Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε αποθεωθεί ως "Οιδίποδας Τύραννος" στην Πάτρα

Όταν ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε αποθεωθεί ...

Την παράσταση που ήταν παραγωγή των Αθηναικών Θεάτρων είχε σκηνοθετήσει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και την μετάφραση είχε υπογράψει ο Γιάννης Λιγνάδης

Ήταν την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, πριν περίπου 19 μήνες όταν ο πολυσυζητημένος πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου που κρατείται στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών κατηγορούμενος για κακοποίηση ανηλίκων, Δημήτρης Λιγνάδης είχε έρθει στην Πάτρα, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο με την παράσταση των Αθηναικών Θεάτρων «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή. Ήταν μία κλασικότροπη παράσταση που στην πρεμιέρα της στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου 2019, στην προ-covid19 εποχή είχε πετύχει να είναι sold out και να λάβει και θερμό χειροκρότημα.

Η σκηνοθεσία της παράστασης ήταν του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, η μετάφραση ήταν του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννη Λιγνάδη που είναι φιλόλογος και ηθοποιός, τα σκηνικά και κοστούμια του Πάρι Μέξη, η μουσική του Μίνωα Μάτσα και στο χορό συμμετείχε και ο Πατρινός ηθοποιός, απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού, Δημήτρης Γεωργαλάς. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε λάβει θετικά σχόλια για την ερμηνεία του ως Οιδίποδας ενώ την Ιοκάστη είχε υποδυθεί η Αμαλία Μουτούση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ εκείνου του καλοκαιριού, περισσότεροι από 18.500 θεατές, ανάμεσά τους και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως καθώς και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη της νεοεκλεγμένης τότε κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, παρακολούθησαν την παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 12 και 13 Ιουλίου 2019.

Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή παρουσιάστηκε στην Πάτρα, στην πρεμιέρα του 38ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ – Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, το οποίο και τελούσε υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος.

Η παράσταση ανέβηκε & την επόμενη μέρα, την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 στις 21:30, πάντα στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο.

Στο σημείωμα του ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έγραφε:

Έχω συναντηθεί με τον Οιδίποδα στη σκηνή δύο φορές: την πρώτη, παίζοντας τον επώνυμο ρόλο, στην παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, και τη δεύτερη παίζοντας την Ιοκάστη, τον Τειρεσία και τον Βοσκό, στην παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Υπάρχουν δύο άξονες στο έργο αυτό, το τελειότερο του αρχαίου δράματος, τουλάχιστον απ’ τα σωζόμενα, που δρουν συμπληρωματικά:

Ο ένας είναι η τέλεια πλοκή του: το έργο αυτό είναι το πρώτο στην παγκόσμια δραματουργία θρίλερ με σασπένς (whodunit play τα αποκαλούν οι Αγγλοσάξωνες). Ξετυλίγοντας το κουβάρι των γεγονότων, ο ήρωας, με αριστοτεχνικό τρόπο, φτάνει στο κέντρο του λαβυρίνθου, όπου διώκτης και διωκόμενος είναι ο ίδιος. Κι αν συχνά υποτιμούμε τον άξονα αυτόν, γυρεύοντας δίκαια άλλες ποιότητες, δεν μπορώ να μη θυμάμαι το ρίγος που μου προκαλούσε το ομαδικό επιφώνημα του κοινού από το κοίλον στη φράση «Ο Πόλυβος δεν ήτανε πατέρας σου». Ο δεύτερος άξονας, αυτός που κάνει τον Οιδίποδα το πρώτο υπαρξιακό έργο στην παγκόσμια δραματουργία, είναι η ίδια η ερώτηση που τίθεται: «Ποιος είμαι;».

Και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ήρωας για να την απαντήσει: τα εργαλεία που ο άνθρωπος –ειδικά ο Δυτικός– έχει θεοποιήσει: τον ορθό λόγο, τη σκέψη, τη λογική. Είναι τα μόνα που έχουμε, έχουν εκτοξεύσει το είδος μας, όμως δεν αρκούν. Γιατί αν αποφασίσεις να θέσεις τη συγκεκριμένη ερώτηση, οφείλεις να είσαι έτοιμος και για την απάντηση. Και η αλήθεια, όπως λέει ο ποιητής, «μόνον έναντι θανάτου δίδεται».

Ο Οιδίποδας είναι ο πρώτος Άνθρωπος της δραματουργίας μας, ο Αδάμ της. Και η μοίρα του μας κάνει ταπεινούς.

Πρωταγωνιστούσαν εκτός του Δημήτρη Λιγνάδη και της Αμαλίας Μουτούση οι:

Νίκος Χατζόπουλος : Κρέων

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης : Τειρεσίας

Γιώργος Ζιόβας : Άγγελος

Γιώργος Ψυχογιός : Θεράπων και Νικόλας Χανακούλας : Εξάγγελος.

Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πολιτάκης, Γιωργής Τσουρής και Βαγγέλης Ψωμάς.

*Η εφημερίδα «Η Καθημερινή» είχε τότε γράψει: “στόχευση του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ήταν να αποδώσει την τραγωδία σεβόμενος το κλασικό έργο, με βάσεις στην παράδοση. Για τον «Οιδίποδα Τύραννο» είχε επιλέξει δύο σημαντικούς ηθοποιούς της χώρας, με μακρά ενασχόληση στο αρχαίο δράμα: τον Δημήτρη Λιγνάδη στον ομώνυμο ρόλο και την Αμαλία Μουτούση ως Ιοκάστη. Ενδιαφέρον έχει και η σύμπλευση για πρώτη φορά των δύο πρωταγωνιστών, με δεδομένο ότι προέρχονται από διαφορετικές ερμηνευτικές σχολές, του Εθνικού ο Δ. Λιγνάδης, του Θεάτρου Τέχνης η Α. Μουτούση”.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης που είναι γεννημένος το 1964 και είναι γιος του κριτικού θεάτρου Τάσου Λιγνάδη, έχει σπουδάσει και στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

*Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη "επικίνδυνο άνθρωπο", ο οποίος την εξαπάτησε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture