Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το «εφιαλτικό δίμηνο» των 3.329 θανάτων που οδήγησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Το «εφιαλτικό δίμηνο» των 3.329 θανάτων ...

Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 και τα πρόστιμα

Σοκ προκαλεί ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στον ελληνικό πληθυσμό το δίμηνο Οκτώβριος – Νοέμβριος.

Συγκεκριμένα, μέσα στο διάστημα αυτό, έχασαν τη ζωή τους 3.329 ασθενείς με CoViD, έναντι 2.015 θανάτων το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ανεμβολίαστοι και άνω των 60 ετών η πλειοψηφία των νεκρών και των διασωληνωμένων
Δυστυχώς οι περισσότεροι συμπολίτες που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο δίμηνο ήταν στην συντριπτική τους πλειοψηφία άνω των 60 ετών.

Την ίδια ώρα στις ΜΕΘ 7 στους 10 ασθενείς έχουν κλείσει τα 60 τους έτη και παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τα νούμερα αυτά αλλά και το γεγονός πως ο φετινός αριθμός των θανάτων covid είναι κατά 65,2% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι σε συνδυασμό και με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον οδήγησαν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άνω των 60 ετών.

Άλλωστε όπως τόνισε  χτες και ο πρωθυπουργός η σημασία του εμβολίου ενός 70αρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

Τα στοιχεία για τους θανάτους από covid τον Νοέμβριο
Σημειώνεται πως στη χθεσινή έκθεση του Παρατηρητηρίου για την CoViD, επισημαίνεται πως στην Ελλάδα αναλογούν 1.689 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού και κατέχει τη 16η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους είναι 1.863

Χαρακτηριστικό είναι πως την εβδομάδα 18 έως 24 Νοεμβρίου, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των θανάτων ανά ημέρα είχε διαμορφωθεί σε 84, έναντι 73 την προηγούμενη.

Είναι κατανοητό λοιπόν πως με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αυτά που αναμένεται να συμπληρώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας, ξημερώνει μια νέα μέρα για τους ανεμβολίαστους και, μάλιστα, για μία ακόμη φορά.

Το «πρέσινγκ» στους συμπολίτες μας που αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν εντείνεται, μετά και την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, για την οποία, παρότι οι πληροφορίες δεν είναι ακόμα επαρκείς, η ανησυχία σε όλο τον κόσμο είναι μεγάλη.

Την ίδια στιγμή, διχασμένη είναι η επιστημονική κοινότητα για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, ενώ η αντιπολίτευση διαφωνεί με τον τρόπο που αποφάσισε να επιβάλει τον εμβολιασμό η κυβέρνηση – κυρίως, ως προς το οικονομικό κομμάτι – και παράλληλα, ορισμένοι θέτουν και ζήτημα συνταγματικότητας του μέτρου.

Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών ετών, που δεν θα έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε ρυθμό καθημερινών ραντεβού για εμβόλιο για την 3η δόση.

«Πάμε καλύτερα, αλλά όχι όσο πρέπει και όχι όσο θέλουμε» ανέφερε, τονίζοντας πως εκείνοι που νοσηλεύονται είναι κυρίως άνω των 60 ετών.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, από τους 580.000 πολίτες άνω των 60 ετών ετών, τον Σεπτέμβριο έσπευσαν να εμβολιαστούν μόνο 60.000 πολίτες.

«Η σημασία του εμβολίου ενός 70αρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την απόφαση της υποχρεωτικότητας άνω των 60 ετών θα σωθούν ζωές.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις