Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Πλαστικά μέσα στο φαγητό μας;

Πλαστικά μέσα στο φαγητό μας;

Προσοχή από τους καταναλωτές

Νέα έρευνα μας προειδοποιεί για τα μικροπλαστικά από εργαλεία μαγειρικής μέσα στο φαγητό και τις πιθανές επιπτώσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα εμάς και των παιδιών μας.

Ολοένα και αυξάνονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων περιέχουν μια σειρά από επιβλαβείς τοξίνες που εισχωρούν στα γεύματά μας. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτές οι χημικές ουσίες αυξάνουν τους όγκους στο ήπαρ, το πάγκρεας και τους όρχεις των ποντικών, καθώς και τη μείωση της γονιμότητάς τους.

Μάλιστα σε μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο τα μικροπλαστικά συστατικά επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζουν την υγεία των παιδιών με εστίαση στον καρκίνο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η επαφή και κατάποση ποσοτήτων μικροπλαστικών όπως διφαινόλες και φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια κρίσιμων σταδίων ανάπτυξης επηρεάζει σημαντικά συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος και την ανοσολογική λειτουργία. Αυτό  σχετίζεται με την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Έτσι οι επιστήμονες μας προειδοποιούν να κρατάμε το ζεστό φαγητό μακριά από την επαφή με τα πλαστικά μας σκεύη, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει την έκλυση ολιγομερών. Αυτές οι χημικές ουσίες προσπαθούν να διαφύγουν όταν το πλαστικό θερμαίνεται και μπορεί να “κολλήσουν” σε τρόφιμα εάν τα σκεύη βρίσκονται σε άμεση επαφή.

Βέβαια πολλά “πλαστικά” σκεύη και εργαλεία είναι κατασκευασμένα από συνθετικά χημικά ώστε να είναι αρκετά ανθεκτικά και να αντέχουν σε θερμοκρασίες βρασμού. Τα εργαλεία σιλικόνης είναι πιο ανθεκτικά ακόμα και όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία προκειμένου να αποστειρωθούν σύμφωνα με φετινή έρευνα.

Προσοχή από τους καταναλωτές
Η συγκεκριμένη έρευνα όμως εγείρει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά την καταλληλότητα των σκευών και των εργαλείων που χρησιμοποιούμε τόσο στην κουζίνα μας όσο και στη μαγειρική. Πολύ συχνά χρησιμοποιούμε ακατάλληλα σκεύη και εργαλεία τα οποία φέρνουμε σε επαφή με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά το μαγείρεμα, τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων χωρίς να έχουμε διαβάσει προσεκτικά εάν επιτρέπεται αυτό από τον κατασκευαστή.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα. Καλό είναι να προτιμούμε ανοξείδωτα και από σιλικόνη εργαλεία αφού το πλαστικό δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες και γίνεται επικίνδυνο για την υγεία μας. Αν παρατηρήσουμε, πολλά από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο χαρακτηρίζονται ως “εργαλείο σερβιρίσματος” και όχι μαγειρέματος, με οδηγία να μην χρησιμοποιούνται σε θερμοκρασίες ανώτερες των 90 βαθμών Κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα, δεν είναι όλες οι κουτάλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο κατάλληλες για μαγείρεμα. Κάποιες είναι απλά και μόνο για σερβίρισμα. Στο μαγείρεμα μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο όσες είναι φτιαγμένες από ατσάλι, ξύλο ή σιλικόνη. Ποτέ αυτές που είναι φτιαγμένες από πλαστικό! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς πολλές φορές παρασυρόμενοι από μια χαμηλή τιμή αγοράζουμε προϊόντα χωρίς να ελέγξουμε το υλικό κατασκευής τους. Για παράδειγμα μια απλή λαβίδα σερβιρίσματος στα Vicko κοστίζει μόλις 1,90 ενώ η αντίστοιχη λαβίδα από σιλικόνη που είναι κατάλληλη και για χρήση στο μαγείρεμα κοστίζει 3,50 σχεδόν τη διπλάσια τιμή δηλαδή!

Το ίδιο συμβαίνει με τα τάπερ και τα διάφορα πλαστικά μπολ και σαλατιέρες. Τα περισσότερα έχουν μια ένδειξη στο κάτω μέρος για το κατά πόσο είναι ασφαλές να τα βάλουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, στο πλυντήριο πιάτων, την κατάψυξη. Συνήθως έχουν κι άλλες ενδείξεις που μας ενημερώνουν ότι δεν περιέχουν επικίνδυνα υλικά όπως BPA, DEHP κτλ. όπως βλέπουμε ενδεικτικά στις παρακάτω εικόνες.

 

Για μεγαλύτερη σιγουριά μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα από καταστήματα που ειδικεύονται στα οικιακά είδη όπως για παράδειγμα τα Vicko, το ΙΚΕΑ ή τα Πρακτικερ όπου μπορούμε να βρούμε ποιότητα παράλληλα με καλές τιμές. Τέλος, αν δεν είμαστε σίγουροι μπορούμε πάντα να ρωτάμε τον πωλητή για την καταλληλότητα χρήσης του προϊόντος που επιθυμούμε πριν το αγοράσουμε.

 

 

 

*Το άρθρο αποτελεί προϊόν διαφήμισης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά