Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αναφέρθηκε σ' ένα μαγικό μέρος στο Νέο Μεξικό που προστατεύει η Unesco

Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αναφέρθηκε σ' ένα μα...

Ο λόγος για το Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Πολιτισμού Chaco που ευτυχώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν με απόφαση του απαγορεύει για τα επόμενα 20 χρόνια να γίνονται εκεί προσπάθειες εξόρυξης πετρελαίου ή αερίου

Ο αγαπητός Αμερικανός σταρ του κινηματογράφου και πάντα ανήσυχος περιβαλλοντολόγος Ρόμπερτ Ρέντφορντ σ’ ένα νέο κείμενο του που δημοσιεύτηκε στο σάιτ του cnn.com, αναφέρεται με εγκωμιαστικά λόγια σ’ ένα μαγικό μέρος που αξίζει την προσοχή μας. Κι αυτό είναι για όσους πιθανόν δεν το γνωρίζουν το Chaco Culture National Historical Park – Εθνικό και Ιστορικό Πάρκο Πολιτισμού του Chaco στο νοτιοδυτικό New Mexico όπου κάποιος μπορεί να ανακαλύψει και να θαυμάσει τα απομεινάρια του αλλοτινού πολιτισμού των Pueblo, μίας φυλής που κατοικούσε στην περιοχή όπου σήμερα είναι η Αμερικανική πολιτεία του Νέου Μεξικό, εκατοντάδες χρόνια πριν οι Ευρωπαίοι πατήσουν το πόδι τους και ανακαλύψουν την Αμερικανική ήπειρο.

Στο σημείο για το οποίο μιλά ο Ρέντφορντ και αποτελεί έναν εντυπωσιακό πράγματι αρχαιολογικό χώρο, τα απομεινάρια πέτρινων κτισμάτων που υπάρχουν χρονολογούνται από την περίοδο του 800 με 1100 μ.Χ. Περιδιαβαίνοντας την περιοχή μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα αρχαία αυτά οικήματα χτισμένα στην έρημο και να πληροφορηθεί πως ο συγκεκριμένος τόπος πλέον προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από τον διεθνή οργανισμό της UNESCO.

Ο Ρέντφορντ που αγαπά ιδιαίτερα την κουλτούρα των γηγενών Αμερικανών (των Ινδιάνων – native Americans) διατηρεί και σπίτι στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικό ενώ στην πολιτεία αυτή είχε κάνει και τα γυρίσματα του φιλμ «Μιλάγκρο η γη της σύγκρουσης» το 1987.

Αξίζει να σημειωθεί πως και σήμερα το πάρκο Chaco είναι ένας χώρος όπου είναι φανερή η πολιτιστική επίδραση που άσκησε σε πολλές άλλες φυλές και κοινότητες.

Επισκεπτόμενος ένα τέτοιο μνημειώδη χώρο νιώθεις μικρός και αισθάνεσαι δυνατά τη σύνδεση σου με τη γη περπατώντας τα ίδια μονοπάτια και το ίδιο χώμα όπως άλλοι που έγραψαν ιστορία και άφησαν τα πολιτιστικά τους χνάρια, έκαναν χίλια χρόνια πιο πριν, γράφει με τον απέριττο και τόσο όμορφο τρόπο του ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ που μέσα από το κινηματογραφικό του έργο έχει συχνά αναδείξει την αξία και τη δύναμη της φύσης. Στη Γιούτα για παράδειγμα όπου έχει δημιουργήσει το σπίτι του από το ’60 αλλά και το περίφημο Ινστιτούτο του Σάντανς, είχε γυρίσει τόσο τους «Δύο Ληστές» όσο και τον «Ιερεμία Τζόνσον».

Ο Ρέντφορντ στο περιεκτικό κείμενο του αναφέρει ακόμα πως το Chaco Culture National Historical Park προστατεύει περίπου 33,000 εκτάρια γης, ωστόσο σύμφωνα με τον Οργανισμό προστασίας και διαφύλαξης εθνικών πάρκων - The National Parks Conservation Association, υπολογίζεται πως περισσότερα από 5,000 σημεία του πολιτισμού του Chaco βρίσκονται εκτός της προστατευτικής ασπίδας του πάρκου.

Δυστυχώς, υπογραμμίζει ο Ρέντφορντ, αυτά τα κομμάτια πολιτισμού και της απροστάτευτης γης γύρω από το Chaco έχουν γίνει στόχος για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου με συνέπεια να απειλείται ένα σημαντικό κομμάτι ιστορίας της ηπείρου μας.  Ωστόσο η πρόσφατη αναγγελία από τον Αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden ότι αναλαμβάνει την προστασία του τόσο αυτού σημαντικού αρχαιολογικού, πολιτιστικού χώρου προξενεί ανακούφιση.

Η πρόταση για απαγόρευση οποιαδήποτε νέας ενέργειας εξόρυξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου για τα επόμενα 20 χρόνια σε απόσταση 10 μιλίων γύρω από το Εθνικό Ιστορικό Πάρκο του Chaco είναι αναμφίβολα μία πρόοδος και δείγμα σεβασμού του πολιτισμού γιατί αυτή η γη όπως και άλλες είναι μία «ολοζώντανη» μαρτυρία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και του πολιτισμού και της κουλτούρας, γράφει ικανοποιημένος ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο οποίος θυμάται ακόμα πως σε ηλικία μόλις 11 ετών η αγαπημένη του μητέρα Μάρθα Ρέντφορντ τον είχε πάρει να πάνε μία εκδρομή αφότου ο ίδιος είχε γίνει καλά έχοντας κινδυνέψει από πολυομελίτιδα, και όταν πρωτοαντίκρισε το περίφημο Εθνικό Πάρκο Yosemite έμεινε άναυδος και κατάπληκτος από την φυσική ομορφιά.

Ο Ρέντφορντ τέλος στο κείμενο του κάνει και μία αναφορά και σε άλλα φημισμένα Εθνικά πάρκα των ΗΠΑ που δεν είναι απόλυτα ασφαλή όπως το πλέον διάσημο στα πέρατα του κόσμου, το Grand Canyon. Η φυλή Havasupai που ζει στην περιοχή γύρω από το υποβλητικής ομορφιάς φαράγγι, συνεχίζει να μάχεται με γενναιότητα να κρατήσει τις παραδόσεις της και αμόλυντη τη γη της από τις προσπάθειες εξόρυξης ουρανίου που απειλούν την καθαρότητα του τοπίου αλλά και του του νερού της περιοχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι σχεδόν 250 χρόνων ως κράτος, ωστόσο αυτά τα μέρη διαθέτουν ιστορία, κουλτούρα και ιστορίες που μας πάνε εκατοντάδες χρόνια πίσω και γι’ αυτό οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα διατηρούμε καθώς είναι μέρη τόσο ιδανικά και τόσο ξεχωριστά, γράφει τέλος ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Η φωτ. με credit Robert Alexander/Gertty Images είναι από το σάιτ cnn.com όπου αναρτήθηκε το κείμενο - γνώμη του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight