Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Άνγκελα Μέρκελ: Η επόμενη μέρα έχει… πατατόσουπα, παχυλή σύνταξη και σχέδια ξεκούρασης

Άνγκελα Μέρκελ: Η επόμενη μέρα έχει… πατ...

Η πιο ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης και μια από τις πιο ισχυρές του κόσμου ετοιμάζεται να… συνταξιοδοτηθεί.

Εδώ και 16 χρόνια, η Άνγκελα Μέρκελ έχει συνδέσει το όνομά της με την έννοια καγκελάριος της Γερμανίας. Η πιο ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης και μια από τις πιο ισχυρές του κόσμου ετοιμάζεται να… συνταξιοδοτηθεί. Και η επόμενη μέρα της «ξημερώνει» ξεκούραση και… μαγείρεμα.

Οι εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία θα είναι οι πρώτες εδώ και πολλά πολλά χρόνια που δεν θα είναι υποψήφια η Άνγκελα Μέρκελ. Από το 2005 είναι στη θέση και στα 67 της αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει.

Και το μεγάλο ερώτημα (εκτός από το ποιος θα τη διαδεχτεί και πως θα είναι η Γερμανία χωρίς εκείνη στο τιμόνι) είναι τι θα κάνει η Άνγκελα Μέρκελ ως… συνταξιούχος. Θα ακολουθήσει το δρόμο του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ ή θα βρεί το χρόνο να φτιάχνει πατατόσουπα και γλυκό από δαμάσκηνο με τρούφα, κάτι που της αρέσει πολύ;

Βέβαια, η Μέρκελ δεν θα πάει τόσο… γρήγορα σπίτι της. Μετά τις εκλογές της 26ς Σεπτεμβρίου και ανάλογα με το αποτέλεσμα, θα πρέπει να περιμένει να σχηματιστεί κυβέρνηση για να παραδώσει την καγκελαρία. Μέχρι τότε, θα είναι υπηρεσιακή καγκελάριος και δεν αποκλείεται (αν μείνει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου) να σπάσει και το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ ως η μακροβιότερη καγκελάριος της χώρας.

Συνήθως, στη Γερμανία οι κυβερνήσεις σχηματίζονται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μοναδική εξαίρεση ήταν το 2017 όταν χρειάστηκαν 5,5 μήνες για να βρουν και να κάνουν κυβέρνηση Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες.

Υψηλοσυνταξιούχος…

Απάντηση στο ερώτημα «τι θα κάνει μετά η Άνγκελα Μέρκελ;» επιχείρησε να δώσει η DeutscheWelle.

Είναι δυνατόν μετά από 16 χρόνια υπεργασίας από το πρωί ως το βράδυ, με βαρύ καθημερινό πρόγραμμα και μεγάλη ευθύνη, να βρεθεί από τη μια ημέρα στην άλλη «άνεργη»; Τον περασμένο Ιούλιο σε επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον ρωτήθηκε σχετικά. Κι ενώ άλλες φορές απαντούσε υπεκφεύγοντας, αυτήν τη φορά ήταν πιο ανοιχτή.

«Ίσως μου έρθουν στο μυαλό κάποιες σκέψεις, όπως γίνεται συνήθως, για το τι θα πρέπει να κάνω. Αλλά αμέσως μετά θα μου έρθει στο νου ότι τώρα κάποιος άλλος ασκεί τα καθήκοντα. Νομίζω ότι θα μου αρέσει πολύ. Και μετά θα συνειδητοποιήσω ότι έχω ελεύθερο χρόνο και δεν θα αποδεχθώ την επόμενη πρόσκληση».

Μέρκελ και ελεύθερος χρόνος; Ίσως χρειαστεί καιρός για να το συνειδητοποιήσει. Στις 17 Ιουλίου συμπλήρωσε τα 67 της. Οικονομικό πρόβλημα δεν έχει. Ως καγκελάριος κερδίζει 25.000 ευρώ μηνιαίως συν 10.000 ευρώ ως βουλευτής επί 30 συναπτά χρόνια. Η σύνταξή της κυμαίνεται γύρω στα 15.000 ευρώ και δικαιούται γραφείο στη Βουλή με προσωπικό, αστυνομική συνοδεία, υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό.

«Θα κλείνουν τα μάτια μου»

«Νομίζω ότι θα κάνω μια διακοπή για να σκεφτώ τι είναι εκείνο που με ενδιαφέρει, γιατί τα τελευταία 16 χρόνια είχα ελάχιστο χρόνο. Και μετά θα διαβάζω, ίσως μάλιστα κλείνουν τα μάτια μου από την κούραση και κοιμάμαι. Θα δούμε που θα βρεθώ» έχει πει η Μέρκελ.

Υπάρχει σαν σκέψη μια δεύτερη καριέρα; Ορισμένοι προκάτοχοί της το τόλμησαν. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν αυτή του Γκέρχαρντ Σρέντερ, που λίγους μήνες μετά την εκλογική αποτυχία το 2006  μεταπήδησε στην οικονομία και ανέλαβε υψηλό πόστο στην εταιρεία Nord Stream, θυγατρική της ρωσικής Gazprom, ως πρόεδρος της επιτροπή μετόχων. Από τη θέση του καγκελάριου είχε δραστηριοποιηθεί υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου. Στο μεταξύ υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει συγκεκριμένους όρους σε περίπτωση αλλαγής από την πολιτική στην οικονομία πρώην κυβερνητικών μελών.

Μήπως όμως η Μέρκελ θέλει να αναλάβει κάποιος εθελοντικό αξίωμα; Ούτε επ’ αυτού έχει πει κάτι. Το πιο πιθανό είναι ότι για ένα διάστημα θα μείνει στο Βερολίνο. Ο σύζυγός της, ο 72χρονος Γιόαχιμ Ζάουερ, κβαντικός χημικός, δεν σκέπτεται να σταματήσει. Ναι μεν είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ, αλλά ανανέωσε το συμβόλαιό του ως Senior Researcher για ένα ακόμη χρόνο μέχρι το 2022.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight