Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χαμηλά τα επίπεδα κορωνοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας

Χαμηλά τα επίπεδα κορωνοϊού στα αστικά λ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ποια είναι η πρώτη εικόνα από τα μέχρι στιγμής συγκεντρωμένα δείγματα

Χαμηλή είναι η παρουσία του κορωνοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τα δείγματα που έχουν συγκεντρωθεί από το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως εξηγεί στο thebest.gr o Kαθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών  Απόστολος Βανταράκης ο οποίος κάνει τη σχετική ανάλυση, εδώ και τρεις εβδομάδες συγκεντρώνονται  καθημερινά (εκτός ΣΚ) δείγματα από την είσοδο του βιολογικού καθαρισμού της Πάτρας. "Προσπαθούμε με τη βοήθεια αυτών των δειγμάτων να φτιάξουμε ένα προγνωστικό μοντέλο, αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχουν ήδη υλοποιήσει γιατί ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα. Θα μας δώσει δηλαδή τη δυνατότητα πρόγνωσης για το επόμενο διάστημα. Μέχρι τώρα τα δείγματα δείχνουν χαμηλή παρουσία του κορωνοϊού, πράγμα λογικό, αφού ο κορωνοϊός στην κοινότητα κυκλοφορεί σε χαμηλούς αριθμούς. Δεν υπάρχει δηλαδή κρυμμένος κορωνοϊός στην κοινότητα αυτή τη στιγμή, αναδρομικά. Η ουσία όμως είναι η πρόγνωση αλλά χρειαζόμαστε χρόνο (δείγματα δηλαδή) για να φτιαχτεί ο αντίστοιχος αλγόριθμος έτσι ώστε να μπορέσουμε προοπτικά να έχουμε μια μικρή πρόβλεψη της τάξης των 5 με 7 ημερών. Αν είχαμε ξεκινήσει από τον Ιούνιο όπως είχαμε ζητήσει από τη ΔΕΥΑΠ, θα είχαμε συγκεντρώσει τον ικανοποιητικό αριθμό δειγμάτων και θα είμαστε τώρα σε πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά τα αποτελέσματα".

Επιπρόσθετα ο κ. Βανταράκης επισημαίνει ότι το Εργαστήριο Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών είναι σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ καθώς θα συμμετάσχει μαζί με τα αντίστοιχα εργαστήρια των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, Κρήτης,  Θεσσαλονίκης και  Θεσσαλίας σε ένα πρόγραμμα που ετοιμάζει ο ΕΟΔΥ και το οποίο θα αφορά στην περιβαλλοντική επιδημιολογική επιτήρηση μέσα από ανάλυση δειγμάτων.

«Δεν θα αφορά μόνο τον κορωνοϊό. Η προοπτική αυτής της συνεργασίας θα είναι και για ο,τι δήποτε θα μπορούσε να ανιχνευτεί στα λύματα πχ. για τη χρήση των αντιβιοτικών ή τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Μιλήσαμε πρόσφατα με τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ και μας ενημέρωσε πως θα είμαστε σε αυτή την ομάδα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις