Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το νεοκλασικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα της 28ης Οκτωβρίου στην Πάτρα

Το νεοκλασικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα...

Έχει κριθεί διατηρητέο νεότερο μνημείο

Ένα από τα πολλά κτίρια της Πάτρας που εύκολα σου κερδίσουν το βλέμμα είναι αυτό που βρίσκεται στη γωνία της 28ης Οκτωβρίου και Τζούρτζ.

Το νεοκλασικό που χτίστηκε το 1900 διαθέτει και κήπο, τύπου εξοχικής κατοικίας και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο νεότερο μνημείο.

Η πρόσβαση στον όροφο γίνεται μέσω της οδού Τζώρτζ και τον κήπο με την μαρμάρινα εξωτερική σκάλα με το περίτεχνο κιγκλίδωμα που οδηγεί σε μαρμάρινο εξώστη με σκαλιστά φουρούσια.

 Η είσοδος στον κήπο με περίτεχνο κιγκλίδωμα και αυτή πλαισιώνεται από πεσσούς. Στη συμβολή των δύο δρόμων η απότμηση του κτιρίου λειτουργεί σαν συνέχεια της όψης της οδού Τζώρτζ και εξώστης του ορόφου τοποθετείται συμμετρικά ως προς αυτό το ανάπτυγμα.

Την ίδια συμμετρική τοποθέτηση τον εξώστη και διάταξη των ανοιγμάτων χαρακτηρίζει την όψη της οδού Καρόλου (Το τελευταίο άνοιγμα προς την όμορη πολυκατοικία είναι μεταγενέστερο στο τμήμα, που φιλοξενούσε κάποτε ταράτσα).

Τα ανοίγματα του ισογείου με ξύλινα κουφώματα και φεγγίτες χαρακτηριστικά της χρήσης του ισογείου (τα περισσότερα έχουν αλλοιωθεί με νεότερη επέμβαση δημιουργίας ανοιγμάτων και στεγάστρου).

 Μεταξύ των ορόφων διατηρείται η διαχωριστική κορνίζα. Οι εξώστες είναι όλοι μαρμάρινοι με ανάγλυφα φουρούσια και σφυρήλατα κιγκλιδώματα. Όλα τα ανοίγματα κοσμούνται με τραβηχτά γείσα.

Το κτίριο διατρέχεται σε όλες τις όψεις από τραβηχτή κορνίζα (μετώπη). Η στέψη γίνεται με πτυχωτό γείσο, που το κοσμούν ακροκέραμοι. Κάτω από το γείσο υπάρχει ταινία από διακοσμητικούς οδόντες.

Η στέψη του κτιρίου με στέγη κεραμοσκεπή.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις