Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμάται 19 και 20 Οκτωβρίου, ο ιδρυτής της Μονής Γηροκομείου, Άγιος Αρτέμιος

Τιμάται 19 και 20 Οκτωβρίου, ο ιδρυτής τ...

Τη Δευτέρα το απόγευμα, στον εσπερινό θα χοροστατήσει στο ναό, έξω από το μοναστήρι ο Επίσκοπος Κερνίτσης, Χρύσανθος

Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου η εκκλησία μας εκτός από τον Άγιο Γεράσιμο τιμά και τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο και κάθε χρόνο τελείται θρησκευτική πανήγυρη στον ιερό ναό Αγίου Αρτεμίου και Χρυσοστόμου που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον περίβολο της ιστορικής ιεράς μονής Παναγίας Γηροκομήτισσας στην Πάτρα. Μάλιστα σύμφωνα με μία παλιά παράδοση, που δέχεται και ο ιστορικός Στέφανος Θωμόπουλος, η ίδρυση και το όνομα της Μονής της Παναγίας Γηροκομήτισσας συνδέεται με τον Άγιο Αρτέμιο, τη μεταφορά του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και το υδραγωγείο της Πάτρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού (ο Άγιος Αρτέμιος είναι ο Προστάτης της Αστυνομίας) τη Δευτέρα 19/10/2020, παραμονή της εορτής στις 18.30 έως περίπου τις 20.40 θα τελεστεί Μέγας εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος και θα κηρύξει το Θείο λόγο.

Την Τρίτη 20/10 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Θεία λειτουργία και στις 17.30 με 18.30 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση προς τον Άγιο Αρτέμιο, ο οποίος ήταν διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου και ευσεβέστατος χριστιανός. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας τα ηθικά και πολιτικά του χαρίσματα, του είχε δώσει το αξίωμα του πατρικίου και τον διόρισε στη συνέχεια Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας.

Το 357 μ.Χ. ο Άγιος Αρτέμιος ήρθε στην Πάτρα, κατ' εντολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη (3 Μαρτίου 357 μ.Χ.).

Κατά την διαμονή του στην περιοχή και υπό την επίβλεψη του κατασκευάστηκε υδραγωγείο. Έχοντας στρατοπεδεύσει στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου ελεούσε και βοηθούσε πλήθος αναξιοπαθούντων και κυρίως γερόντων, γεγονός που και δικαιολογεί την τοπωνυμία Γηροκομείο, σύμφωνα με το saint.gr.

Όταν, το 363 μ.Χ., ο Αρτέμιος άκουσε ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια, έσπευσε στην περιοχή και διαμαρτυρήθηκε έχοντας ως δύναμη την πίστη του στο Θεό. Τότε ο Ιουλιανός, που δεν περίμενε τέτοια στάση από έναν αξιωματούχο, τον συνέλαβε και τον μαστίγωσε αλύπητα ενώ κατόπιν διέταξε να σπάσουν τα κόκαλα του Αρτεμίου με πέτρες, και τελικά τον αποκεφάλισε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις