Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πανηγυρίζει ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην άνω πόλη

Πανηγυρίζει ο ιερός ναός του Αγίου Δημητ...

Ανήμερα τη Δευτέρα 26/10/2020 στη Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος

Μεγάλη εορτή έχουμε την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 καθώς η εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη επί Μαξιμιανού (284-305 μ.Χ.). Θεωρείται ένας από τους λαοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η μνήμη του τιμάται στις 26 Οκτωβρίου. Ο Άγιος Δημήτριος μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη όταν με την παρακίνηση του Γαλέριου, μέλους της Τετραρχίας, έλαβε χώρα ο πιο σκληρός διωγμός των Χριστιανών στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Στρατιώτες του Γαλέριου συνέλαβαν τον Δημήτριο με την κατηγορία ότι συμμετείχε ενεργά στις χριστιανικές συγκεντρώσεις. Όπως γράφει η Wikipedia, από το χώρο των φυλακών ο Δημήτριος εμψύχωσε το φίλο του Νέστορα ο οποίος αντιμετώπισε τον ειδωλολάτρη μονομάχο Λυαίο. Αφού ο Νέστορας κατανίκησε τον Λυαίο, θανατώθηκε στη συνέχεια από τον Γαλέριο ενώ όταν ο Γαλέριος πληροφορήθηκε ότι ο Νέστορας ήταν μαθητής και φίλος του Δημητρίου, διέταξε να φέρουν τον Δημήτριο μπροστά του για να αποκηρύξει την χριστιανική του πίστη. Ο Άγιος Δημήτριος θανατώθηκε στις υπόγειες φυλακές πιθανότατα το 306 μ.Χ. και μετά τον θάνατό του, πιστοί τον έθαψαν την ίδια ή την επόμενη νύχτα πρόχειρα στον ίδιο χώρο, όπου αργότερα κτίστηκε ένας «οικίσκος» που κατεδαφίσθηκε από τον Λεόντιο για την ανέγερση Βασιλικής.

Στην Πάτρα επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην άνω πόλη όπου την Κυριακή 25/10, παραμονή της εορτής το πρωί θα προεξάρχει της Θείας λειτουργίας ο αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Σωτηρόπουλος ενώ στις 19.00 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου. Στις 22.00 θα τελεστεί ιερά αγρυπνία και ανήμερα τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 το πρωί στην αρχιερατική Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει και θα μιλήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Το απόγευμα της Δευτέρας στις 18.00 θα ψαλεί εσπερινός και ιερά παράκληση όπου θα προεξάρχει ο αιδεσιμότατος πρωτοπρεσβύτερος π. Ερμόλαος Μασσαράς από την ενορία της Αγίας Σοφίας. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 27.10 το πρωί με τη Θεία λειτουργία για τον Άγιο Νέστορα που ήταν φίλος του Αγίου Δημητρίου και τη μέρα αυτή τιμάται η μνήμη του. Στο ναό του Αγ. Δημητρίου Πατρών φυλάσσεται εικόνα του Αγίου Νεστορος. Στη Θεία λειτουργία την Τρίτη θα προεξάρχει και θα κηρύξει το Θείο λόγο ο αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Σταματόπουλος. 

Τέλος να αναφέρουμε πως ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον Ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Ήταν φύση φιλομαθής και ερευνητική και αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο, όπως αναφέρει το www.sansimera.gr.

*Στην Πάτρα πανηγυρίζει και ο ναός Αγίου Δημητρίου στο Προάστιο.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις