Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς γίνεται, παρά την πανδημία, 50 καταστήματα εστίασης να ανοίγουν στην Πάτρα!

Φωτ.:unsplash

Φωτ.:unsplash

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Από τον Μάρτιο και μετά- Πώς το εξηγεί ο Σπύρος Στεργίου μιλώντας στο thebest

Την πιο δύσκολη περίοδο τπερνάει από τον περασμένο Μάρτιο ο χώρος της εστίασης. Τα μαγαζιά είτε έμειναν κλειστά για μήνες είτε λειτούργησαν για λίγο με σκληρούς περιορισμούς που δεν επέτρεπαν να είναι βιώσαμα και να βγάλουν τα έξοδα τους.  Κι ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα γίνει η επανεκκίνηση στην εστίαση μετά και το δεύτερο lockdown που ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας ετοιμάζονται να ανοίξουν, τον Μάρτη, πάνω από 50 νέα καταστήματα εστίασης!

Τα… «οξύμωρα» σχέδια εν μέσω κορωνοϊoύ και lockdown για άνοιγμα καταστημάτων εστίασης- Δεν ξέρουμε να κάνουμε κάτι άλλο

Και μπορεί τα πλάνα για το άνοιγμα νέων καταστημάτων να ακούγεται… οξύμωρο, ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Σπύρος Στεργίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας, υπάρχει εξήγηση για το «φαινόμενο».

«Γνωρίζουμε ότι από το Μάρτη και μετά αναμένεται να ανοίξουν αρκετά καταστήματα εστίασης, πάνω από 50, στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Ωστόσο το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια, από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μετά. Χαρακτηριστικό είναι ότι κάθε χρόνο δίνονται 100 άδειες για καταστήματα εστίασης.

Το 2010 υπήρχαν στην περιοχή 1.000, τώρα έχουμε φτάσει στα 2.000 μαγαζιά. Όλα αυτά τα χρόνια άνθρωποι που έκαναν άλλα επαγγέλματα και έχασαν εισοδήματα επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στην εστίαση, βλέποντας τέτοια μαγαζιά να είναι γεμάτα και νομίζοντας πώς τέτοιες επιχειρήσεις είναι υγιείς και μπορούν να φέρουν χρήματα. Θα έπρεπε οι άδειες για κάθε περιοχή να είναι συγκεκριμένες. Ουσιαστικά θα έπρεπε, για να ανοίξει ένα νέο μαγαζί, να έχει κλείσει ένα άλλο» εξηγεί ο κ. Στεργίου.

Το γεγονός ότι ακόμα και σε μία τέτοια περίοδο κρίσης λόγω κορωνοϊού, αρκετοί σχεδιάζουν να ανοίξουν καταστήματα εστίασης, «έχει να κάνει με το ότι όλοι περιμένουν πως κάποια στιγμή θα τελειώσει η πανδημία και ότι τα πράγματα στο χώρο θα γίνουν καλύτερα» λέει.

Όπως εξηγεί, «οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Έτσι όχι μόνο δε μπορούμε να βάλουμε λουκέτο στα μαγαζιά μας, όπως θα έπρεπε από λογιστική άποψη, αλλά πολλές φορές ανοίγουμε και νέα καταστήματα για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι οικογένειες μας από τα χρήματα που υπάρχουν στο συρτάρι. Φυσικά αυτό δημιουργεί χρέη απέναντι στο προσωπικό, στο κράτος ακόμα και στην προμηθευτική αλυσίδα. Με λίγα λόγια, πολλά χρέη, καθόλου οικονομικό λίπος».

Θέλουμε να ανοίξουμε με 100 κρούσματα την ημέρα

Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης μετά το lockdown, ο κ. Στεργίου εξηγεί ότι αυτό που θέλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι να ανεβάσουν ρολά όταν θα έχει πλέον θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε επίπεδο πανδημίας.

«Υπάρχει ένα σενάριο για άνοιγμα της εστίασης την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο οι άνθρωποι του κλάδου επιθυμούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα μας όταν θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα έχουμε 100 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα. Όσα έδωσε το κράτος στους επιχειρηματίες δεν φτάνουν, όμως μας κρατάνε ζωντανούς. Έχουμε σφίξει το ζωνάρι για να μείνουμε όρθιοι» λέει και το τονίζει ότι το να ανοίξουν μαγαζιά με θαμώνες στον εξωτερικό χώρο είναι άδικο καθώς δεν διαθέτουν όλα τα καταστήματα. Επιπλέον, όπως εξηγεί, το να ανοίξουν και εσωτερικοί χώροι με λίγους θαμώνες και αποστάσεις, δεν επιτρέπει να είναι τα καταστήματα βιώσιμα.

Φωτογραφίες:eurokinissi

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις