Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Υπερδιπλασιαμός κρουσμάτων βδομάδα τη βδομάδα στην Κάτω Αχαΐα- Τι γίνεται με τους εργάτες γης

Κορωνοϊός: Υπερδιπλασιαμός κρουσμάτων βδ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr ο Τάσος Γιακουμής, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Υγείας της περιοχής

Υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων παρατηρείται στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας ενώ πλέον θεωρείται βέβαιο ότι από τη στιγμή που ο ιός θα μπει σε ένα σπίτι, θα προσβάλλει περισσότερα μέλη της οικογένειας.

«Από τις αρχές Φεβρουαρίου, που υπάρχει άνοδος των λοιμώξεων, έχουμε παρατηρήσει ότι η επίπτωση στις οικογένειες είναι πολύ μεγάλη. Ενώ την προηγούμενη περίοδο κόλλαγαν ένα- δύο άτομα, τώρα κολλάει η πλειοψηφία. Βλέπουμε ότι στα ύποπτα που εξετάζουμε, θετικοποιείται ένα 60-65%. Έχουμε μεγάλη θετικότητα στις περιπτώσεις που εξετάζουμε» αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr ο Τάσος Γιακουμής, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Έχουμε υπερδιπλασιασμό βδομάδα με τη βδομάδα. Την προηγούμενη είχαμε 55 κρούσματα, την προ προηγούμενη είχαμε 25

Όπως τονίζει: « Έχουμε υπερδιπλασιασμό βδομάδα με τη βδομάδα. Την προηγούμενη είχαμε 55 κρούσματα, την προπροηγούμενη είχαμε 25. Παρακολουθούμε την πορεία όλων αυτών των ασθενών οι οποίοι μένουν σπίτι.

Κάποιοι παίρνουν αγωγή, αν υπάρχει μεταβολή στην υγεία τους, ολοκληρώνουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο, κι αν χρειαστεί τους παραπέμπουμε στα νοσοκομεία. Ως Κέντρο Υγείας βέβαια δεν έχουμε τον αριθμό όλων των ανθρώπων της περιοχής που είναι θετικοί» λέει και εξηγεί ότι: «αυτή η έξαρση από την στιγμή που η πανδημία έπεσε στην κοινότητα, είναι αναμενόμενη. Δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει».

 

Άγνωστο αν υπάρχουν κρούσματα στους εργάτες γης της περιοχής

Σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού στην Κάτω Αχαΐα είναι οι εργάτες γης. Μέχρι τώρα φαίνεται πως δεν έχει υπάρξει σε αυτούς κάποιο κρούσμα ή τουλάχιστον δεν έχει εντοπιστεί.

«Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μία προσπάθεια με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, του Δήμου Δυτ. Αχαΐας και του Κέντρου Υγείας να βρεθούμε με ιδιοκτήτες γης για να δούμε που βρίσκεται η δική τους προετοιμασία. Προς το παρόν δεν έχουμε, ή τουλάχιστον δεν έχουμε εντοπίσει, κρούσματα σε εργάτες. Δε φαίνεται αυτή τη στιγμή να έχει φτάσει ο ιός σε αυτή τη μερίδα ανθρώπων. Σε αντίθεση με τους τσιγγάνους που και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι ντόπιοι,  δεν έχουν εξαιρεθεί από την πανδημία. Πάντως στον κάμπο υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δουλεύει στα χωράφια. Ζουν πολλοί μαζί σε κοντέινερ και σε συνθήκες που αν φτάσει ο ιός σε αυτούς, θα εξαπλωθεί γρήγορα στον πληθυσμό. Το καλό είναι πρόκειται για νέους ανθρώπους και ίσως το περάσουν ήπια».

Πέρα από τα παραπάνω, αναφέρει:

«Θέλω να τονίσω ότι αν δεν εκπαιδευτούμε, ο καθένας ξεχωριστά, να κρατάμε αποστάσεις και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, δεν ξεμπερδεύουμε, ανεξάρτητα με το ποια είναι η πορεία του εμβολιασμού. Ελπίζουμε βέβαια ότι θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί και στην δική μας περιοχή γιατί ο κόσμος προς το παρόν παραμένει ανεμβολίαστος.

Πρέπει να φοράμε τη μάσκα μας, να πλένουμε τα χέρια μας. Από την άλλη, και η Πολιτεία πρέπει να δίνει σαφή μηνύματα. Πρέπει να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και κυρίως την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έπρεπε χθες, να είχε προσλάβει κόσμο και στα δύο επίπεδα, πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμια, και όχι να απευθύνεται τώρα στους ιδιώτες γιατρούς. Είναι λάθος μήνυμα προς τους ανθρώπους που όλο αυτό τον καιρό δουλεύουν  χωρίς μία μέρα κενό, στο άγχος και την αρρώστια για να αντιμετωπίσουν μία πανδημία, κουρασμένοι και καταπονημένοι.

Πρέπει να υπάρξει πραγματικός μηχανισμός ιχνηλάτησης, τοπικοποιημένος και όχι μέσω Αθηνών. Να υπάρχει άμεση παρέμβαση όταν δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα. Επίσης θα έπρεπε να υπάρχουν ξενοδοχεία που θα φιλοξενούν ασθενείς για μη διασπείρεται ο ιός τις οικογένειες. Τέλος, όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εμβολιασμοί τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η κατάσταση».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις