Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος: «Η μετάλλαξη από την Μποτσουάνα μπορεί να αχρηστεύσει εμβόλια και μονοκλωνικά αντισώματα»

Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος: «Η μετάλλαξη α...

Όλα όσα είπε

Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, μίλησε για τη μετάλλαξη που προέρχεται από την Μποτσουάνα. 

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε πως μπορεί να μοιάζει με υπεραντίδραση η κινητοποίηση των χωρών να βάλουν φρένο στην μετάλλαξη που έρχεται από την Μποτσουάνα, ωστόσο όταν ξεκίνησε η εξάπλωση των άλλων μεταλλάξεων η αντίδραση ήταν ήπια και αργοπορημένη.

«Τα στοιχεία είναι πολύ λίγα αυτή τη στιγμή, έχουμε μερικές εκατοντάδες δείγματα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το σίγουρο είναι ότι το εν λόγω στέλεχος φέρει μεταλλαγές που είναι πολύ ανησυχητικές γιατί αλλάζει σε περιοχές κρίσιμες για τον ιό, τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή μπορούν να αχρηστευτούν πριν καν τα χρησιμοποιήσουμε».

«Η περιοχή που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εμβολίων είναι το γονίδιο S του αρχικού στελέχους. Αυτή η ακίδα πλέον έχει 32 νέες μεταλλάξεις. Είναι φοβερός αυτός ο αριθμός μέσα σε ένα στέλεχος. Ο κάθε ιός έχει το δικό του ρυθμό μετάλλαξης. όσο επιτρέπουμε να διασπείρεται, εισάγει μεταλλάξεις στο γονιδίωμά του».

«Ο ιός όσο του επιτρέπεται να πολλαπλασιάζεται αλλάζει συνέχεια. Γι’ αυτό το λόγο τη στιγμή που έχουμε τα εργαλεία πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αστραπιαία. 

Έπρεπε να είχαμε εμβολιαστεί όλοι καθολικά στην Ευρώπη και να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό στις πιο φτωχές χώρες. Δυστυχώς, αναλωνόμαστε στη διαμάχη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και ο ιός μας απειλεί συνεχώς, δεν έχουμε ξεφύγει», κατέληξε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις