Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πληρώματα για Δήμο: Ότι και να ρωτούσαμε δεν γνώριζαν. Άρα γιατί μας κάλεσαν;

Πληρώματα για Δήμο: Ότι και να ρωτούσαμε...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Απογοητευμένα τα πληρώματα από τη συνάντηση με τον Δήμο- Τι λένε καρναβαλιστές στο thebest

Απογοητευμένα είναι τα καρναβαλικά πληρώματα μετά τη συνάντηση που είχαν με το Δήμο Πατρέων, την περασμένη Δευτέρα. Η συνάντηση έγινε με σκοπό να ενημερωθούν για τη λειτουργία του χώρου προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού στα Παλαιά Σφαγεία, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες τέσσερις συναντήσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με τα πληρώματα, απαντήσεις δεν δόθηκαν με την συνάντηση να είναι προσχηματική αφού επί της ουσίας έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις σχετικά με τα όσα θα γίνουν στα σφαγεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι το «παρών» έδωσαν πολύ λίγα πληρώματα με τη ρήξη των δύο πλευρών να είναι ξεκάθαρη.

Η αντίδραση των πληρωμάτων ήταν τέτοια που πλέον καθιστά σαφές το χάσμα, τη ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr, ο καρναβαλιστής Δημήτρης Φάκαλος, «πριν ακόμα γίνει η συνάντηση, θεωρούσαμε ότι ήταν προσχηματική. Ουσιαστικά μας κάλεσαν για να μας ενημερώσουν για ειλημμένες αποφάσεις, όχι για να γίνει μία διεργασία και μία συζήτηση πάνω στο θέμα των σφαγείων. Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι πέρα των ειλημμένων αποφάσεων για το τι θα γίνει στα σφαγεία, προχθές ουσιαστικά δεν μας είπαν τίποτα. Ακόμα και η ομάδα που έχει αναλάβει το έργο, δεν ήρθε για να εξηγήσει τι ακριβώς θα γίνει.  

Προσκληθήκαμε ένα με ενάμιση μήνα πριν για να γίνει μία συνάντηση με ένα ευχολόγιο το οποίο ήταν κενό πραγματικού περιεχομένου. Ήταν ένας μονόλογος από την πλευρά της δημοτικής αρχής και έχω την αίσθηση ότι η αντίδραση των πληρωμάτων ήταν τέτοια που πλέον καθιστά σαφές το χάσμα, τη ρήξη  μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμμετοχή ήταν μικρή και οι αντιδράσεις των πληρωμάτων έντονες. Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας, δεν υπάρχουν γέφυρες, ενώ η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, η κα Κουρή, έχει απομονωθεί σε ένα δικό της κόσμο χωρίς να λαμβάνει υπόψιν κανέναν.

Το ότι γίνεται στα σφαγεία μία προσπάθεια, είναι καλό. Δεν μπορούμε να την μηδενίζουμε. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από το Επιμελητήριο που έβαλε ως partner την Περιφέρεια. Πρότειναν στο Δήμο να συμμετέχει χωρίς να βάλει τίποτα. Είναι μία προσπάθεια που από την ώρα που την πήρε ο Δήμος στα χέρια του δεν είναι συντεταγμένη με αποτέλεσμα να υπάρχουν πόροι και πράγματα που χάνονται. Από τη μία δε θα έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα και από την άλλη, φοβάμαι, ότι βαφτίζοντας αυτό το έργο  μουσείο ή σπίτι του Καρναβαλιού, ενώ είναι και μικρό και λάθος και μη σχεδιασμένο σωστά, χάνουνε τη διεκδίκηση για ένα πραγματικό μουσείο Καρναβαλιού, για έναν χώρο όπου θα αναδεικνύεται το Πατρινό Καρναβάλι.

Τα άρματα έχουν μείνει ενάμιση χρόνο έξω στη βροχή, στον ήλιο, στον αέρα και έχουν σαπίσει. Είχαν δεσμευτεί να τα σκεπάσουν αλλά δεν έγινε. Άλλωστε είχαν δεσμευτεί και ότι δεν θα βγαίναμε από τον ΑΣΟ αν δεν βρισκόταν χώρος. Φύγαμε χωρίς να έχει βρεθεί λύση, έχει καταστραφεί η υλική και η πνευματική περιουσία των πληρωμάτων».  

 

Ειπώθηκαν όλα επιγραμματικά και αυτό ήταν και το ενοχλητικό. Μας κάλεσαν να μας ενημερώσουν και τελικά ακούσαμε πέντε γραμμές. Οποιαδήποτε ερώτηση και να κάναμε, δεν γνώριζαν. Άρα γιατί μας κάλεσαν;

Από την πλευρά της η καρναβαλίστρια Αβροκόμη Ξενόγιαννη εξηγεί: «Προχθές ο Δήμαρχος Πατρέων μας έκανε μία επιγραμματική ενημέρωση γιατί απουσίαζε η διεπιστημονική ομάδα. Είναι μία ομάδα δέκα ατόμων που έχει κάνει τη μελέτη για την κατασκευή και την ολοκλήρωση αυτής ιδέας. Μας είπε ότι θα είναι ένας χώρος που θα έχει ως θέμα τον Καραγκιόζη και το Καρναβάλι. Θα υπάρχουν κάποιες αίθουσες, εργαστήρια, ενώ εκεί θα στεγάζονται τα γραφεία της «Κοινωφελούς- Καρναβάλι Πάτρας». Θα υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων, προβολής ψηφιακού υλικού και  έκθεση.

Στο Καρναβαλικό Πάρκο θα υπάρχουν κατασκευές από το εργαστήριο οι οποίες θα είναι τύπου παιδικής χαράς και θα υπάρχει το στοιχείο της διάδρασης. Τα παιδιά θα μπουν να παίξουν, να δημιουργήσουν.

Μάθαμε ότι έχουν προκύψει και 10 νέες θέσεις εργασίες, και προσπαθεί να δει ο Δήμος από ποια κονδύλια θα καλυφθούν. Επιπλέον μάθαμε ότι αποκλείεται ο χώρος να είναι έτοιμος για να λειτουργήσει πλήρως , μέσα στο 2021.  Όμως ειπώθηκαν όλα επιγραμματικά και αυτό ήταν και το ενοχλητικό. Μας κάλεσαν να μας ενημερώσουν και τελικά ακούσαμε πέντε γραμμές. Οποιαδήποτε ερώτηση και να κάναμε, δεν γνώριζαν. Άρα γιατί μας κάλεσαν;  Δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τα πληρώματα. Κάποια έφυγε όταν μίλησε ο Δήμαρχος.

Ήταν μία σύντομη ενημέρωση χωρίς λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας, τη φιλοσοφία. Ενημερωθήκαμε ότι θα ζητηθούν από τα πληρώματα, ανάλογα με τις θεματικές ενότητες που θα γίνουν στο μέλλον και που δεν ήξερε ποιες είναι, στοιχεία από  παλιότερα αρχεία μας, τις στολές μας, καπέλα, μάσκες, κατασκευές. Αναρωτηθήκαμε, πώς θα μας ζητηθούν αρχεία αφού το αρχειακό υλικό έχει δοθεί εδώ και χρόνια από τα πληρώματα και φυλασσόταν στο Παλιό Αρσάκειο. Πηγαίναν τα πληρώματα στο Δήμο από μία στολή με όλα τα αξεσουάρ της με σκοπό να γίνει μελλοντικά ένα μουσείο καρναβαλιού και να τοποθετηθούν εκεί.

Λόγω εργασιών το αρχείο μεταφέρθηκε, σύμφωνα με όσα λένε, στο Πετρωτό. Εμείς θεωρούμε ότι είναι κατεστραμμένο αν και με διαβεβαίωσαν για το αντίθετο. Θα το δούμε. Ο Δήμος έκανε μία προσπάθεια προσέγγισης των πληρωμάτων αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η προσπάθεια είναι ειλικρινής κι αν υπάρχει η διάθεση να συζητήσει με τα πληρώματα και να βρεθούν από κοινού λύσεις για διάφορα θέματα και να γίνουν δράσεις. Πέρα από το αρχειακό κομμάτι, δεν νομίζω ότι θα έχουμε άλλη συμμετοχή.

Μας είπαν ότι μας θέλουν στο πλευρό τους γιατί αποτελούμε ένα μεγάλο κομμάτι του Καρναβαλιού και είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε κάτι τέτοιο.  Από εκεί και πέρα επιφυλασσόμαστε. Η επόμενη κρίσιμη συνάντηση θα γίνει την επόμενη Πέμπτη. Εκεί θα συζητηθεί η στέγαση των πληρωμάτων, ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί πολύ. Μας έχουν κοροϊδέψει».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις