Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Κατάθεση ολοκλ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Μια από τις σημαντικότερες ελλείψεις του Δήμου Πατρέων είναι η έλλειψη διαχείρισης και πολιτικής στην αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων. Βρισκόμαστε έπειτα από επτά χρόνια αυτής της δημοτικής αρχής στο σημείο να συζητάμε για δημοτικό κτηνιατρείο και δημοτικό καταφύγιο.

Η έλλειψη αυτή είναι εντονότερη έπειτα και από το κλείσιμο της υποτυπώδους δομής σε χώρους που είχε παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο και λειτουργούσαν χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες διαμαρτυρίας πολιτών σχετικά με τα αδέσποτα ζώα αλλά και τις αδυναμίες περίθαλψης τους, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδα και οικονομική «αιμορραγία». Ο Δήμος έχει μεν προχωρήσει στη σύμβαση κτηνιάτρου αλλά με πεπερασμένες προσφερόμενες υπηρεσίες πού δεν επαρκούν και  δεν δύνανται να λύσουν το μείζον πρόβλημα της πόλης. Θεωρούμε πρακτικά ανεφάρμοστη και οικονομικά επιζήμια την επιλογή πού έγινε από τη δημοτική αρχή,  εκμίσθωσης ακινήτου στο Δρέπανο ΜΟΝΟ ΕΝΟΣ Δημοτικού κτηνιατρείου έναντι 21.000€ (μόνο για την εκμίσθωση) καθιστώντας απαγορευτική την άμεση πρόσβαση σε πολλές περιοχές του Δήμου. Για το Δήμο μας ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ και προς όφελος των ζώων και των δημοτών της περιοχής του να ενταχθεί στην σχετική χρηματοδότηση ύψους 372.000 ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙI» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων». ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.» Θεωρούμε άδικο ενώ το κράτος επιδοτεί με 372.000€ ευρώ Δημοτικό κτηνιατρείο και Στέγη αστέγων ζώων εμείς να πληρώνουμε από πάνω 21.000€ ΜΟΝΟ για δημοτικό κτηνιατρείο για τα επόμενα δώδεκα έτη. Επισημαίνουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα εκπνέει την 31/12/21.

Το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών της υπό σύσταση δομής θα μπορούσε να καλύψει στειρώσεις, εμβολιασμούς, φροντίδα ζώων, κτηνίατρο όλο το 24ώρο, σημάνσεις, χειρουργικές επεμβάσεις, σεμινάρια από πιστοποιημένους εκπαιδευτές ζώων, επιμορφωτικές ημερίδες, υιοθεσίες ζώων, την ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος κ.ά. Προβλέπεται δε ότι θα έπρεπε να έχει ήδη δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο καταγραφής των αδέσποτων ζώων και οι δημότες να δύναται να υιοθετήσουν ζώα, κάτι που θα μπορούσε να γίνεται και με την επίβλεψη του προσωπικού της δομής. Έτσι θα δημιουργηθούν «κίνητρα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων» (αναλύονται παρακάτω), τα οποία θα συμπεριλάμβανε ο Δήμος Πατρέων στο πλαίσιο λειτουργίας μίας ολοκληρωμένης δομής.

Στόχος για την εύρυθμη λειτουργία της δομής είναι να αναπτυχθεί αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών συλλογικοτήτων της πόλης πού θα συνεργάζονταν σε ένα πλατύ εθελοντικό κίνημα.

Σαφώς η λειτουργία του Δημοτικού κτηνιατρείου και καταφυγίου ζώων είναι άμεσα συνυφασμένη από τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, αλλά μέχρι τώρα το παραπάνω χρηματοδοτικό εργαλείο από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν το έχουμε αξιοποιήσει όταν άλλοι Δήμοι με διαδημοτικές συνεργασίες πέτυχαν χρηματοδοτήσεις  ύψους 1.500.000€ για δημοτικό κτηνιατρείο και καταφύγιο ζώων θέλοντας να καλύψουν όλες τις ανάγκες των ωφελούμενων περιοχών.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει την πολιτική βούληση και θέληση να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα της πόλης με παράλληλο όφελος των δημοτών που θα απολαμβάνουν υπηρεσίες για τα ζώα τους;

Η πρόταση μας σε αυτή την κατεύθυνση είναι να προχωρήσει η δημοτική αρχή σε διερεύνηση προκειμένου να επιτευχθεί συνεργασία με τους δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας ώστε η περιοχή να χρηματοδοτηθεί με το ποσόν του 1.500.000€ και να αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών μετά από ένα μακρό διάστημα δημιουργικού διαλόγου στο αντίστοιχο τμήμα της και επανειλημμένες συναντήσεις με φιλοζωικές οργανώσεις επικαιροποίησε μελέτες σκοπιμότητας  για δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια. Επανυποβάλλουμε και καταθέτουμε σχέδια φιλοζωικών συλλόγων για να κάνουμε το πρώτο βήμα και επιτέλους ο Δήμος Πατρέων να υποβάλει πρόταση και να λάβει την απαιτούμενη και προσφερόμενη χρηματοδότηση για τη δημιουργία της δομής.

 


Το link της πρότασης (https://www.orapatron.gr/ 2021/07/28/katathesi- olokliromenis-protasis-gia-ti- diacheirisi-ton-adespoton- zoon/)

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις