Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Mπήκαμε στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο

Πάτρα: Mπήκαμε στο Εργαστήριο Παθολογική...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, η διευθύντρια του Εργαστηρίου Παθολο...

Η Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής τιμάται σήμερα και αποτέλεσε την αφορμή για να μπει το thebest.gr στο  Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στο Ρίο. Η διευθύντρια του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής του ΠΓΝΠ Βασιλική Ζολώτα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής,μας ξενάγησε  στο χώρο του τμήματος και παρουσίασε τις δράσεις του. Η κ. Ζολώτα έδωσε χρήσιμες πληροφορίες γύρω από την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής και τη σημασία  και τον σημαντικό ρόλο του παθολογοανατόμου.

Όλα όσα ανέφερε η κ. Ζολώτα: 

Με σύνθημα «όλοι μαζί τώρα «all together now», εορτάζεται σήμερα, 10 Νοεμβρίου, σε όλο τον κόσμο, η Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, η οποία είναι ημέρα ευαισθητοποίησης, αφιερωμένη στο ζωτικής σημασίας έργο των παθολογοανατόμων. Κάθε χρόνο εορτάζουμε το κοινό μας πάθος για την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομίας και τιμάμε την ομάδα του εργαστηρίου μας που εργάζεται σκληρά καθημερινά για το καλό των ασθενών!

Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής & Κυτταρολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ) θα εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής με εκπροσώπους των ΜΜΕ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, διάλεξη στους φοιτητές του Τμήματος Ιατρικής και παρουσίαση στο Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Πατρών.

Στις ανωτέρω εκδηλώσεις θα γίνει ενημέρωση για το ρόλο των παθολογοανατόμων στην ανίχνευση και διάγνωση της ανθρώπινης νόσου και γενικότερα της ιατρικής φροντίδας του ασθενούς, καθώς και για τη διαδικασία που ακολουθείται μετά τη λήψη της βιοψίας και μέχρι την εξέταση του ιστού στο μικροσκόπιο και τη σύνταξη της ιστολογικής έκθεσης στην οποία αναγράφεται με λεπτομέρεια το είδος της ασθένειας και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που θα καθορίσουν το θεραπευτικό πλάνο του ασθενούς.

Η διασφάλιση της ορθότητας της διάγνωσής απαιτεί γνώση, σωστή κρίση και συνεργασία με συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων. Η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο παθολογοανατόμος είναι αποτέλεσμα της συνεχούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης, της εξέλιξης της έρευνας, καθώς και της καθιέρωσης νέων διαγνωστικών και μοριακών τεχνικών.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ρόλος των παθολογοανατόμων στον καθορισμό της θεραπείας έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικός. Στην εποχή της στοχεύουσας θεραπείας και της εξατομικευμένης θεραπείας, η θεωρία ‘ένα μέγεθος για όλους’ (one size fits all) έχει εγκαταλειφθεί και η θεραπεία των ασθενών επιλέγεται, συχνά, με βάση το μοριακό προφίλ του νεοπλάσματός τους σε ένα ολοένα και μεγαλύτερο φάσμα κακοήθων νοσημάτων. Στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο ανιχνεύονται, με την ανοσοϊστοχημεία ή με μοριακές τεχνικές, που έχουν ενσωματωθεί από το χώρο των βασικών επιστημών, τα «εσωτερικά-γονιδιακά χαρακτηριστικά» των κυττάρων του καρκινικού ιστού που τα καθιστούν ευάλωτα σε συγκεκριμένες u963 στοχευμένες θεραπείες. Έτσι λοιπόν αποτελεί αρμοδιότητα των Παθολογοανατόμων ο προσδιορισμός δεικτών/χαρακτηριστικών επιθετικότητας της νόσου, όπως και προβλεπτικών δεικτών (βιοδείκτες) που προβλέπουν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κάθε ασθενούς σε συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή (σύγχρονη "εξατομικευμένη θεραπεία"). Πλην της Μοριακής Παθολογικής Ανατομικής, άλλα πεδία της Παθολογικής Ανατομίας που εξελίσσονται αλματωδώς είναι η Ψηφιακή Παθολογική Ανατομική και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και Κυτταρολογίας του ΠΓΝΠ, ξεκίνησε,από τον Ιανουάριο του 2021, και με την υποστήριξη του διοικητικού μηχανισμού του Νοσοκομείου, η διενέργεια μοριακών εξετάσεων/ανίχνευση βιοδεικτών για τις πιο συχνές κακοήθειες (πνεύμονα, παχέος εντέρου), καθώς και βιοδεικτών που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της πιθανότητας ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία

Πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του παθολογοανατόμου, αλλά εμείς είμαστε εδώ ως μέλη της ομάδας φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς για να «καθοδηγούμε» την αντιμετώπιση του καρκίνου στο παρασκήνιο. , σε ολοένα και αυξανόμενο αριθμό ογκολογικών ασθενών λύνοντας πραγματικά τα χέρια των ογκολόγων του νομού και της περιφέρειάς μας και θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική δημιουργία Τμήματος Μοριακής Παθολογικής Ανατομίας.

Σήμερα, τα Εργαστήρια Παθολογικής Ανατομίας, σε πανελλήνιο επίπεδο, έχουν περιέλθει σε δεινή και οριακή κατάσταση λειτουργίας, λόγω της υποστελέχωσης τους, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης της ειδικότητας της Παθολογικής Ανατομικής για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας της ιατρικής φροντίδας.

Ζητάμε από τους αρμόδιους την εξασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών (σε υποδομές και επιστημονικό προσωπικό) για να συνεχίσουμε να επιτελούμε την αποστολή μας στο πλευρό του ασθενούς, ιδιαίτερα σήμερα, μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για λεπτομερείς και εμπεριστατωμένες διαγνώσεις με παροχή λύσεων στη θεραπεία.

 

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις