Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο "ανεπανάληπτος" και αρχοντικός Τόλης Βοσκόπουλος και η Πάτρα

Ο "ανεπανάληπτος" και αρχοντικ...

Οι live εμφανίσεις του σε Villy's Park αλλά και Χάραμα, η φινέτσα του, οι εκδηλώσεις θαυμασμού, η αύρα και η στόφα γνήσιου σταρ που είχε

Ο Τόλης Βοσκόπουλος που σε λίγες μέρες θα είχε γενέθλια, στις 26 Ιουλίου (ήταν γεννημένος το 1940), μας αποχαιρέτισε για πάντα μόλις λίγες μέρες πριν, στα 81 του χρόνια αφήνοντας φτωχότερο το χώρο του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Υπήρξε όπως λέει και ο τίτλος μιας από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, «Ανεπανάληπτος», ένας γνήσιος σταρ του πάλκου και του πενταγράμμου που εκτός από τη σημαντική καριέρα του στο τραγούδι με μεγαλύτερη περίοδο ακμής του τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, έκανε και μία παράλληλη μικρότερης ωστόσο διάρκειας καριέρα στον κινηματογράφο και το θέατρο.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος που «έφυγε» από τη ζωή ενώ νοσηλευόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα, είχε έρθει για live εμφανίσεις και στην Πάτρα. Μάλιστα στο thebest.gr βρήκαμε ανάρτηση για μια μοναδική συναυλία του, στο Κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018, στις 9 το βράδυ, πριν δηλαδή τρία χρόνια.

Προσωπικά θυμάμαι τον Τόλη Βοσκόπουλο να έχει έρθει στην Πάτρα πλαισιωμένος από την ορχήστρα του και έχοντας μαζί του και τη Σοφία Βόσσου για μία ζωντανή μουσική εμφάνιση στο κέντρο διασκέδασης Villy’s Park, στις Ιτιές πριν περίπου 19 με 20 χρόνια. Αυτό που είχε κάνει τότε εντύπωση ήταν αφενός ότι το κέντρο ήταν γεμάτο από κόσμο και θαυμαστές και θαυμάστριες του Τόλη Βοσκόπουλου ενώ και ο ίδιος πραγματικά βγαίνοντας στη πίστα για να τραγουδήσει προξενούσε έναν «ηλεκτρισμό» τόσο με τη χαρακτηριστική, ένρινη φωνή του, το βλέμμα του, την αρχοντιά στο στήσιμο και το ντύσιμο του και φυσικά με τα τραγούδια του. Επίσης επειδή οι εκδηλώσεις λατρείας και θαυμασμού προς το πρόσωπο του ήσαν γνωστές αν και σε μεγαλύτερο βαθμό στα πρώτα χρόνια της καριέρας του που ήταν και πιο νέος ηλικιακά, εν τούτοις ο Τόλης Βοσκόπουλος πάντα φρόντιζε δίχως να γίνεται απρόσιτος να έχει και κάποια άτομα σαν ασφάλεια του. Μία τέτοια διακριτική συνοδεία στην άκρη της πίστας του Villy’s Park μας έχει επίσης μείνει ως ανάμνηση.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος τη δεκαετία του 2000 είχε έρθει και είχε τραγουδήσει και στο χειμερινό Χάραμα όταν στεγαζόταν στην Μαιζώνος μετά την Παπαφλέσσα. Εκεί στο καμαρίνι παρουσία και της συζύγου του, της κούκλας Άντζελας Γκερέκου, τον είχε συναντήσει για συνέντευξη ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος που μοιράστηκε μαζί μας και ένα αναμνηστικό φωτογραφικό στιγμιότυπο από τότε. Αυτό που θυμάται είναι πως ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε μία εγγενή αύρα, ένα εκτόπισμα και βεληνεκές που το εξέπεμπε άμα τη εμφανίσει του. Επίσης διακρινόταν από μία αγάπη για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόταν και συνομιλούσε και γενικά ήταν φιλικός και όχι απρόσιτος. Βέβαια δεν επέτρεπε στα καμαρίνια του να πηγαίνουν θαυμαστές για φωτογραφίες ή αυτόγραφα. Ήταν ένας γεννημένος σταρ και η μεγάλη στόφα του φάνηκε και έφτασε στο απόγειο της όταν στην ταινία του 1971, του Γιάννη Δαλιανίδη «Μαριχουάνα στοπ» τραγούδησε «Το φεγγάρι πάνωθε μου» του Μίμη Πλεσσα γοητεύοντας τη συμπρωταγωνίστρια του, Ζωή Λάσκαρη, με την οποία έζησαν και έναν θυελλώδη έρωτα τότε στις αρχές των 70ς. Ο Τόλης Βοσκόπουλος στην ίδια ταινία είχε πει και το κομμάτι «Και συ θα φύγεις» επίσης του Μίμη Πλέσσα ενώ είχε τραγουδήσει και στην ομώνυμη θεατρική παράσταση που είχε προηγηθεί 1 χρόνο πριν, το 1970 στο θέατρο Μπουρνέλη.

Με τη Λάσκαρη ο Τόλης Βοσκόπουλος ξανασυνεργάστηκε το 1972 στην μουσική παράσταση «Οι Εραστές του ονείρου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη στο θέατρο Βέμπο. Την ίδια χρονιά έπαιξε στο σινεμά στο φιλμ «Ο Άγνωστος εκείνης της νύχτας» του Οδυσσέα Κωστελέτου με συμπρωταγωνίστρια τη Νόρα Βαλσάμη όπου επίσης τραγούδησε Μίμη Πλέσσα, κομμάτια όπως το «Λάθος δρόμο πήραμε καρδιά μου» και «Κυρά των αστεριών».

Από την Πάτρα, υπάρχει κι ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο που είδαμε στην ανάρτηση του σάιτ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, όπου εικονίζεται ο Τόλης Βοσκόπουλος ανάμεσα στη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Μαντέλη και την σπουδαία ερμηνεύτρια Αλέκα Κανελλίδου, κι έναν ένθερμο θαυμαστή του.

Αξίζει να προσθέσουμε πως ο ανεπανάληπτος Τόλης Βοσκόπουλος της «Ξανθής αγαπημένης Παναγιάς» (από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του όπως και το «Ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε» του Κώστα Βίρβου και το "Αδέλφια μου αλήτες πουλιά") ήταν γκεστ και στο εκ νέου ανέβασμα του «Μαριχουάνα Στοπ» το 2018 στο θέατρο, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη με την Αιγιώτισσα Ντορέττα Παπαδημητρίου στο ρόλο που είχε υποδυθεί η αείμνηστη Ζωή Λάσκαρη.

Έχοντας πάντα ένα ρεπερτόριο πλημμυρισμένο από τις μεγάλες του επιτυχίες, ο Τόλης Βοσκόπουλος παρέμενε ενεργός παρότι είχε φτάσει το κατώφλι των 80 ετών.

Είχε εμφανιστεί στο Θέατρο Άλσος τον Οκτώβριο του 2019 ενώ είχε δοθεί και μία μεγάλη συναυλία τον Οκτώβριο του 2018 στο Ηρώδειο έχοντας μαζί και τον Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι, για τα 60 χρόνια του Τόλη Βοσκόπουλου στη μουσική και τα καλλιτεχνικά πράγματα.

Τέλος με την Άντζελα Γκερέκου που πραγματικά του άλλαξε τη ζωή και του χάρισε και την κορούλα τους, τη Μαρία Βοσκοπούλου, παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου του 1996 στο δημαρχείο της Κέρκυρας, με κουμπάρους τον δημοσιογράφο, Τέρενς Κουίκ και τον επιχειρηματία Στέργιο Βρούσγο. Δύο χρόνια αργότερα, το 1998 οι δυο τους συνεργάστηκαν στο θέατρο σε μία ρομαντική, μουσική παράσταση που είχε ιδιαίτερη επιτυχία, το «Ήρθες σαν Όνειρο» στη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ, στην Αθήνα.

Ακόμα να προσθέσουμε πως το ντεμπούτο του στην Φίνος Φιλμ, ο Τόλης Βοσκόπουλος το είχε κάνει νεαρός το 1963 στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη «Κάτι να καίει», ως μουσικός στο συγκρότημα του Κώστα Βουτσά, με το αξεπέραστο τραγούδι «φσστ μπόινγκ».

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στη φωτ. από το σάιτ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, με την Αλέκα Κανελλίδου, την σκηνοθέτιδα Κατερίνα Μαντέλη και έναν θαυμαστή του.

Με τη Ζωή Λάσκαρη στην παράσταση "Ε...

Με τη Ζωή Λάσκαρη στην παράσταση "Εραστές του Ονείρου" το 1972.

Στην ταινία του 1971, "Μαριχουάνα Στοπ".

Στην ταινία του 1971, "Μαριχουάνα Στοπ".

Στιο καμαρίνι στο κέντρο Χάραμα στην οδό...

Στιο καμαρίνι στο κέντρο Χάραμα στην οδό Μαιζώνος στην Πάτρα μιλώντας στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture