Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το προφίλ των τροχαίων στην Ελλάδα - 65 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων!

Το προφίλ των τροχαίων στην Ελλάδα - 65 ...

Μακριά από τον Ευρωπαϊκό στόχο η Ελλάδα παρότι οι αριθμοί βαίνουν μειούμενοι

Μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις σε θανάτους εξαιτίας τροχαίων την τελευταία 10ετία (43%), σημείωσε η Ελλάδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην δεκαετή οικονομική κρίση αλλά παρόλα αυτά η χώρα παραμένει ψηλά στον πίνακα των θυμάτων από τροχαία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας εξακολουθούν να καταγράφονται 65 νεκροί ανά εκατομμύριο κατοίκων, όταν ο ευρωπαικός μέσος όρος είναι στο 51 και χώρες όπως η Σουηδία έχουν 22.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαική Ενωση είναι η μείωση των νεκρών αλλά και των σοβαρά τραυματιών κατά 50% το 2030 και οι μηδενικοί θάνατοι έως το 2050.

Πέραν του πόνου που προκαλούν οι ανθρώπινες απώλειες, το οικονομικό κόστος των τροχαίων είναι κάθε άλλο παρά αμελητέο αφού αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ της χώρας μας καθώς το κόστος από τις απώλειες αθρώπινων ζωών εκτιμάται σε 1,57 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αυτό των σοβαρών τραυματισμών σε 0,19 δισεκ.

 

Βάσει των αναλύσεων από τα υφιστάμενα δεδομένα, στην πλειονότητα των ατυχημάτων στο δρόμο εμπλέκεται άνδρας, οδηγός αυτοκινήτου στην πιο παραγωγική ηλικία 24 – 49 ετών, ο οποίος κινείται σε αστικές οδούς.

 

Επιπλέον τα τροχαία στην Ελλάδα παρουσιάζουν μία έντονη εποχικότητα με την πλειοψηφία τους να συμβαίνουν την περίοδο μεταξύ Ιουλίου – Οκτωβρίου, ενώ οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφονται απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα.

 

Για την καλύτερη συλλογή πιο αξιόπιστων δεδομένων θα δημιουργηθεί ένα Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας υπό την ευθύνη του ΕΜΠ, το οποίο θα τηρεί βάση δεδομένων και θα δημοσιεύει ετησίως ενημερωτικό δελτίο στατιστικών στοιχείων.

Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας σε 7.000 επικίνδυνα σημεία.

Άμεσα προχωρά όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο υποδομών το Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας σε 7.000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα, αλλά και το ειδικό πλέγμα στοχευμένων σημειακών παρεμβάσεων στον υφιστάμενο οδικό άξονα Πάτρας – Πύργου, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος δρόμος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις