Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Καθαρά Δευτέρα με lockdown: Πώς θα πετάξουμε φέτος χαρταετό, ποια καταστήματα είναι ανοιχτά

Καθαρά Δευτέρα με lockdown: Πώς θα πετάξ...

Πώς θα κάνουμε κούλουμα - Τί ισχύει σήμερα για τους κωδικούς μετακίνησης και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Μία διαφορετική Καθαρά Δευτέρα γιορτάζει φέτος ολόκληρη η χώρα καθώς το πέταγμα του χαρταετού φέτος γίνεται σε "ρυθμούς κορωνοϊού". Όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι μέχρι σήμερα και δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ειδική ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία. Οι μετακινήσεις σε καταστήματα με είδη για το σαρακοστιανό τραπέζι με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί, υπενθυμίζουμε, ότι πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους. 

Ακόμη, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 5 το πρωί. Αυτές είναι:

  • οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του Δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου
  • η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης
  • η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
  • η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του Δήμου Μεγανησίου
  • ο Δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου
  • ο Δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου
  • ο Δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου
  • οι Περιφερειακές Ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου
  • οι Δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
  • o Δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
  • o Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων
  • ο Δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων

Ποια καταστήματα λειτουργούν

Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές αγορές την Καθαρά Δευτέρα, όπως και κάθε χρόνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Παράλληλα όπως κάθε Καθαρά Δευτέρα, ανοικτοί είναι οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ οι λαϊκές αγορές και τα ιχθυοπωλεία, ενώ κλειστά είναι τα σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά τη Βαρβάκειο Αγορά, αυτή παρέμεινε ανοικτή μέχρι την Κυριακή ωστόσο φέτος οι ιχθυοπώλες της αγοράς δεν έκαναν το ξενύχτι προς την Καθαρά Δευτέρα.

Οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους για το σαρακοστιανό τραπέζι στέλνοντας τον κωδικό (sms) 2 και μόνο εντός του δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις