Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ο Πατρινός Γιάννης Στόλλας αφηγητής σε παράσταση αφιερωμένη στον Ιταλό ποιητή Δάντη

Ο Πατρινός Γιάννης Στόλλας αφηγητής σε π...

Απόψε στις 21.00 στο Κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας

Τα 700 χρόνια από τον θάνατο του Δάντη Αλιγκέρι (1265 – 1321) που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές, γιορτάζονται ως γνωστόν, φέτος παγκοσμίως, και στο πλαίσιο αυτό το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας παρουσιάζει στο επιβλητικό Βυζαντινό Κάστρο Φαναρίου Καρδίτσας, την παράσταση με τίτλο «Από τον Όμηρο στον Δάντη και τον Φώσκολο: Η θεία μουσική διά μέσου της αρχαιοελληνικής μυθολογίας». Το έργο έχει να κάνει με την εμπλοκή των σημαντικότερων στοιχείων της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη με σημαντικές προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας, και συνδυάζει μουσική, λόγο, υποκριτική και εικαστικά.

Μάλιστα η παράσταση που επαναλαμβάνεται απόψε Παρασκευή 6/8/2021 στις 21.00 έχει και Πατρινό ενδιαφέρον μιας και αφηγητής είναι ο Πατρινός ηθοποιός, απόφοιτος του Εθνικού θεάτρου, Γιάννης Στόλλας, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στην παράσταση «Οι φοιτητές» του Γρηγορίου Ξενόπουλου που είχε σκηνοθετήσει ο Κώστας Τσιάνος στο Εθνικό.

Ο Δάντης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, ενώ είναι γνωστή η σχέση του με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική μυθολογία. Στη διάρκεια της παράστασης - συναυλίας αναδεικνύεται η αρχαία ποίηση και φιλοσοφία (από τον μυθικό Ορφέα και τον Όμηρο στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη), καθώς επίσης οι πιο εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής μυθολογίας, που έχουν παρουσία στη «Θεία Κωμωδία», μέσω έργων των Μποτιτσέλι, Νταλί, Μπλέικ, Ντελακρουά κ.α.

Επιπλέον, θα αναδειχθούν οι σχέσεις μεταξύ του Δάντη Αλιγκέρι και του μεγάλου Έλληνα ποιητή Ούγκο - Νικολάου Φώσκολου, στα έργα του οποίου η επίδραση του Δάντη είναι εμφανέστατη, ενώ είχε γράψει νεότατος το ποίημα «Ωδή στον Δάντη», που υμνεί την ποιητική δύναμη του Δάντη.

Θα ερμηνευτούν επίσης έργα εμπνευσμένα από τον Δάντη, σπουδαίων συνθετών, όπως οι Βέρντι, Τζαντονάι, Πουτσίνι και Πινσούτι, τα οποία θα αποδώσουν η υψίφωνος Ρέα Βουδούρη και ο τενόρος Νικήτας Γκρίτζαλης, με τον Μάριο Καζά στο πιάνο.

Θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η καντάτα του Ιωσήφ Βαλέτ, βασισμένη στη «Θεία Κωμωδία» σε μετάφραση Νίκου Καζαντζάκη, «Ψυχή Αιώνια», για υψίφωνο, τενόρο, αφηγητή, ορχήστρα και μεικτή χορωδία.

Επιπροσθέτως, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστεί η σύνθεση του Γιάννη Δροσίτη από τα ερωτικά ποιήματα «Πέτρινοι Στίχοι» σε ποίηση Δάντη, για φωνή και πιάνο.

Συμμετέχουν η Ιταλίδα υψίφωνος Τερέζα Καρντάτσε, o Αμερικανός τενόρος Μάικλ Γουέιντ Λι, ως αφηγητής ο ηθοποιός Γιάννης Στόλλας καθώς επίσης η Ορχήστρα Εγχόρδων και η Χορωδία του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας. Διευθύνει ο Νίκος Ευθυμιάδης.

*Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Αλέξης Κωστάλας ενώ η επιμέλεια εικαστικών και κειμένων είναι της Λία Ριτσούτο και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη.

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και παρουσιάζεται δωρεάν, με μοναδικό αντίτιμο το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου. Για την παρακολούθησή της είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Πολιτισμού https://digitalculture.gov.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture