Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Καλάβρυτα: «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» σε παγκόσμια μετάδοση

Καλάβρυτα: «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» σε...

Από το Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την εμβληματική συναυλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και του Δήμου Καλαβρύτων για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, με τη συνδιοργάνωση της «Πολυφωνικής».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου το απόγευμα, στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας, με την δύση του Ηλίου να δίνει εντυπωσιακές εικόνες, όπως αυτή που δημοσιεύουμε

Στην εκδήλωση, θα συμμετάσχουν η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε συνεργασία με την Πολυφωνική της Πάτρας, ενώ ήδη άνθρωποι της ΕΡΤ έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο του Ηρώου για να καλυφθούν οι ανάγκες της εκδήλωσης.
Από τη μεριά του Δήμου Καλαβρύτων, εκφράζεται η πεποίθηση πως θα είναι μια επιτυχημένη εκδήλωση, η οποία στοχεύει στην πανελλαδική και παγκόσμια προβολή της περιοχής, καθώς θα καλυφθεί από το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ σε ζωντανή μετάδοση.
Οι εργασίες στο χώρο του Ηρώου είναι εντατικές με την διαμόρφωση περιξ του μνημείου και την συντήρηση του Ηρώου, έργα που ανέλαβε ο ευεργέτης κος Αθανάσιος Μαρτίνος και που ξεπέρασαν το 1 εκ. ευρώ.

Η εκδήλωση στηρίζεται οικονομικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Καλαβρύτων έχει ζητήσει από τους τοπικούς επιχειρηματίες να προσφέρουν χαμηλές τιμές για τις υπηρεσίες φιλοξενίας και διατροφής, με τον Δήμο να ενδέχεται να χρειαστεί να καλύψει μέρος του κόστους σίτισης. Στην περιοχή για περίπου τρεις ημέρες θα έρθουν περίπου 150 άτομα από την Πολυφωνική της Πάτρας και περίπου 100 από την ΕΡΤ, ενώ τα γεύματα δεν θα παρατεθούν μόνο στα Καλάβρυτα, αλλά και στην Κλειτορία.

«Ύμνος εις την Ελευθερίαν»

Πρόκειται για την παρουσίαση του συγκλονιστικού έργου του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», που γράφτηκε το 1823 στη Ζάκυνθο, τόπο καταγωγής του ποιητή και το οποίο μελοποιήθηκε το 1828 από τον κερκυραίο μουσουργό, Νικόλαο Χαλικιόπουλο- Μάντζαρο.
Η πρώτη αυτή μελοποίηση (διότι ακολούθησαν και τέσσερες άλλες αργότερα), ήταν σύνθεση για ανδρική χορωδία και πιάνο (αγγλική έκδοση του 1873) και την οποία το 1999, ο διαπρεπής αρχιμουσικός Αλκης Μπαλτάς, ενορχήστρωσε και επεξεργάστηκε αριστουργηματικά, για Συμφωνική Ορχήστρα, σολίστ, Μικτή και Παιδική Χορωδία και με αυτή την μορφή παρουσιάστηκε στην Κεφαλονιά, από το τότε Κέντρο Χορωδιακής Πράξης, που διηύθυνε ο αείμνηστος μαέστρος, Αντώνης Κοντογεωργίου.

Την ερμηνεία του έργου πρότεινε η «Πολυφωνική» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία και την αποδέχτηκε μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, που ίσχυσαν για την επιλογή των προτάσεων για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων.
Το έργο θα παρουσιαστεί αυτούσιο, στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων και η παρακολούθηση της συναυλίας, θα γίνει μόνον με προσκλήσεις (θα υπάρξει σχετική δημόσια ανακοίνωση) και με τους ισχύοντες υγειονομικούς όρους και αν θα επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας παρουσία κοινού.

Θα μετάσχουν συνολικά άνω των 180 ατόμων, ήτοι: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (50 μέλη), η διαπρεπής mezzo soprano, Ειρήνη Καράγιαννη, η Μικτή Χορωδία της «Πολυφωνικής» (65 μέλη, διδασκαλία: Σταύρος Σολωμός, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά, Λούση Χριστοδούλου), η Παιδική Χορωδία της «Πολυφωνικής» (55 μέλη, διδασκαλία: Αρετούσα Νικολοπούλου, πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά), τεχνικοί ήχου και τηλεόρασης της ΕΡΤ κ.ά., με δεδομένο πως η συναυλία θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση.
Οι γενικές δοκιμές των χορωδιών, θα πραγματοποιηθούν σε χώρους του Παμπελοποννησιακού Σταδίου Πατρών, που ευγενικά παραχωρήθηκε από την Αντιδημαρχία Παιδείας και τη ΔΕ του Σταδίου, ενώ οι τελικές δοκιμές με την Ορχήστρα και τις χορωδίες, θα πραγματοποιηθούν στα Καλάβρυτα στον χώρο της συναυλίας.
Τη μουσική διεύθυνση του έργου, θα έχει ο αρχιμουσικός Αλκης Μπαλτάς.

Προσκλήσεις και παρουσίες
Για την μεγάλη αυτή συναυλία έχουν προσκληθεί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, χωρίς ακόμα να έχει επισημοποιηθεί η όποια παρουσία και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.

Πηγή:kalavrytanews

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture