Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Στρατηγική Ισραήλ για την τρίτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία για το τέταρτο κύμα

Κορωνοϊός: Στρατηγική Ισραήλ για την τρί...

Το τέταρτο κύμα κορωνοϊού στο Ισραήλ υποχωρεί, γεγονός που αποδίδεται στην άμεση αντίδραση της χώρας η οποία ξεκίνησε νωρίς ένα επιθετικό πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών με τρίτη δόση

Το παράδειγμα του Ισραήλ επιχειρεί να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο κύμα του κορωνοϊού και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ακολουθώντας την στρατηγική της τρίτης δόσης του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, με την πλατφόρμα να ανοίγει την Παρασκευή. Όλες οι μετρήσεις υποδηλώνουν ότι το τέταρτο κύμα κορωνοϊού του Ισραήλ υποχωρεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz, γεγονός που αποδίδεται στην άμεση αντίδραση της χώρας η οποία ξεκίνησε νωρίς ένα επιθετικό πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών με τρίτη δόση, παρά τις αντίθετες προτροπές του ΠΟΥ. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, Τρίτη, ανακοινώθηκαν μόλις 663 νέα κρούσματα σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Το Ισραήλ προηγήθηκε των περισσότερων χωρών στον πλήρη εμβολιασμό μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού του, αλλά διαπίστωσε ότι η προστασία του COVID-19 είχε μειωθεί μετά από πέντε ή έξι μήνες, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων. Για να το αντισταθμίσει αυτό πρόσφερε ενισχυτικές δόσεις, ξεκινώντας με τις μεγαλύτερες ηλικίες τον Ιούλιο και μειώνοντας σταδιακά το ηλικιακό όριο στα 12 έτη.

Στην απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην τρίτη δόση αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι". Σε κάθε περίπτωση για την 3η δόση "δεν αργήσαμε, κινηθήκαμε το ταχύτερο δυνατόν" με βάση τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού αλλά και την ευρωπαϊκή εμπειρία, η μόνη χώρα που έτρεξε την τρίτη δόση ήταν το Ισραήλ χωρίς επιστημονικά δεδομένα, όπως

Το λάθος του Ισραήλ και η "σωτήρια" τρίτη δόση

Στο μεταξύ η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ρώτησε μια ομάδα ειδικών COVID-19 τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί ένα πέμπτο κύμα αυτόν τον χειμώνα.

Όλοι τόνισαν ότι, παρά τις ενθαρρυντικές τάσεις των τελευταίων εβδομάδων, "είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πανηγυρίσουμε και να ανακηρύξουμε τη νίκη". Αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα που έμαθε το Ισραήλ με τον δύσκολο τρόπο από το τέταρτο κύμα.

Στην αρχή του καλοκαιριού, οι μολύνσεις από τον COVID-19 είχαν φτάσει σε ιστορικό χαμηλό και η κυβέρνηση ήρε τους περισσότερους περιορισμούς. Οι Ισραηλινοί πανηγύρισαν αυτό που νόμιζαν ότι ήταν το τέλος της πανδημίας. Αλλά η άφιξη της παραλλαγής Δέλτα τον Ιούλιο και η φθίνουσα αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer πυροδότησε ένα τέταρτο κύμα - και την επιστροφή της χρήσης μάσκας, της τηλεργασίας και της κοινωνικής απόστασης.

"Το κύριο λάθος που κάναμε μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου ήταν να γιορτάσουμε το τέλος του COVID επειδή είχαμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και τώρα καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται να εξαλείψουμε τον COVID", δήλωσε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion και επικεφαλής της Ισραηλινής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις