Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γ. Ραγκούσης στο thebest.gr για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Η λύση μπορεί να έλθει μόνο μέσα από το κράτος

Γ. Ραγκούσης στο thebest.gr για την επαν...

Τι είπε στη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Η επόμενη μέρα»

«Η οικονομική κρίση είναι βαθύτατη, υπάρχουν επιχειρήσεις, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι στο απόλυτο αδιέξοδο. Δεν έχει νόημα να τους λέμε σας έχω δώσει 10, ενώ ξέρουν ότι έχουν χάσει 1.000, όχι μόνο λόγω κορωνοϊού» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στη διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Η επόμενη μέρα» που συνδιοργάνωσαν το thebest.gr με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

 

.

«Έχουμε μία πολύμηνη πανδημία, όπως έχουμε στο σύνολο των κρατών του κόσμου αλλά αυτό που ζούμε σήμερα είναι και αποτέλεσμα του εφησυχασμού που επικράτησε μεταξύ πρώτου και δευτέρου κύματος, όπως ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε σε συνέντευξη που έδωσε το Νοέμβριο. Ένας εφησυχασμός που αν δεν είχε επικρατήσει, προφανώς θα είχαμε προβλήματα αλλά δε θα ήταν σε αυτή την έκταση το κόστος που καλούνται καθημερινά να πληρώνουν πολίτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες. Η μόνη λύση σε εθνικό ή υπερεθνικό επίπεδο μπορεί να προέλθει μόνο από το κράτος. Έτσι έχει γίνει σε όλες τις υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις του παρελθόντος. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το κοινωνικό σκέλος του κράτους που θέλει ενίσχυση στο σύστημα της υγείας, της εκπαίδευσης, των μέσων μαζικής μεταφοράς. Μπροστά μας έχουμε μία μάχη για να ενισχυθεί αυτός ο ρόλος του κράτους. Υποχρεωτικά ανοίγει μία σειρά από άλλα ζητήματα.

Το κράτος θα πρέπει να παίξει ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας για να γίνει η επανεκκίνηση είτε στηρίζοντας κατευθείαν τις επιχειρήσεις ή τις τράπεζες οι οποίες  με τη σειρά τους θα προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται. Από την άλλη είναι το κοινωνικό κράτος. Είδαμε ότι χωρίς εθνικό σύστημα υγείας, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Στο κοινωνικό σκέλος λοιπόν, χρειάζεται ενίσχυση του κράτους» είπε. 

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε και στο Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο χαρακτήρισε ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα. «Το μέλλον της Πάτρας, περιστρέφεται γύρω από το Πανεπιστήμιο της. Ο ρόλος του είναι κολοσσιαίας σημασίας  για το αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Ελλάδας. Πρέπει διαρκώς να ενισχύεται και να εμπλουτίζεται, να τροφοδοτείται με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους αλλά και υλικοτεχνική υποδομή. Όχι να πηγαίνει να ιδρυθεί νομική σχολή στην Πάτρα, και να καταργείται για πολιτικούς ή συντεχνιακούς λόγους.

Όπως ανέφερε σχετικά με τα βιομηχανικά διδακτορικά, «αυτή τη στιγμή έχει εισαχθεί στη βουλή ένα νομοσχέδιο για την δήθεν ενίσχυση του ΑΣΕΠ και την αξιοκρατία στις προσλήψεις, και θέλει να καθιερώσει ένα νέο σύστημα προσλήψεων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό κάποιος που έχει ένα βιομηχανικό διδακτορικό, π.χ. από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας θα παίρνει μετά το διαγωνισμό πέντε μόρια και κάποιος νέος, που θα διεκδικήσει πρόσληψη για την ίδια θέση στο δημόσιο, με το κριτήριο της εντοπιότητας δε θα παίρνει απλώς πέντε μόρια όπως αυτός με το διδακτορικό, θα παίρνει 20 μόρια. Άρα αυτός που θα  προσλαμβάνεται με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που είναι έτοιμη να ψηφίσει η κυβέρνηση, δε θα είναι αυτός που έχει το βιομηχανικό διδακτορικό του πανεπιστημίου της Πάτρας. θα τον προσπεράσει αυτός που έχει τα μόρια της εντοπιότητας, με βάση το αν προέρχεται από τον α ή το β Δήμο. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα αναβαθμίζεται και θα πιάνει υψηλά στάνταρς διαφάνειας και αξιοκρατίας για να μπορεί να εγγυάται αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις