Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών δεν επέρχεται με ανέξοδα λογύδρια

Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικώ...
Βίβιαν Σαμούρη

Της Βίβιαν Σαμούρη, Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, κατά της πλέον αισχρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι, δυστυχώς, ο -επί δεκαετίες ολόκληρες- αγώνας υπέρ της ισότητας των φύλων και κατά των πάσης φύσεως διακρίσεων, δεν επέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα…

Κι αυτό επαληθεύεται και από τα στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, κατά την περίοδο της καραντίνας την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 648 κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας (σ.σ.: μόνον τον Απρίλιο) -κάτι που συνιστά τετραπλασιασμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η πλειονότητα των θυμάτων βίας ήταν σύζυγοι – σύντροφοι (στο 61% των περιστατικών). Δηλαδή, 485 σύζυγοι – σύντροφοι τον Απρίλιο βίωσαν τραυματικού χαρακτήρα εικόνες, με πολλαπλές επιπτώσεις, ενώ εύλογο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 10% των περιστατικών βίας αφορούσε σε παιδιά.

Αν, δε, σ' αυτά τα στατιστικά στοιχεία, αθροίσουμε και τις περιπτώσεις που δεν δημοσιοποιήθηκαν, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες των ήδη καταγεγραμμένων, καθίσταται σαφές πως οι διαστάσεις του προβλήματος είναι επιεικώς δραματικές.

Η μόνη ελπιδοφόρα παράμετρος, σ' αυτή τη δυσχερή εξέλιξη, είναι ότι το 90% των ατόμων που κάλεσαν στη γραμμή SOS 15900, τόλμησαν για πρώτη φορά να αναφέρουν το περιστατικό βίας

Η καταπολέμηση - εξάλειψη, δε, αυτού του επαίσχυντου φαινομένου, δεν μπορεί να επέλθει με ευχολόγια, αλλά μόνον με έργα, δηλαδή με πολιτικές που θωρακίζουν τα θύματα και διασφαλίζουν την επανένταξή τους στην κανονικότητα…

Εμείς, ως Δήμος Πατρέων, συνεισφέρουμε προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου αυτού, με έργα, στο επίκεντρο των οποίων είναι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που λειτουργεί -καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου και κατ' επέκταση του έτους- από το 2013 έως και σήμερα. Έως τις μέρες μας, δε, έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 170 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους.

Σημειωτέον, ο Ξενώνας Φιλοξενίας παρέχει στις επωφελούμενες ασφαλή διαμονή και σίτιση και επιπλέον ψυχοκοινωνική και εργασιακή στήριξη από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Επίσης, με πρωτοβουλία του Δήμου, έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με το Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, με σκοπό τη διευκόλυνση των γυναικών, που έρχονται αντιμέτωπες με την ενδοοικογενειακή βία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις