Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα βραβείο για τον «πατέρα» του κινητού τηλεφώνου

Ένα βραβείο για τον «πατέρα» του κινητού τηλεφώνου

Ως μηχανικός της Motorola, τη δεκαετία του 1970, δημιούργησε την πρώτη τέτοια συσκευή

13 Ιουνίου 2011 . Ο Μάρτιν Κούπερ τιμάται με το ειδικό βραβείο επιτευγμάτων στα Webby Awards. 

Το όνομά του μπορεί να μην λέει πολλά στους περισσότερους, όμως αυτός ο σήμερα 92χρονος Αμερικανός βρίσκεται πίσω από ένα προϊόν που άλλαξε τον κόσμο και αποτελεί μέχρι και σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για όλους. 

Ο Κούπερ θεωρείται ο «πατέρας» του κινητού τηλεφώνου, αφού ως μηχανικός της Motorola, τη δεκαετία του 1970, δημιούργησε την πρώτη τέτοια συσκευή. 

Γεννημένος στο Σικάγο, ήταν γιος Εβραίων μεταναστών από την Ουκρανία. Αφότου υπηρέτησε στα υποβρύχια του αμερικανικού ναυτικού στον πόλεμο της Κορέας, έπιασε δουλειά στη Motorola την εποχή που η εταιρεία γινόταν ηγετική δύναμη στα τρανζίστορ, τα μικροσκοπικά μηχανήματα που ελέγχουν τα ηλεκτρικά σήματα και είναι αναγκαία για κάθε ηλεκτρική συσκευή. 

Με την ομάδα του στη Motorola παρουσίασαν το πρώτο κινητό τηλέφωνο το 1973. Ήταν μία ογκώδης συσκευή σε σχήμα μπότας, τόσο βαριά ώστε έμεινε γνωστή ως «το τούβλο». 

Ο Κούπερ είναι ο άνθρωπος που έκανε το πρώτο τηλεφώνημα με κινητό, στις 3 Απριλίου του 1973, καθώς περπατούσε στην 6η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Για να δείξει την εφεύρεσή του σε κάποιους δημοσιογράφους, κάλεσε τον ανταγωνιστή του, Τζόελ Ένγκελ, του Bell Laboratories της AT&T, λέγοντάς του ότι τον παίρνει από ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς περπατά στον δρόμο. «Υπήρξε σιωπή στην άλλη άκρη της γραμμής», έλεγε ο Κούπερ στο Bloomberg το 2015. «Μέχρι αυτή την ημέρα, ο Τζόελ δεν θυμάται εκείνο το τηλεφώνημα και δεν είμαι σίγουρος ότι τον κατηγορώ για αυτό», είχε αστειευτεί τότε. 

πηγή moneyreview.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις