Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμβολιασμών - Ανησυχία για ακυρώσεις από πολίτες

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει εκτάκτω...

Καθησυχαστική η επιτροπή εμβολιασμών

Για 4 ώρες έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην χώρα μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και έως τη μία μετά το μεσημέρι θα έχει εκτιμήσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την απόφαση πολλών Ευρωπαϊκών χωρών να παγώσουν τους εμβολιασμούς λόγω υποψίας παρενεργειών.

Παρότι η χώρα μας επισήμως θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη, όλα είναι πλέον ανοικτά για την Ελλάδα καθώς φαίνεται πως αποτελεί πολιτική απόφαση εάν θα μπει φρένο στους εμβολιασμούς ή όχι.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει και η επιτροπή ασφάλειας του EMA η οποία θα επανεξετάσει περαιτέρω τις υπάρχουσες πληροφορίες, ενώ εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα και ο συνήθως δυσκίνητος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λόγω της ανησυχίας που έχει προκληθεί.

Καθησυχαστική η Επιτροπή Εμβολιασμών

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι καθησυχαστική τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να συσχετίζουν τις παρενέργειες με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Γι αυτό άλλωστε και τα μέλη της Επιτροπής συνέστησαν να συνεχισθούν κανονικά οι εμβολιασμοί έως την Πέμπτη οπότε και ο ΕΜΑ θα έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Φόβος για ακυρώσεις

Στο μεταξύ όμως όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, η ανησυχία των αρμόδιων αρχών είναι τυχόν ακυρώσεις που μπορεί να γίνουν από πολίτες που έχουν κλείσει τα επόμενα 24ωρα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca. Άλλωστε τα τελευταία 24ωρα πολίτες τηλεφωνούν σε γιατρούς αλλά και εμβολιαστικά κέντρα για να ενημερωθούν σχετικά.

Άλλωστε οι πιθανές ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού λόγω του φόβου για το εμβόλιο της AstraZeneca, θα προκαλούσε δυσλειτουργίες στα εμβολιαστικά κέντρα που επιχειρούν να μη χαθεί καμία δόση.

Από την άλλη και ένα πιθανό φρένο στους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα καθυστερούσε σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία για όσους είναι στην ηλιακή ομάδα από 60 έως 64 ετών.  

 
Γεγονός βέβαια που θα προκαλούσε νέα προσκόμματα για την άρση των μέτρων και τη μερική έστω επιστροφή στην κανονικότητα.

Κικίλιας: Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ, συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Ξεκάθαρος ότι η χώρα θα ακολουθήσει τις αποφάσεις του ΕΜΑ σε ότι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις