Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της Αμαλιάδας

 Ο Σπύρος Ξάνθης εκ Ναυπακτίας με τα δια...

Ο Σπύρος Ξάνθης εκ Ναυπακτίας με τα διακριτικά του Μοιράρχου στο Αργυρόκαστρο, το 1941.

Του Γιώργου Μόσχου

*

«Εξετέλεσε μετά παραδειγματικής ευσυνειδησίας το καθήκον του" και επέδειξε "άκραν ψυχραιμίαν και θάρρος εξαιρετικόν», αναφέρεται στην τιμητική διάκριση που του απονεμήθηκε, μαζί με το «Μετάλλιον Εξαιρέτων Πράξεων».

Το καλοκαίρι του 1944 θα είναι ο μοναδικός επιζήσας από την ομάδα των Αμαλιαδιτών που εκτελέστηκαν στο στρατόπεδο Λυμπεροπούλου της Πάτρας.

 

Επώνυμοι πολίτες ζητούν να δοθεί σε δρόμο της κωμόπολης το όνομα του Σπυρ. Ξάνθη, επιφανούς ομήρου στο στρατόπεδο Λυμπερόπουλου της Πάτρας το 1944


Ανοικτή επιστολή προς την κυρία Άννα Μητροπούλου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας – Πύργος Ν. Ηλείας, και Πρόεδρο της Επιτροπής του άρθρου 8 του ν. 3463/06 Ν. Ηλείας, για την έκδοση σύμφωνης γνώμης, απέστειλαν στις 28.07.2021 οκτώ επώνυμοι πολίτες ζητώντας να δοθεί σε δρόμο της κωμόπολης Αμαλιάδας το όνομα του Σπυρ. Ξάνθη, επιφανούς ομήρου στο στρατόπεδο Λυμπερόπουλου της Πάτρας το 1944, καταγόμενου από την Ναυπακτία, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος στην Αμαλιάδα, που συνελήφθη στην κωμόπολη από τους Γερμανούς κατακτητές, μαζί άλλους 40 Αμαλιαδίτες, οι οποίοι εκτελέστηκαν στο κτήμα Μουρτζούχου, μεταφερθέντες από του Λυμπερόπουλου.

Στην επιστολή τους οι ''οκτώ'' αναφέρουν τα παρακάτω:

«Αξιότιμη κυρία Μητροπούλου,
Θέμα: Προσυπογραφή της απόφασης 222/2020 του Δ. Σ. Δήμου Ήλιδας

Οι παρακάτω υπογεγραμμένοι, ενδιαφερόμενοι πολίτες:
Προσυπογράφουμε την υπ ́αριθμό 222 του έτους 2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ήλιδας, για την ονομασία μικρής ανωνύμου παρόδου της οδού Καρακανδά 2 στην Αμαλιάδα, σε οδό Σπυρίδωνος Ξάνθη, θεωρώντας ότι πληροί απολύτως τις προϋποθέσεις
για την έκδοση σύμφωνης γνώμης από την Επιτροπή σας. Κατά τη γνώμη μας τα παρατιθέμενα υποστηρικτικά στοιχεία εκφράζουν και ικανοποιούν το πνεύμα και το γράμμα του νόμου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της
Αμαλιάδας μέσα από την πολύπλευρη κοινωνική προσφορά ενός εξέχοντος πολίτη της, που διακρίθηκε στο αλβανικό μέτωπο και υπήρξε όμηρος κατά τη Γερμανική Κατοχή».

Την επιστολή υπογράφουν οι παρακάτω:

Δήμητρα Ιωάννου Παπαντωνοπούλου, ε.τ. Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.


Σπύρος Μπεράτης, π. Δήμαρχος Αμαλιάδας, δημιουργός του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδος (1952), και π. Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού (Ε.ΡΑ) Πύργου.

Βασίλειος Κουρέλης, Ιατρός, Χειρουργική Κλινική Κουρέλη, Αμαλιάδα.

Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, τ. Υπουργός.

Γεώργιος Κουρκούτας, Καθηγητής Φιλόλογος, Συγγραφέας, Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Ιστορίας "Χαράλαμπος Βιλαέτης" , Επιστημονικός συνεργάτης Πολεμικού Μουσείου
Αθηνών. Πύργος.

Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Επιστημονικός συνεργάτης των Προέδρων της Δημοκρατίας
Καρόλου Παπούλια και Προκόπη Παυλόπουλου (2007-2020).

Αλέξης Κωνστ. Μπακόπουλος. Καθηγητής Ε.Μ.Π. (ο πατέρας του, Στρατηγός Κωνσταντίνος Μπακόπουλος, διοικητής στον πόλεμο 1940-1941 του Τμήματος Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας, υπήρξε όμηρος μαζί με τον Αλέξανδρο Παπάγο σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1943 -1945 και συνέγραψε το βιβλίο: Η ομηρία των πέντε αντιστρατήγων. Η ζωή των στρατόπεδα συγκεντρώσεως, 1948).

Αννίτα Π. Παναρέτου, Δρ Φιλολογίας, συγγραφέας του βιβλίου: "Συμπληρώνω τη Μνήμη του Κόσμου..." - Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1941- 1945. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, 2020.

Γιώργος Δημ. Μόσχος, συγγραφέας του βιβλίου: "Η Πάτρα στην κατοχή και στην Αντίσταση" (Εκδ. Πικραμένου, Πάτρα, 3η έκδ. 2016), στο οποίο ερευνώνται οι περιπτώσεις ομηρίας στο Στρατόπεδο ομήρων Λυμπεροπούλου, όπου κρατήθηκε και ο Σπύρος Ξάνθης.

Με τιμή,

Δήμητρα Ιωάννου Παπαντωνοπούλου ([email protected])
Σπύρος Μπεράτης (Οικία: 26220 27071. Κινητό: 6977152004)
Βασίλειος Κουρέλης ([email protected])
Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ([email protected])
Γεώργιος Κουρκούτας ([email protected])
Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος ([email protected])

Αλέξης Κωνστ. Μπακόπουλος ([email protected])
Αννίτα Π. Παναρέτου ([email protected])
Γιώργος Δημ. Μόσχος ([email protected])

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις