Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: ΟΧΙ στη διενέργεια τεστ από τα ιδιωτικά εργαστήρια, μετά το πλαφόν

Κορωνοϊός: ΟΧΙ στη διενέργεια τεστ από τ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου

Σοβαρές ενστάσεις έχουν οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί για το πλαφόν που μπαίνει στα τεστ κορωνοϊού που γίνονται από τα ιδιωτικά εργαστήρια. Όπως εξηγεί μιλώντας στo thebest.gr η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, «αυτή η βίαιη και απότομη συρρίκνωση των αποζημιώσεων των εργαστηρίων που κάνουν τεστ», όπως την χαρακτήρισε, θα έχει αρνητικές συνέπειες. Στο μεταξύ με ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα ο  Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών ενημερώνει πως "Με τις προτεινόμενες νέες διατιμήσεις για τις εξετάσεις Rapid test/PCR test Covid-19 είναι ανέφικτη η εκτέλεση εκ μέρους μας αυτών των εξετάσεων διότι το κόστος τήρησης του αυστηρού θεσπισθέντος υγειονονομικού πρωτοκόλλου (στολή-εξοπλισμός-βιοασφάλεια) και η αγορά υλικών,υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές διατίμησης-αποζημίωσης".

Αναλυτικά:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης αιφνιδίασε την αγορά με μία απαράδεκτη ανακοίνωση, με στόχο τα ιδιωτικά εργαστήρια τα οποία ουσιαστικά κατηγορεί για αισχροκέρδεια. Προέβη λοιπόν σε μία ανακοίνωση για πλαφόν στα τεστ covid χωρίς καμία διαβούλευση και κοστολογική ανάλυση της διαδικασίας που απαιτείται για να γίνουν τα τεστ» λέει η κα Μαστοράκου. Ωστόσο, όπως εξηγεί η ίδια, τα κόστη, τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται στα εργαστήρια είναι συγκεκριμένα. Στα κόστη ενός εργαστηρίου, όπως είπε, συμπεριλαμβάνονται, τα υλικά, οι στολές, οι απολυμάνσεις, οι αμοιβές των γιατρών, κ.α.

Η κα Μαστοράκου τονίζει τους κινδύνους που υπάρχουν αν τα μικρά εργαστήρια δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και στα σταματήσουν τα τεστ. «Αυτή τη στιγμή γίνονται καθημερινά 22.000 τεστ και από αυτά το 50% γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Στα νέα δεδομένα θα μπορέσουν μόνο μεγάλα εργαστήρια που θα πρέπει να κάνουν εκατοντάδες- χιλιάδες τεστ για να ανταπεξέλθουν με τα νέα δεδομένα στο κόστος. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα πέσει στο δημόσιο. Θα αντιμετωπίσουμε ολιγοπωλιακές καταστάσεις με τις μικρές παραγωγικές μονάδες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα κόστη. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν εκπτώσεις και να γίνουν αστοχίες».

Να σημειώσουμε ότι οι τιμές στα τεστ κορωνοϊού δεν έχουν αλλάξει αφού το πλαφόν δεν έχει θεσπιστεί στη βουλή ακόμα. Από την πλευρά τους οι εργαστηριακοί γιατροί αυτή την ώρα έχουν τηλεδιάσκεψη προκειμένου να δουν πώς θα κινηθούν. Όπως λέει,  υπήρξε πρόταση στο υπουργείο ανάπτυξης να γίνονται δωρεάν τα τεστ μέσα από την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν έγινε δεκτή. 

Tι λέει για ανακρίβειες στην καταγραφή των κρουσμάτων και  καθυστέρηση στην ενημέρωση 

Η κα Μαστοράκου αναφέρθηκε επίσης και σε όσα αναφέρονται σχετικά με το σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων εξηγώντας ότι  φαίνεται πώς υπήρξε «πρόβλημα επικοινωνίας» μεταξύ των μητρώων καταγραφής. Όπως εξήγησε, από την μία τα ιδιωτικά εργαστήρια υποχρεώθηκαν να στέλνουν μία λίστα στον ΕΟΔΥ με όσα τεστ έγιναν, είτε βγήκαν θετικά είτε αρνητικά, ενώ από την άλλη στο μητρώο covid πιστοποιούνταν τα αποτελέσματα από τους γιατρούς.

«Έχω μαρτυρίες γιατρών για κρούσματα που δεν καταγράφηκαν, ωστόσο  δεν έχω άλλα στοιχεία για αυτό. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έκαναν τεστ γνωρίζοντας  πως αν είναι θετικοί, θα ενημερώνονταν από τον ΕΟΔΥ μέσα σε τρεις μέρες. Ωστόσο είχαν ενημέρωση επτά μέρες μετά, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στην κοινότητα νομίζοντας ότι είναι αρνητικοί» λέει η κα Μαστοράκου.

Τι λέει ο σύνδεσμός Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητέ συμπολίτη,

Με τις προτεινόμενες νέες διατιμήσεις για τις εξετάσεις Rapid test/PCR test Covid-19 είναι ανέφικτη η εκτέλεση εκ μέρους μας αυτών των εξετάσεων διότι το κόστος τήρησης του αυστηρού θεσπισθέντος υγειονονομικού πρωτοκόλλου (στολή-εξοπλισμός-βιοασφάλεια) και η αγορά υλικών,υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές διατίμησης-αποζημίωσης. Θεωρούμε απαράδεκτη την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ότι κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας.

Ως κλάδος έχουμε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν εν μέσω πανδημίας την διενέργεια των test δωρεάν μέσω χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ μετά από πραγματική –αναλυτική κοστολόγηση από το Ευρωπαικό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID, πρόταση που δεν εισακούσθηκε και την επαναφέρουμε υπ’όψιν του υπουργείου Ανάπτυξης και Υγείας.

Η Πρόεδρος                                          Η Γραμματέας

Κώτσα Κυριακή                                     Ράλλη Ιωάννα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις