Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών", λένε οι Αχαιοί παραγωγοί

"Η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικο...

Σε απόγνωση λόγω της πανδημίας ο κλάδος

Για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των λαϊκών αγορών το περασμένο Σάββατο αλλά και το νέο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση για την λειτουργία τους, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος των παραγωγών του Νομού Αχαΐας, Αλέκος Θανόπουλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Θανόπουλος η απόφαση για να μη λειτουργήσουν οι λαϊκές το περασμένο, ήταν εντελώς απροετοίμαστη και αψυχολόγητη ενώ αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα στους παραγωγούς καθώς θα ισχύσει μέχρι τουλάχιστον τις αρχές Μαρτίου.

«Αιφνίδια, την Παρασκευή το μεσημέρι, μας υπέδειξαν ότι το Σάββατο δεν θα έχει λαϊκή αγορά, λόγω πανδημίας. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ενημερώσουμε την Περιφέρεια, καθώς το μέτρο ήταν άδικο πέρα για πέρα. Ήταν εντελώς απρόοπτο με αποτέλεσμα χιλιάδες που προϊόντα να έμενα αδιάθετα και άλλα να σαπίζουν στο χωράφι. Κάθε Σάββατο γίνονται τρεις λαϊκές στην Πάτρα με αποτέλεσμα να διαμοιράζονται οι πωλητές και οι αγοραστές. Από την άλλη μεριά οι αποστάσεις των 5 μέτρων από πάγκο σε πάγκο δεν εξυπηρετούν τίποτα. Με αυτό τον τρόπο, είναι λιγότεροι οι πωλητές και κάποιοι αγοραστές συνωστίζονται μπροστά στους πάγκους. Αν ήταν 2 τα μέτρα της απόστασης θα υπήρχαν περισσότεροι πάγκοι. Δεν το έχουν καταλάβει μέχρι τώρα», σχολίασε.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών ο κ. Θανόπουλος εκτίμησε ότι ουσιαστικά έρχεται η ιδιωτικοποίησή τους, καθώς προβλέπεται Συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

«Υπάρχουν κάποιες προτάσεις, που έχουν δημοσιοποιηθεί. Πρώτα από όλα ιδιωτικοποιεί τη λαϊκή αγορά. Την παίρνει από τους Δήμου και την Περιφέρεια. Θα περάσουν σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα βγάλουν σε πλειστηριασμό τις άδειες ή τις θέσεις των πωλητών. Όποιος θα έχει να πληρώσει χρήματα θα είναι κάτοχος των αδειών. Επίσης θα πληρώνει η εταιρεία τα δημοτικά τέλη, έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις ότι στο τέλος ο δήμος δεν εισπράττει τίποτα. Όλα αυτά θα είναι σε βάρος της φτωχής αγροτιάς. Εάν φορτωθούν με μια σειρά έξοδα δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, θα εγκαταλείψουν. Όταν ανέβει το κόστος, θα ανέβουν και οι τιμές. Έχουν στόχο να καλύψουν με αυτό τον τρόπο υποχρεώσεις που έχουν προς τις αλυσίδες τροφίμων ώστε να εξομοιωθούν οι τιμές με εκείνες που έχουν τα σούπερ μάρκετ. Δυστυχώς η κυβέρνηση το φέρνει και αυτό την εποχή της πανδημίας που δεν μας αφήνει περιθώρια μεγάλων κινητοποιήσεων, αν ψηφιστεί θα συνεχίσουμε τον αγώνα να ανατραπεί συνολικά αυτό το νομοσχέδιο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θανόπουλος.

Αναφερόμενος τέλος στη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει οι παραγωγοί επισήμανε ότι ελάχιστοι εξ’ αυτών έχουν πάρει μια ελάχιστη ενίσχυση των 500 ευρώ από την περασμένη Άνοιξη.

«Την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχει πέσει κατά πολύ ο τζίρος, οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες. Η ταφόπλακα μπήκε με την πανδημία και τα μέτρα. Εμείς είμαστε σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση από τον Μάρτιο του 2020. Μας έκλεισαν, μας έβαλαν στο 50% των παρουσιών κ.α.. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχουμε δεχθεί κάποια οικονομική ενίσχυση ούτε σε επιστρεπτέα προκαταβολή, ούτε σε εφάπαξ ενίσχυση όπως έλαβαν άλλοι κλάδοι. Ορισμένο ανάλογα με τα τεκμήρια έλαβαν μια ενίσχυση 500 ευρώ για όλο αυτό το διάστημα. Καταλαβαίνετε σε τι δεινή κατάσταση βρισκόμαστε», σημείωσε ο κ. Θανόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις