Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κ.Κ.Ε.: Ή Διδάσκομαι ή Συνεχίζω. Όχι και τα δύο μαζί.

Κ.Κ.Ε.: Ή Διδάσκομαι ή Συνεχίζω.  Όχι κα...

Του Γιώργου Β. Μάρκου

Σε πρόσφατη συνέντευξη της καθηγήτριας στο ΕΚΠΑ Μαρίας Ευθυμίου, με αφορμή την επανάσταση του ΄21, τράβηξε την προσοχή μου η φράση της: «4 εμφύλιοι σε 200 χρόνια είναι πολλοί».

Αμέσως μετά είδα την πρόσκληση του ΚΚΕ για τις 8 Αυγούστου στα Σουδενά στην εκδήλωση τιμής στους νεκρούς του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ-ΔΣΕ και τις λέξεις Εμπνεόμαστε – Διδασκόμαστε – Συνεχίζουμε.

Αφού η πρόσκληση είναι δημόσια δικαιούμαι να απευθύνω στους οργανωτές της ένα ζωτικό ερώτημα σχετικά με το Δ.Σ.Ε. (Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.).

Η ιστορική αποτίμηση της ύπαρξης του τους διδάσκει  και ταυτόχρονα τους προτρέπει να συνεχίσουν;

Κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει. Το «μάθημα» από τον 4ο και σκληρότερο εμφύλιο της πατρίδας μας μόνο ένα μπορεί να είναι.

Να μην ξανασυμβεί ποτέ πια.

Ένα «μάθημα» που πρώτοι όφειλαν να πάρουν  «οι νικητές» του αδελφοκτόνου πολέμου που μέχρι πρόσφατα «γιόρταζαν» το θρίαμβό τους στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Έναν πόλεμο που δεν είχαμε  άλλη χώρα ή λαό αντίπαλο αλλάς μας άφησεμε 35.000 νεκρούς.

 Τις μεγαλύτερες απώλειες που γνώρισε η Ελλάδα  από το 1830 έως σήμερα.

Οι οργανωτές της εκδήλωσης όμως θα έπρεπε να είχαν ήδη ρίξει το βλέμμα τους στην ογκοδέστερη προσωπικότητα της Ελληνικής Αριστεράς: τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο μέγιστος Έλληνας αγωνιστής και δημιουργός το 1960-61 σχεδόν 10 χρόνια  μετά τον εμφύλιο σπαραγμό γράφει το εμβληματικό «Τραγούδι του νεκρού αδελφού». Το κραυγαλέο μήνυμα της εμπνευσμένης αυτής «Λαϊκής όπερας» ήταν και είναι ένα:

Ποτέ πια άλλος εμφύλιος πόλεμος.

Αντιγράφω το συγκλονιστικό απόσπασμα από την ανοικτή επιστολή που απηύθυνε ο συνθέτης στους θεατές της πρεμιέρας του έργου του στις 13 Οκτώβρη 1962 στο θέατρο «Καλουτά»

«Ανήκω στην προοδευτική παράταξη. Σήκωσα τα βάρη του διχασμού. Όμως είμαι έτοιμος να δώσω τα χέρια και να ξεχάσω τα πάντα, τα μαρτύρια και τις εξορίες, αν πρόκειται να συμφωνήσουμε γύρω από ένα πλατύ πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει την αναγέννηση της πατρίδας.

Ξέρω ακόμα πώς αν αυτή τη στιγμή δεν βρεθεί ο τρόπος για να γίνει αυτή η ενότητα πραγματικότητα μας περιμένουν καινούργιες σκληρές δοκιμασίες που θα καθυστερήσουν σε βαθμό επικίνδυνο την παρουσία του έθνους μας ανάμεσα στη μεγάλη οικογένεια των λαών της γης καθώς ο ένας μετά τον άλλον μπαίνουν στο δρόμο της δημιουργικής αναγέννησης.».

Αυτά ο Μίκης το 1962.

Στην εκδήλωση στα Σουδενά όμως, εκείνο που οι οργανωτές της πολύ σωστά κάνουν είναι να τιμούν τη μνήμη των νεκρών συντρόφων τους.

Αυτούς που όλοι ξέρουμε ότι πέθαναν πιστεύοντες ειλικρινά ότι αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις