Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η νέα σινεφίλ δημιουργία του Ντέιβιντ Λόουερι, "Ο Πράσινος Ιππότης" τώρα και στο Amazon prime video

Η νέα σινεφίλ δημιουργία του Ντέιβιντ Λό...

Το φιλμ που χαρακτηρίστηκε ως ένα εναλλακτικό μεσαιωνικό παραμύθι με πρωταγωνιστή τον Ντεβ Πατέλ, γυρίστηκε στην Ιρλανδία και πήρε πολύ καλές κριτικές

Η Ιρλανδο-βρετανική ταινία «Ο Πράσινος Ιππότης – The Green Knight», σε σκηνοθεσία του 40χρονου Αμερικανού δημιουργού Ντέιβιντ Λόουερι προβλήθηκε και στην Πάτρα για μία εβδομάδα στα Odeon Veso Mare αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις σε όσους την είδαν, οι οποίοι η αλήθεια είναι πως δεν ήσαν πολλοί. Είναι μία σινεφίλ δημιουργία με την υπογραφή του Λόουερι, ο οποίος όπως δήλωσε, ήθελε να κάνει μία ταινία με έναν ιππότη και ένα άλογο να περιδιαβαίνει τη φύση.

Στην πορεία την ιδέα αυτή συμπλήρωσε και ένα ποίημα του 14ου αιώνα, της μεσαιωνικής περιόδου, το «Sir Gawain and the Green Knight» και το αποτέλεσμα είναι πράγματι υποβλητικό με την μεσαιωνική φαντασία του Λόουερι να μοιάζει περισσότερο με μία μυστικιστική περιπλάνηση μύησης παρά με μία θεαματική περιπέτεια εποχής τύπου «First Knight» του Τζέρι Ζούκερ με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και τον αείμνηστο Σον Κόνερι.

Ένα χρόνο μετά τη νικηφόρα μονομαχία του με τον Πράσινο Ιππότη, ο νεαρός Γκάουεν, ανιψιός του βασιλιά, πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή του και να ξεκινήσει ένα ταξίδι γεμάτο επικίνδυνες δοκιμασίες για να τον αντιμετωπίσει ξανά.

Ένας από τους πιο «σκοτεινούς» και συνάμα ελκυστικούς μύθους των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης ζωντανεύει σαν μία  εναλλακτική μεσαιωνική περιπέτεια φαντασίας. Μια τολμηρά σινεφίλ ιδέα με ονειρική ατμόσφαιρα, γεμάτη υπαρξιακά ερωτήματα και έντονα ψυχαναλυτικό περιεχόμενο, όπως έγραψε και το Αθηνόραμα στην κριτική του χαρίζοντας στην ταινία τρεισήμισι αστέρια.

Μοντέρ, διευθυντής φωτογραφίας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ο 40χρονος Ντέιβιντ Λόουερι αφηγείται ιστορίες αντρών που πρέπει να κάνουν το σωστό. Από τους παρανόμους όπως ο ληστής τραπεζών Φόρεστ Τάκερ στο «Ο Κύριος & το Όπλο» με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ το 2018 μέχρι το… φάντασμα του Σι («A Ghost Story») με τον Κέισι Άφλεκ και τη Ρούνι Μάρα, οι κινηματογραφικοί ήρωές του αγωνίζονται να κρατήσουν το λόγο τους μέσα σε έναν κόσμο με διαφορετικές αξίες, πρόθυμοι στο τέλος της διαδρομής να πληρώσουν το ανάλογο τίμημα, έγραψε το Αθηνόραμα.

Ο Λόουερι, επίσης διαβάσαμε, πως εξερευνά και ζητήματα όπως το τέλος της ζωής και ο απροσδόκητος θάνατος, κάτι που έκανε στο «A Ghost story» και καταπιάνεται και στον «Πράσινο Ιππότη» με το φόβο του θανάτου δια αποκεφαλισμού να υπάρχει συνεχώς απειλητικά τριγύρω.

Ο νεαρός Γκάουεν (στο ρόλο ο Ντεβ Πατέλ) είναι ανιψιός ενός πανίσχυρου βασιλιά, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει κι αυτός μια μέρα ένδοξος ιππότης της αυλής. Έτσι, όταν την ημέρα των Χριστουγέννων ο τρομακτικός και πανίσχυρος Πράσινος Ιππότης που μοιάζει με ένα πλεώριο ξεριζωμένο δέντρο, εισβάλλει απρόσκλητος στη βασιλική γιορτή και προκαλεί τους παρισταμένους, μόνον ο απερίσκεπτος Γκάουεν δέχεται να τον αντιμετωπίσει. Η απρόσμενη νίκη του, όμως, έρχεται μαζί με μια πικρή υπόσχεση. Ένα χρόνο μετά θα πρέπει να ξανασυναντήσει στο βορρά τον Πράσινο Ιππότη, ο οποίος αποχωρεί… ξαναβάζοντας το κομμένο κεφάλι του στη θέση του, και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα το ίδιο χτύπημα από εκείνον.

Η δόξα της ιπποσύνης έχει λοιπόν το δικό της, υψηλό κόστος, και λίγο πριν τα επόμενα Χριστούγεννα, ο Γκάουεν ξεκινά με βαριά καρδιά ένα ταξίδι, ένα οδοιπορικό επικίνδυνων δοκιμασιών για να συναντήσει το πεπρωμένο του.

Να σημειώσουμε πως τα γυρίσματα έγιναν στην υπέροχης ομορφιάς εξοχή της Ιρλανδίας όπου όπως είπε ο Λόουερι, μόλις 40 χιλιόμετρα έξω από το Δουβλίνο μπορούσε να βρεις τοποθεσίες ανέγγιχτες σχεδόν από το χρόνο που σε ταξίδευαν όντως πίσω στα τοπία της περιόδου της ιπποσύνης και του μεσαίωνα.

Τέλος το Αθηνόραμα ανέφερε στην κριτική του στις 9/9/2021, πως ο Λοόυερι συγχέοντας μέσα σε μια απειλητικά ονειρική ατμόσφαιρα πραγματικότητα και φαντασία, τις «δένει κόμπο», σε ένα ποιητικό κείμενο ανεξάντλητων συνεκδοχών κι αλληγοριών (θρησκεία και παγανισμός, μαγεία και ορθολογισμός, ανάγκη, επιθυμία και φαντασίωση, οι πολλαπλές αναφορές στο πράσινο χρώμα), προτείνοντας μια κινηματογραφική προσέγγιση –τολμηρή, ανατρεπτική και αντιεμπορικά σινεφίλ– των ηρωικών θρύλων της βορειοευρωπαϊκής παράδοσης, εντελώς διαφορετική από κάθε χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, ακόμα κι από το αριστουργηματικό «Εξκάλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν του 1981.

Η ταινία έχει φτάσει σε παγκόσμιες εισπράξεις τα 19 εκατ. δολάρια ενώ από τις 29 Οκτωβρίου 2021 είναι διαθέσιμη στο Amazon prime video.

H διάρκειας 130 λεπτών ταινία όπου παίζει και η Αλίσια Βικάντερ, διανεμήθηκε στη χώρα μας από την Tanweer.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture