Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Ο πάντα «παρών» Θάνος Μικρούτσικος και οι «θησαυροί» στο διαδικτυακό κανάλι του

Ο πάντα «παρών» Θάνος Μικρούτσικος και ο...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

«Όλους εμάς, την οικογένειά του, μας εμβολίασε με ζωή. Αλλά και τους ανθρώπους που τον αγαπούσαν», λέει η σύζυγός του Μαρία Παπαγιάννη

«Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι, που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ». Είναι μερικά από τα τελευταία λόγια του Θάνου Μικρούτσικου μέσα από τη σελίδα του στο facebook. Στις 28 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατό του, αλλά μετά βεβαιότητας ο χρόνος του παραμένει ο ενεστώτας. O Θάνος Μικρούτσικος νίκησε τον χρόνο και όχι μόνο στα σημεία, όπως έλεγε ο ίδιος. Ούτε μόνο μέσα από τις συνθέσεις και τα τραγούδια του.

Τον κέρδισε γιατί άφησε παρακαταθήκη εκτός από καλλιτεχνικό, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Το ίδιο έλεγε μέσα από το έργο του, το ίδιο κι όταν συνομιλούσες μαζί του. «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία». Κυνήγησε το αδύνατο δηλαδή. Σου υπενθύμιζε την σοφία  του να ζεις κάθε στιγμή αλλά και την αξία του να μην τα παρατάς. Τη σπουδαιότητα του να αγωνίζεσαι και να μην το βάζεις κάτω. «Αν δεν παλέψεις, αν δειλιάσεις, είναι σίγουρο ότι θα πεθάνεις. Δεν σημαίνει ότι αν παλέψεις θα νικήσεις, αλλά είναι ο μόνος δρόμος, μήπως και στο τέλος τα καταφέρεις».

Εξάλλου το ίδιο έκανε κι εκείνος. Και το απέδειξε και στη μάχη του με τον καρκίνο.

Θάνος Μικρούτσικος στο thebest.gr: «Στον αγώνα για την υγεία μου, δεν το βάζω κάτω»

“Ποτέ δεν κρύφτηκα. Μηνύματα έρχονται από πολλούς φίλους που ρωτάνε για την κατάσταση της υγείας μου. Ενάμιση μήνα τώρα βρίσκομαι σ΄ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου παλεύοντας μ΄ ένα ανόητο πυρετό που επιμένει. Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ, γράφει στις 8  Δεκεμβρίου 2019.

Το ημερολόγιο δείχνει 10 Δεκεμβρίου 2019 . Ο ίδιος παραμένει στο νοσοκομείο και ο γιος του Στέργιος παραλαμβάνει  για λογαριασμό του, το βραβείο που του απένειμε η ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος», γιορτάζοντας τα 28α γενέθλιά της.  Στον γραπτό χαιρετισμό του ο Θάνος Μικρούτσικος αναφέρει:

«Επιτρέψτε μου να σας πως, ότι παρότι πορεύομαι με την πλάτη στον τοίχο, είμαι ένας απόλυτα ευτυχισμένος άνθρωπος.

Είναι αφενός η μουσική μου και κυρίως ο κόσμος που με αγκάλιασε με τέτοια αγάπη, τέτοιο πάθος και μου αναπτερώνει κάθε λεπτό το ηθικό, αλλά είναι και οι πέντε δικοί μου άνθρωποι.Με τη σημερινή ευκαιρία θέλω να πω σε όλους τους φίλους που είναι σήμερα εδώ:

Μην αφήσετε καμιά στιγμή στη ζωή σας να πάει χαμένη. Ρουφήξτε κάθε δευτερόλεπτο. Ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα. Διευρύνετε τις γνώσεις σας μέχρι τέλους. Συνεχώς να ονειρεύεστε. Κυνηγήστε την ουτοπία, όπως σας διαβεβαιώνω το έκανα εγώ και θα συνεχίσω, μέχρι τέλους.

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς».

Ενεστώτας και για έναν ακόμα λόγο.Οι δικοί του άνθρωποι μέσα από το προσωπικό του κανάλι του στο youtube, παρουσιάζουν σιγά σιγά πολλά κομμάτια της δουλειάς του. H συγγραφέας  Mαρία Παπαγιάννη η σύζυγός του, «ο φύλακάς άγγελός του» όπως είχε πει στο thebest.gr με πολλή αγάπη ανασύρει «θησαυρούς» από το αρχείο του Θάνου Μικρούτσικου, που περιλαμβάνουν ζωντανές εμφανίσεις, συνεντεύξεις, ανέκδοτες ηχογραφήσεις αλλά και πρόβες στο προσωπικό του στούντιο στο σπίτι, παρουσιάζοντας τον τρόπο που δούλευε νύχτα μέρα «γιατί γι΄ αυτόν η μουσική ήταν οξυγόνο. Όλους εμάς, την οικογένειά του, μας εμβολίασε με ζωή. Αλλά και τους ανθρώπους που τον αγαπούσαν. Ως το τέλος έδινε το ίδιο μήνυμα. Να μην τα παρατάμε ποτέ» λέει η κ. Παπαγιάννη στο thebest.gr.

 Εγγραφείτε στο επίσημο κανάλι του Θάνου Μικρούτσικου: https://bit.ly/ThanosMikroutsikosOfficial

 

Σε λίγες μέρες μάλιστα κυκλοφορεί και το cd με την τελευταία συναυλία του πάνω στον Νίκο Καββαδία, η οποία δόθηκε τον Μάιο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο συνθέτης παρουσίασε την ολοκληρωμένη δουλειά του πάνω στον ποιητή. Τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των οριζόντων». «Πάλευε τότε για την ζωή του, φοβόταν αν θα τα καταφέρει αλλά έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Όπως έλεγε ο ίδιος παλιότερα ως το τέλος θα πορεύομαι με το έργο του Καββαδία. Το cd έχει τίτλο «Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία γιατί αυτό πίστευε κι αυτό έκανε ως την τελευταία στιγμή» προσθέτει η Μαρία Παπαγιάννη.

Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα της αυτοβιογραφίας του, «Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος – Μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις» με τη φροντίδα του Οδυσσέα Ιωάννου, διαβάζουμε για τους δικούς του «σούπερ πέντε».

 «Στην αγαπημένη μου Μαρία αφιερώνω το «Δεν είμαι άλλος», γιατί χωρίς εσένα Μαράκι θα ήμουν σίγουρα άλλος.  Στο Σεσιλάκι που ξεκίνησε με πάθος και ταλέντο το μεγάλο ταξίδι του χορού, αφιερώνω τον «Άμλετ της βροχής» με την παράκληση να καλέσει την Κόκα, την Ιάντα και τον Στεργιούλη στις 13 Απριλίου του 2047 στις δώδεκα το βράδυ στο σπίτι της, να ακούσουν ξανά το τραγούδι  αυτό όλοι μαζί .Τα ποτά όπως πάντα κερασμένα από εμένα.

Στις 13 Απριλίου του 2047 – που δεν θα υπάρχω- θα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννησή μου. Δεν  θέλω τίποτα δημόσιο, μόνο τα παιδιά μου. Η Σεσίλ τότε θα είναι εξήντα οχτώ χρονών, η Κωνσταντίνα εξήντα έξι, πενήντα ένα η Αλεξάνδρα και σαράντα έξι η ο Στέργιος. Τους εύχομαι να είναι καλά…».

Από τα ανέκδοτα τραγούδια επιλέξαμε τη '"Σκοτεινή ιστορία μιας απογείωσης"

Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Στίχοι: Αντώνης Φωστιέρης
Ερμηνεία: Γιάννης Κούτρας
"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture