Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Κ. Μίχαλος στο "Πατρινόραμα": "Ακόμα πιο δύσκολη η επόμενη ημέρα της πανδημίας"

Κ. Μίχαλος στο "Πατρινόραμα": ...

Ολόκληρη η συνέντευξη στο τεύχος Μαρτίου

«Είναι μονόδρομος το κούρεμα χρέους για να μην έχουμε τσουνάμι λουκέτων» εκτιμάει ο Πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος αναλύοντας σχοινοτενώς στο περιοδικό «Πατρινόραμα» και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο, την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι εάν δεν υπάρξει μια γενναία στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέσα στο 2021, θα δούμε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα που όπως εκτιμά, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν και νέα έκρηξη της ανεργίας.

«Έχουμε ακόμη μακρά πορεία μέχρι να επιτύχουμε την επιστροφή στην κανονικότητα» υποστηρίζει ο κ. Μίχαλος, ενώ παράλληλα, καλεί τις συστημικές Τράπεζες να πάψουν απλώς να επικαλούνται προβλήματα και να γίνουν, επιτέλους, μέρος της λύσης:

«Οφείλουν, όμως, και οι τράπεζες να αναλάβουν το ρόλο που τους αναλογεί στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ρόλο για τον οποίο έχουν στηριχθεί επανειλημμένα, τόσο από τους Έλληνες φορολογούμενους, όσο και από την ΕΚΤ. Αν θέλουν να διασφαλίσουν πραγματικούς όρους βιωσιμότητας και κερδοφορίας, είναι πλέον καιρός να πάψουν απλώς να επικαλούνται προβλήματα και να γίνουν, επιτέλους, μέρος της λύσης.»

Πάντως ο κ. Μίχαλος δεν παραλείπει να αφήσει και μια χαραμάδα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι η πανδημία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση του επενδυτικού άλματος που χρειάζεται η χώρα.

Αν και προκλήθηκε σχετικά από το «πατρινόραμα», φρόντισε να αποστασιοποιηθεί από τα σενάρια που ακούγονται για ενεργό εμπλοκή του στην πολιτική σκηνή και την ίδρυση νέου κόμματος, ενώ ταυτόχρονα απέφυγε εντέχνως να πει εάν τον εκφράζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Αντιθέτως δεν δίστασε να πει ότι ο Υπουργός Οικονομικών είναι φειδωλός στη στήριξη που πραγματικά χρειάζεται η αγορά, σημειώνοντας σχετικά:

 «Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα στην πλειοψηφία τους οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη. Tα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και αναφέρομαι στις επιστρεπτέες προκαταβολές, στην αναστολή πληρωμών των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, στην ενίσχυση των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή κλπ, δίνουν κάποιες ανάσες και αποτρέπουν μέχρι στιγμής έκρηξη «λουκέτων».

Στο ερώτημα «τι επιπλέον μπορεί να κάνει η κυβέρνηση;», η απάντηση δεν είναι διόλου εύκολη, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Γεγονός, άλλωστε, το οποίο παραδέχεται και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, που δυστυχώς εμφανίζεται φειδωλός σε ό,τι αφορά τη στήριξη που πραγματικά χρειάζεται αυτή την περίοδο η αγορά.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει ακόμη πιο ενισχυμένη βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα αυτή που ανακοινώθηκε χθες για τα επιπλέον 7,5 δισ. το 2021 για τη στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού. Τέτοιου είδους ενισχύσεις απαιτούνται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ενώ ενόψει της κατάθεσης μέσα στο Μάρτιο του ελληνικού σχεδίου για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην χώρα μας, καλούμε την κυβέρνηση σε διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόδοση των ενισχύσεων αυτών. Και αυτό γιατί εάν δεν υπάρξει μια γενναία στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων μέσα στο 2021, θα δούμε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα που δυστυχώς είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν και νέα έκρηξη της ανεργίας.  

Βέβαια, παρόλες τις τεράστιες οικονομικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις στη χώρα μας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου δημιουργούν, τουλάχιστον προς το παρόν, μία συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι συστάσεις επιχειρήσεων όλων των μορφών καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 είναι σχεδόν τριπλάσιες από τις διαγραφές.»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, στην ίδια συνέντευξή του στο περιοδικό  «Πατρινόραμα» εκτιμά ότι «τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν όταν λήξουν οι αναβολές»:

«Προκειμένου να αποτραπεί  μία νέα «πανδημία» λουκέτων το επόμενο διάστημα, θα πρέπει η κυβέρνηση να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί τον τελευταίο χρόνο και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο «κούρεμα» των χρεών τους προκειμένου μετά τη λήξη της πανδημίας να μπορέσουν απρόσκοπτα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Για το λόγο αυτό, εξακολουθεί να παραμένει μείζον ζήτημα, και όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά γενικότερα για την ΕΕ, η πρόταση που ήδη έχει φέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας στα Ευρωεπιμελητήρια και εξετάζει η Κομισιόν, για συγχώρεση χρέους των κυβερνήσεων των χωρών-μελών για τα ποσά που έδωσαν και θα δώσουν ως στήριξη για τις εθνικές τους οικονομίες.

Μια τέτοια απόφαση θα έλυνε τα χέρια και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς σε πρακτικό επίπεδο, αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να προβεί σε ένα ουσιαστικό κούρεμα των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν χορηγηθεί και πρόκειται να χορηγηθούν, χωρίς να βρεθεί η χώρα υπόλογη για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η συγχώρεση χρέους θα αποτελούσε ζωτικής σημασία ανάσα, αφού τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν όταν λήξουν οι αναβολές. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι δε ζητούμε ένα γενικό κούρεμα χρεών αλλά εξατομικευμένο, ώστε να βοηθηθούν πραγματικά οι πληγείσες και πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις.

Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις και για την επίσπευση της εισροής στη χώρα μας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η κατάλληλη διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ και άλλων Ταμείων για τη διάσωση της επιχειρηματικότητας που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή.»

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλου, φιλοξενείται στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Πατρινόραμα» που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά