Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Achaia Clauss εκτιμητής των κρασιών του Τατοϊου!

Η Achaia Clauss εκτιμητής των κρασιών το...

Bρέθηκαν 4.000 φιάλες σπάνιων κρασιών

Εκτιμητής της  «Αχάια Κλάους» ανέλαβε να εκτιμήσει τις σπάνιες φιάλες κρασιού κι άλλων ποτών που βρέθηκαν στο πρώην βασιλικό κτήµα Τατοΐου.

Συγκεκριµένα, στο πλαίσιο ανάδειξης του πρώην βασιλικού κτήµατος, αποκαλύφθηκε ένας ακόµη σπάνιος, ιδιαίτερος, θησαυρός. Ανάµεσα στα 235 κιβώτια µε χιλιάδες αντικείµενα, που συντηρούνται από τη ∆ιεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνηµείων του ΥΠΠΟΑ, βρέθηκαν 4.000 φιάλες σπάνιων κρασιών και αλκοολούχων ποτών, σε φιάλες που θεωρούνται σήµερα ιστορικά τεκµήρια και µε συλλεκτικές ετικέτες. Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισµού και Αθλητισµού Λίνα Μενδώνη, «η κάβα του Τατοΐου, εκτός της σηµαντικής συλλεκτικής της αξίας, έχει εξαιρετικά µεγάλο επιστηµονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον και για την αξιολόγησή της, συνεργαζόµαστε µε ειδικούς επιστήµονες, οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία, τόσο σε οινολογικό επίπεδο, όσο και σε ό,τι αφορά στην ιστορική τεκµηρίωσή της. Στόχος µας είναι, µε την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης και της επανάχρησης ως µουσείου του κτηρίου του Ανακτόρου, το τµήµα της συλλογής, που κατά την κρίση των ειδικών θα µπορεί να εκτεθεί, να βρει τη θέση του στον υπάρχοντα χώρο της κάβας του Ανακτόρου. Η κάβα του Τατοΐου, µια ιστορική συλλογή, άνω των πενήντα ετών, ιδιαίτερης πολιτισµικής και οινικής αξίας, θα είναι επισκέψιµη».

Το έργο της συντήρησης της κάβας του Τατοΐου, σύµφωνα µε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισµού, βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρµόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ και αναµένεται να αποκαλύψει ακόµη περισσότερους ιστορικούς και οινολογικούς θησαυρούς. Μεταξύ των σπάνιων κρασιών που έχουν βρεθεί στη συλλογή, περιλαµβάνονται φιάλες Chateau Margaux, Chateau de Vincennes και Chateau Rothschild, καθώς και συλλεκτικές φιάλες ποτών, όπως η ειδική εµφιάλωση ουίσκι Chivas σε κεραµική φιάλη µε αφορµή τον εορτασµό της ενθρόνισης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Παράλληλα, υπάρχει µία πλούσια συλλογή φιαλών, µε ετικέτες από την παραγωγή του ίδιου του κτήµατος. Η «ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ» ΕΙ∆ΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Καθήκοντα ειδικού συµβούλου για την εκτίµηση της κάβας του Τατοΐου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει ανα[1]λάβει -pro bono- η οινοποιία «ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ», µε την υπογραφή Μνηµονίου Συνεργασίας µεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας. Υπεύθυνος από την πλευρά της εταιρείας είναι ο Περικλής Μπαλτάς, επικεφαλής του Ιστορικού της Αρχείου.

Η ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ είναι η πρώτη ελληνική Οινοποιία, η οποία ιδρύθηκε το 1861 και δραστηριοποιείται, αδιάκοπα, µέχρι σήµερα. Αποτελεί µία σύγχρονη επιχείρηση οινοποιίας, η οποία λειτουργεί παράλληλα ένα πολυσύνθετο Μουσείο Οινικής Τέχνης. Τα εξειδικευµένα στελέχη της εταιρείας, παρέχουν την τεχνογνωσία και εµπειρία τους σχετικά µε την αξιολόγηση και ανάδειξη της κάβας. Συγκεκριµένα, έχουν αναλάβει να αξιολογήσουν τις φιάλες του κτήµατος και να τις διαχωρίσουν, ανάλογα µε τη σπανιότητα και την κατάστασή τους, σε προϊόντα υψηλής αξίας, λόγω σπανιότητας και οινολογικού ενδιαφέροντος ή κατάλληλα για έκθεση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις