Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα «κύματα» των πλειστηριασμών- Ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου μας εξηγεί πώς θα έρθει το «τσουναμι»

Τα «κύματα» των πλειστηριασμών- Ο δικηγό...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τα πρώτα «σφυριά» κύριων κατοικιών και τα... «παράδοξα» που επισημαίνει

Έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες μετά το άνοιγμα της εστίασης και η διεξαγωγή των πλειστηριασμών ακινήτων εκκινεί εκ νέου, αρχής γενομένης από αύριο 14 Μάιου. Η απόφαση που είχε πάρει η κυβέρνηση στις 31 Μαρτίου του 2021 βαίνει πλέον προς εφαρμογή, με τα «σφυριά» να αρχίζουν πάλι να «χτυπάνε».

Να θυμίσουμε ότι μέχρι τις 21 Ιουλίου 2021, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου αναρτώνται οι πλειστηριαμοί, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται να διεξαχθούν στη Δυτική Ελλάδα σχεδόν 200 πλειστηριασμοί ακινήτων. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ακίνητων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό στην Περιφέρεια βρίσκονται στην Αχαΐα, και συγκεκριμένα στην Πάτρα αλλά και τη Δυτική Αχαΐα.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr, ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου, «σε αυτούς σύμφωνα με την σχετική απόφαση δεν συγκαταλέγονται οι πληγέντες από τον κορωνοϊό, όπως αυτοί καθορίστηκαν με τους νόμους του κράτους. Πλην όμως, στον νομοθετικό ορισμό του «πληγέντος από τον Κορονοιό» δεν εμπίπτουν πολλές κατηγορίες πολιτών που επλήγησαν αλλά δεν εντάχθηκαν στα μέτρα της κυβέρνησης, όπως κάποιες κατηγορίες μακροχρόνια ανέργων. Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω αναστολή αφορά μόνο όσους πλειστηριασμούς είχαν προσδιοριστεί από 14 έως 31 Μάιου, με τους λοιπούς πλειστηριασμούς να διεξάγονται κανονικά από 01/06/2021, ανεξάρτητα αν αφορούν πληγέντες από την πανδημία ή όχι.

Όμως ακόμα και όσοι δικαιούνταν αναστολής, ήταν σχεδόν αδύνατο να διεκπεραιώσουν την σχετική διαδικασία, αφού αφενός η πλατφόρμα που έπρεπε να αιτηθούν κάτι τέτοιο δεν υπήρχε παρά το γεγονός ότι έπρεπε οι ανήκοντες στις πληττόμενες κατηγορίες να υποβάλουν το πιστοποιητικό πληγέντος οφειλέτη μέχρι τις 29.4, αφετέρου η ΚΥΑ που προέβλεπε την εν λόγω πλατφόρμα εκδόθηκε μόλις στις 28.4 δηλαδή μια μέρα πριν! Μάλιστα, μετά την 14η Μαΐου έχουν προσδιοριστεί πάρα πολλοί πλειστηριασμοί που αφορούν κύρια κατοικία, ξεκινώντας έτσι μέσα στο καλοκαίρι ένα τσουνάμι αναγκαστικών εκποιήσεων.

Το δεύτερο μεγάλο κύμα αναμένεται εντός του προσεχούς χειμώνα, όταν θα έχουν προσδιοριστεί όσοι πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν μέχρι και σήμερα, ενώ το τρίτο μεγάλο κύμα θα έρθει να ακολουθήσει με όσους οφειλέτες ενταχθούν αναγκαστικά στον νέο πτωχευτικό κώδικα από 01/06/2021, όταν και αρχίζει η εφαρμογή του, ο οποίος προβλέπει την διεξαγωγή νέων «σφυριών» για κύριες κατοικίες.

Παράλληλα, οι Τράπεζες με την επιδότησή τους από το πρόγραμμα «Γέφυρα» πρόλαβαν να λάβουν αρκετά μεγάλα ποσά από το κράτος, γεγονός που δεν θα αποτρέψει τελικά την εκποίηση και των κατοικιών. Άλλο παράδοξο είναι ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors σε έκθεσή του αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση ακριβώς από την επιδότηση μέσω του «ΓΕΦΥΡΑ» πολλών δις. Φαίνεται να είναι μια συνθήκη «και με τον σκύλο χορτάτο και με την πίτα γεμάτη».  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις