Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διευκρινήσεις από την Αιμοδοσία του νοσοκομείου "Αγ. Ανδρέας"

Διευκρινήσεις από την Αιμοδοσία του νοσο...

Προς τους αιμοδότες

Ανακοίνωση εξέδωσε το κέντρο Αιμοδοσίας του Αγίου Ανδρέα, με ορισμένες διευκρινήσεις προς του αιμοδότες, σχετικά μετη διαδικασία και την ασφάλεια τους, εν μέσω κορωνοϊού:

Αγαπητοί φίλοι Εθελοντές Αιμοδότες,

τα τελευταία εκατό χρόνια έχουν ξεσπάσει διάφορες πανδημίες στην ανθρωπότητα, όπως η ισπανική γρίπη (1918-1920), η ασιατική γρίπη (1957-1958), η γρίπη των χοίρων (H1N1) το 2009 κλπ. Ας μη ξεχνάμε ότι οι περισσότερες πανδημίες εξαφανίστηκαν ή αναχαιτίστηκαν, λόγω της ανακάλυψης των εμβολίων και των φαρμάκων, διαφορετικά θα είχαμε εκλείψει ως ανθρώπινο είδος.

Τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία από τον κορωνοϊό ενέσκηψε και στη χώρα μας, με τη στάση αλληλεγγύης που επιδείξατε νικήσατε τον ιό και δεν υπήρξαν ελλείψεις αίματος. Όμως η κατάσταση, ύστερα από μία σύντομη καλοκαιρινή ανάσα, είναι και πάλι πολύ δύσκολη διότι έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού, και έχει επιστρέψει ο φόβος. Αυτό τον φόβο θα προσπαθήσουμε να σας διώξουμε τονίζοντας δύο βασικά πράγματα: α) οι Αιμοδότες δεν κινδυνεύουν να μολυνθούν δίνοντας αίμα εφόσον τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα. β) ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω του αίματος.

Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές έως τώρα, το Κ. Αιμοδοσίας του Γ.Ν.Πατρών « Ο Άγιος Ανδρέας» δεν έρχεται σε επαφή με τις κλινικές του νοσοκομείου, διότι έχει ξεχωριστή είσοδο από τον κήπο. Δεν υπάρχει συγχρωτισμός, τηρούνται οι αποστάσεις, η αίθουσα απολυμαίνεται πριν υποδεχτεί τους αιμοδότες (πολυθρόνες, εργαλεία κ.λ.π), δίνουν αίμα έως δύο άτομα κάθε φορά, εφαρμόζεται η αντισηψία των χεριών, αλλάζει κάθε φορά το υποσέντονο και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και για τον Αιμοδότη. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι όλο το προσωπικό ελέγχεται ανά εβδομάδα.

Επειδή δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα, διότι οι περισσότεροι από εσάς θέλουν να δώσουν αίμα, κρίνουμε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε για ορισμένα πράγματα:

- Αν έχετε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, αγευσία, διάρροια, μυαλγίες, εμετό, κεφαλαλγία δεν θα πρέπει να έρθετε στην Αιμοδοσία, αλλά να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

- Ακόμα κι αν δεν έχετε αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά απλά δεν αισθάνεστε καλά, νιώθετε αδυναμία ή υπνηλία, πάλι δεν πρέπει να δώσετε αίμα.

- Αν ελεγχθήκατε και ο έλεγχος είναι αρνητικός για τον κορωνοϊό μπορείτε να προσφέρεται αίμα 14 ημέρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.

- Αν ο έλεγχος είναι θετικός, τότε θα πρέπει να περάσουν 28 ημέρες από την πλήρη ίαση.

- Όσοι Αιμοδότες ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα και τους έχει συστηθεί απομόνωση, μπορούν να προσέλθουν στην Αιμοδοσία μετά από 14 ημέρες απομόνωσης, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

- Όσοι Αιμοδότες έχουν ήδη εμβολιασθεί μπορούν άφοβα να προσέλθουν για αιμοδοσία.

Αγαπητοί φίλοι Εθελοντές Αιμοδότες σας ευχαριστούμε θερμά για την αλτρουιστική στάση σας. Αισθανόμαστε επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη προσφορά τους συλλόγους και τις ομάδες των εθελοντών που μας στήριξαν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο από τον Νοέμβριο έως τώρα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαϊας «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ», τον Σύλλογο Κ. Υγείας Χαλανδρίτσας «Ο Άγιος Χαράλαμπος», την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, τον Σύλλογο Ανατολικής Αιγιαλείας «Ο Δεσμός», την Πολιτιστική Λέσχη Τραπεζικών Υπαλλήλων Πατρών, την Ελληνική Αστυνομία, τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, τον Σύλλογο των πολιτικών υπαλλήλων του ΚΕΤΧ, τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών, τον ΟΤΕ, τον Σύλλογο του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών, του Τραγανού, του Κέντρου Υγείας της Κάτω Αχαΐας, των Καμαρών, του Αντιρρίου και την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

Ευχαριστούμε επίσης την Χριστιανική Στέγη, την Χριστιανική Εστία, το Σούλι, την Βελβίνα, την Βούντενη, την Μανωλάδα, την Βομβοκού, το Καστράκι, την Καλλιθέα, τους Σαμαρείτες, το Τρίκορφο, την Αφροξυλιά, τη Ανθούπολη κλπ. Όπως νικήσαμε στην αρχή, έτσι θα νικήσουμε και τώρα, τηρώντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί ασθενείς των οποίων η ζωή εξαρτάται άμεσα από την μετάγγιση αίματος. Ας μην επιτρέψουμε να χαθούν ανθρώπινες ζωές! Σας περιμένουμε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις