Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κώστας Μάρκου: Σκοτάδι επικρατεί για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ

Κώστας Μάρκου: Σκοτάδι επικρατεί για τη ...

Δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο ΕΟΚΑΝ δε βρίσκεται ακόμη σε λειτουργική κατάσταση, αναφέρουν σε ερώτηση τους οι βουλευτές Θάνος Μωραΐτης & Κώστα Μάρκου

Με πρωτοβουλία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θάνου Μωραΐτη της Αιτωλοακαρνανίας και Κώστα Μάρκου του νομού Αχαΐας, κατατέθηκε Κοινοβουλευτική Ερώτηση, απευθυνόμενη προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Υφυπουργό Αθλητισμού για ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργία του ΕΟΚΑΝ - Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ και την υλοποίηση του ετήσιου προϋπολογισμού 2021. Η ερώτηση συνυπογράφεται από 33 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Ειδικότερα, οι δύο Βουλευτές, επεσήμαναν για πολλοστή φορά στον Υφυπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα λάβει χώρα σε λιγότερο από δύο μήνες, το οποίο, αυτονόητα σημαίνει ότι το αθλητικό δυναμικό της Ολυμπιακής και της Παραολυμπιακής ομάδας πρέπει να ελεγχθεί από τον ΕΟΚΑΝ πριν την αναχώρησή του.

Ωστόσο, όπως προέκυψε και κατά την πρόσφατη συζήτηση και ψήφιση του αθλητικού σ/ν στη Βουλή, η αθλητική ηγεσία  επιδεικνύει αδικαιολόγητη ολιγωρία για α) τη στελέχωσή του ΕΟΚΑΝ, β) την τεχνολογική του υποστήριξη, γ) τον προγραμματισμό των ελέγχων αντιντόπινγκ των αθλητών/τριών της χώρας πριν τους αγώνες του Τόκιο και δ) την έγκαιρη υλοποίηση του οικονομικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους 2021.

Με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου ο ΕΟΚΑΝ δε βρίσκεται ακόμη σε λειτουργική κατάσταση.

Υπάρχει, κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ,  προγραμματισμός των ελέγχων ντόπινγκ και θα ελέγξετε όλα τα μέλη των αποστολών, πριν την αναχώρησή τους για το Τόκιο, ρωτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σε τι ποσοστό θα υλοποιηθεί ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός.

Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη επιστημονικού δυναμικού και αν ναι πόσες προσλήψεις έχουν γίνει; Πόσοι υπάλληλοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για υπηρεσιακή απόσπαση στον ΕΟΚΑΝ; Υπάρχουν οικονομικές οφειλές στους δειγματολήπτες και ποιους μήνες αφορούν; Σας παρακαλούμε αυτή τη φορά να απαντήσετε.

Αναλυτικά η ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη έχει ως εξής:

Θέμα: Λειτουργίες του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) και υλοποίηση του ετήσιου προϋπολογισμού 2021.

Σε λιγότερο από δύο μήνες διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Το αθλητικό δυναμικό της Ολυμπιακής και της Παραολυμπιακής ομάδας που θα αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες, πρέπει – όπως οφείλουμε ως χώρα – να ελεγχθεί από τον ΕΟΚΑΝ, πριν την αναχώρησή του.

Όπως προέκυψε από την πρόσφατη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου, ο νεοσύστατος ΕΟΚΑΝ δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργική κατάσταση.

Η αθλητική ηγεσία έχει επιδείξει απαράδεκτη καθυστέρηση τόσο για την στελέχωση του οργανισμού, όσο και για την τεχνολογική του στήριξη, ενώ δεν έχει διευκρινισθεί εάν υπάρχει οποιοσδήποτε προγραμματισμός για τους ελέγχους αντιντόπινγκ των αθλητών/τριών της χώρας πριν τους αγώνες του Τόκιο.

Η ορθή λειτουργία του ΕΟΚΑΝ προϋποθέτει και την έγκαιρη υλοποίηση του οικονομικού τακτικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους 2021, το οποίο ως «ολυμπιακό» έτος εύλογα έχει αυξημένες δαπάνες.

Για όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, ο διορισμένος από τον υφυπουργό αθλητισμού πρόεδρος του ΕΟΚΑΝ (πρώην ΕΣΚΑΝ) κ. Σκανδαλάκης δεν μπορούσε να απαντήσει, αποχωρώντας από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και αποφεύγοντας τις κρίσιμες ερωτήσεις. Έμεινε λοιπόν αναπάντητο το ερώτημα, εάν ο ΕΟΚΑΝ αποκτήσει την οφειλόμενη λειτουργικότητα πριν τους ολυμπιακούς αγώνες και δυο ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό

Ερωτώνται η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  και ο Υφυπουργός Αθλητισμού:

1.    Αν υπάρχει προγραμματισμός των ελέγχων ντόπινγκ και εάν δεσμεύεται η αθλητική ηγεσία - ως οφείλει - να ελέγξει όλα τα μέλη των αποστολών πριν την αναχώρησή τους για το Τόκιο.

2. Σε ποιο ποσοστό επί του συνολικού ποσού έχει υλοποιηθεί ο ετήσιος τακτικός προϋπολογισμός, δεδομένου ότι παρήλθε ήδη το πρώτο εξάμηνο της ολυμπιακής χρονιάς;

3. Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη πρόσληψη επιστημονικού δυναμικού στον ΕΟΚΑΝ και εάν ναι πόσοι έχουν προσληφθεί;

4.  Πόσοι υπάλληλοι της ΓΓΑ ή άλλων δημόσιων φορέων έχουν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα, για την διοικητική υποστήριξη του ΕΟΚΑΝ μέσω υπηρεσιακής απόσπασης;

5.  Υπάρχουν οικονομικές οφειλές στους δειγματολήπτες και ποιους μήνες αφορούν;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις