Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην εκδήλωση στο Αρχοντικό Μπότσαρη στη Ναύπακτο μίλησαν οι Συρίγος και Κατρούγκαλος -ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Στην εκδήλωση στο Αρχοντικό Μπότσαρη στη...

Η εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 9/10 ήταν ενταγμένη στον εορτασμό της επετείου των «450 Χρόνων από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του γειτονικού Δήμου Ναυπακτίας για την 450η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 στο Αρχοντικό του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη, μία εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση με υψηλούς προσκεκλημένους, όπως ο Υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου-Συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος και η Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Δέσποινα Τσοβίλη-Χατζηβασιλείου.

Σημείο αναφοράς της συζήτησης το ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου και οι σύγχρονες προεκτάσεις του.  Παράλληλα, αναπτύχθηκαν και επίκαιρες θεματικές που κέντρισαν το ενδιαφέρον όσων την παρακολούθησαν.  Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Open tv Γιάννης Παπαδόπουλος ενώ, τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Πρέσβεις Κύπρου κ. Κυριάκος Κενεβέζος, Ισπανίας κ. Enrique Miguel Rubio, Αυστρίας κ. Hermine Poppeller, Μάλτας κ. Joseph Cuschieri.  Συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Καραγκούνης (Νέα Δημοκρατία) και Θάνος Μωραΐτης (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής και οι Δήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος και Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης.

Β. Γκίζας: «Στη Ναύπακτο γεννήθηκε ένα πρώτο κοινό παρελθόν για την Ευρώπη»

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας υποδεχόμενος του προσκεκλημένους του Δήμου Ναυπακτίας ανέφερε τα εξής:

«Φέτος συμπληρώνονται 450 χρόνια από την ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός «τόσο αξιομνημόνευτο που όμοιο δεν είχαν δει οι αιώνες», όπως γράφει ο ίδιος ο Μιχαήλ Θερβάντες, που πολέμησε χάνοντας μάλιστα το αριστερό του χέρι.

Η συμβολή του γεγονότος αυτού υπήρξε καθοριστική για την τύχη της Ευρώπης και όχι μόνο, αφού με τη νίκη του στόλου των δυτικών διασώθηκαν μεν τα σύνορα, κυρίως όμως διασώθηκε ο πολιτισμός και η ταυτότητα της Ευρώπης, που συνάμα συνιστούν τον πολιτισμό και την ταυτότητα του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Στη Ναύπακτο, τότε, δεν συγκρούστηκαν απλά δύο αντίπαλα στρατόπεδα, ή δύο αυτοκρατορίες, αλλά δύο κόσμοι που τόσα λίγα είχαν κοινά μεταξύ τους και τόσες αγεφύρωτες διαφορές…

Και τί τελικά διασώθηκε;

Στη Ναύπακτο διασώθηκε το σύνολο των αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Στη Ναύπακτο διασώθηκε το κράτος δικαίου και το κράτος πρόνοιας, οι αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ευημερίας των πολιτών, ο σεβασμός σε κάθε ιδιαιτερότητα και στο περιβάλλον, η ελευθερία, κάθε είδους ελευθερία, η δημοκρατία, το σύνολο των θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων… Να λοιπόν τι διακινδύνευσε και τι τελικά διασώθηκε στη Ναύπακτο το 1571.

Το σύνολο των αξιών του δυτικού πολιτισμού, οι οποίες γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και εξελίχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Ως δήμαρχος Ναυπακτίας αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που σας υποδέχομαι εδώ σήμερα, στη Ναύπακτο, που στέκει όρθια εδώ και 3.000 χρόνια, με μάρτυρες της ιστορίας της, τα κάστρα της. Στη Ναύπακτο του Φορμίωνα, του ποιητή Καρκίνου, του Μεναίχμου και του Σόιδα, του Ανεμογιάννη, των Μποτσαρέων και των Τζαβελαίων, του Γιάννη Βλαχογιάννη, του Γεωργίου Αθάνα, του Χάρη και Σταμάτη Σταματίου… Στη Ναύπακτο που χάρισε το όνομά της σε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα.

Στη Ναύπακτο που πρωτοαντάμωσαν και αναμετρήθηκαν οι ισχυροί του κόσμου. Στη Ναύπακτο που γεύτηκε περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της υπόδουλης Ελλάδος τη σκληρότητα των τούρκων μετά από την τραγική τους ήττα στη Ναυμαχία και που παρόλα αυτά έμεινε όρθια μέχρι την απελευθέρωσή της τον Απρίλιο του 1829. Στη Ναύπακτο που γεννήθηκε ένα πρώτο κοινό παρελθόν, που πρωτοέπεσε ο σπόρος της Συνεργασίας και της Ενότητας στην Ευρώπη και που αιώνες μετά οδήγησε στην σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρά τα προβλήματά της αποτελεί την πραγματική ελπίδα σταθερότητας και ανάπτυξης των λαών της.

Κυρίες και κύριοι, σήμερα η Ναύπακτος προβάλει ως η κοινή πατρίδα όλων των Ευρωπαίων. Ελλήνων, Κυπρίων, Ισπανών, Αυστριακών, Μαλτέζων… Και η σημερινή σας παρουσία αυτό υπογραμμίζει. Τιμώντας τη ναυμαχία τιμούμε το κοινό μας παρελθόν και το κοινό παρελθόν είναι μια πατρίδα…

Σε αυτή την πατρίδα σας καλωσορίζουμε σήμερα!».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις