Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα αστικά λύματα της Πάτρας θα "μιλήσουν" για τον κορωνοϊό

Τα αστικά λύματα της Πάτρας θα "μιλ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Αναμένονται δειγματοληψίες για να φανεί το επιδημιολογικό φορτίο

Δειγματοληψίες στα αστικά λύματα της Πάτρας για να φανεί το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής ως προς τον κορωνοϊό, αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμος Πατρέων.  "Η ΔΕΥΑΠ σε συνεργασία με τον Διευθυντή του εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών έχει προγραμματίσει δειγματοληψίες σε βάθος χρόνου για την ανίχνευση COVID-19 στα αστικά λύματα της Πάτρας" ανέφερε η ανακοίνωση. Ο Καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης εξηγεί στο thebest.gr πως "θα γίνεται συστηματική δειγματοληψία  σε εβδομαδιαία πιθανότατα, βάση, αλλά και ενδεχομένως πιο συχνά στην αρχή, ώστε να αποτυπωθεί ο αριθμός των ιών στα λύματα, που αποτυπώνουν ουσιαστικά την εικόνα της πόλης. Η δειγματοληψία θα γίνεται από την είσοδο του βιολογικού καθαρισμού. Σε αυτή την περίπτωση θα εστιάσουμε στον κορωνοϊό και αυτό, συγκρίσιμα ανά εβδομάδα, θα δείχνει την αυξομοίωση της παρουσίας του κορωνοϊού στην κοινότητα".

Η διαδικασία αυτή θα αποτυπώσει περαιτέρω την έκταση της παρουσίας του ιού στην πόλη, δεδομένου ότι δεν καταγράφονται όλα τα πραγματικά περιστατικά. "Τα κρούσματα που ανακοινώνονται αφορούν σε όσους διενεργήθηκαν τεστ, τα λύματα αποτυπώνουν την εικόνα της κοινότητας με ό,τι αβεβαιότητα μπορεί να έχει γιατί δεν πρόκειται για ανάλυση νοσοκομειακού δείγματος, αλλά ουσιαστικά θα αποτυπώνει ολόκληρη την κοινότητα", επισημαίνει ο κ. Βανταράκης.

Ο καθηγητής  τονίζει επίσης ότι έχει ξεκινήσει ήδη αντίστοιχη διαδικασία σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. "Εμείς κάναμε αυτή τη  διαδικασία και για άλλους ιούς, δεν είναι τωρινό. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε την αξία του, η οποία έχει να κάνει με την παρουσία των ιών στην κοινότητα και με το τι θα περιμένουμε, τι θα πρέπει να προλάβουμε, τι μέτρα να πάρουμε. Εμείς πιέζαμε να γίνει το συντομότερο και μάλιστα σε μια συστηματική βάση, γιατί δεν έχει νόημα να γίνει μια φορά καθώς δεν έχει συγκρισιμότητα".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Η ΔΕΥΑΠ σε συνεργασία με τον Διευθυντή του εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών έχει προγραμματίσει δειγματοληψίες σε βάθος χρόνου για την ανίχνευση COVID-19 στα αστικά λύματα της Πάτρας. Ο έλεγχος των λυμάτων κατά τη θερινή περίοδο ήταν άνευ λόγου καθότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΕΟΔΥ,  δεν υπήρχε διασπορά κρουσμάτων στην Πάτρα.

Ανεξάρτητα από κάθε έλεγχο, η έξοδος των λυμάτων απολυμαίνεται με χρήση χλωρίου σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Επίσης για τη προστασία των εργαζομένων λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και μέσα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις