Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την «Επικοινωνία της Επιστήμης» προσφέρεται από το ΕΑΠ

Ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την «...

Απευθύνεται σε επαγγελματίες (επιστήμονες, δημοσιογράφους, επιμελητές μουσείων, εκπαιδευτικούς) & προσφέρει «εργαλεία» και μεθόδους που θα τους επιτρέψουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους

Για 1η φορά στη χώρα μας, ένα ακαδημαϊκό πεδίο με πολυετή πορεία στα ανώτατα Ιδρύματα του εξωτερικού, ένα «λεξικό» κατανόησης και επιχειρηματολογίας της επιστήμης, προσφέρεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 (με έναρξη μαθημάτων τον Φεβρουάριο 2021).

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επικοινωνία της Επιστήμης» απευθύνεται σε επαγγελματίες (επιστήμονες, δημοσιογράφους, επιμελητές μουσείων, εκπαιδευτικούς) στους οποίους και προσφέρει «εργαλεία» και μεθόδους που θα τους επιτρέψουν να διευρύνουν τις γνώσεις και ικανότητές τους, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Έτσι, σε μία περίοδο κατά την οποία η πανδημία που πλήττει τον πλανήτη οδηγεί σε υπέρ-κατανάλωση από το κοινό επιστημονικών ειδήσεων, στον ακόλουθο εθισμό του και στην συνέχεια σε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, το ΕΑΠ – Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο φέρνει «κοντά» την ακαδημαϊκή γνώση και την επικοινωνία, σε ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών.

Η ορθή κατανόηση της επιστήμης άλλωστε και η υπεύθυνη ανάπτυξη κριτικού αναστοχασμού, συμβάλλουν στην ενεργητική συμμετοχή μεγαλύτερων τμημάτων της κοινωνίας στη λήψη επιστημονικών αποφάσεων και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Πολλές από τις επιστημονικές διαμάχες, που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, δεν περιορίζονται στον «κλειστό» χώρο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας αλλά, μέσω των πολιτικών αποφάσεων και των κοινωνικών διεργασιών, έχουν μεταφερθεί στη δημόσια σφαίρα. Από τα εμβόλια έως την κλιματική αλλαγή, από τις ιατρικές διαμάχες σχετικά με εναλλακτικές θεραπείες έως τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πολιτικά και τεχνοεπιστημονικά κριτήρια έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαρκούς και ευρείας διαπραγμάτευσης, με τους πολίτες να αναλαμβάνουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στον διάλογο.

Η «Επικοινωνία της Επιστήμης», αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την αποτελεσματική διεξαγωγή και την επιτυχή έκβαση αυτού του δημόσιου διαλόγου. Μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην αποδυνάμωση ψευδοεπιστημονικών απόψεων και  επιτρέπει την καταπολέμηση σύγχρονων μορφών αμάθειας και δεισιδαιμονίας.

Το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρεται αφορά:

•             τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης που παράγεται σε κέντρα επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας

•             τη λήψη αποφάσεων για σύνθετα τεχνοεπιστημονικά ζητήματα και τη διαμόρφωση επιστημονικής και τεχνολογικής πολιτικής

•             την αναπλαισίωση της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας με έμφαση στις σύγχρονες μορφές τους όπως είναι το Διαδίκτυο.

•             τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία επιστήμης και τεχνολογίας και την παραγωγή του σχετικού οπτικοακουστικού υλικού.

Ποιοι γίνονται δεκτοί στο ΜΠΣ «Επικοινωνία της Επιστήμης»

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, που περιλαμβάνουν εννιά Θεματικές Ενότητες και εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας στο τελευταίο εξάμηνο. Ο ελάχιστος χρόνος φοίτησης είναι δύο έτη και το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS), που αποτελούν προϋπόθεση για την απόκτηση του μεταπτυχιακού διπλώματος, είναι εκατόν είκοσι (120 ECTS), ενώ σ αυτό γίνονται δεκτοί οι πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων της ημεδαπής και ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Προνομιακό ενδιαφέρον δε παρουσιάζει για τις εξής κατηγορίες:

•             Πτυχιούχους Τμημάτων Φυσικής ή Χημείας ή Βιολογίας ή Μαθηματικών ή Ιατρικής ή Πληροφορικής ή ΜΜΕ ή Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης ή Φιλοσοφίας ή Ιστορίας ή Παιδαγωγικών Τμημάτων ή Μουσειολογίας ή Κοινωνιολογίας ή Κοινωνικής Πολιτικής ή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ή Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής ή Πολιτικών Επιστημών.

•             Επιστήμονες και ερευνητές που επιθυμούν να αναπτύξουν γνώσεις και ικανότητες στην επικοινωνία της επιστήμης.

•             Δημοσιογράφους και υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας σε φορείς επιστήμης, τεχνολογίας και πολιτισμού.

•             Επαγγελματίες σε μουσεία επιστημών και τεχνολογίας, τεχνολογικά πάρκα, αρχεία, πολιτιστικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα επιστημών και σε χώρους που ασχολούνται, γενικότερα, με τη διάχυση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας.

•             Πτυχιούχους των προπτυχιακών προγραμμάτων του ΕΑΠ «Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες», «Πληροφορική», «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ισπανικό Πολιτισμό».

*Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Σπουδών και την υποβολή αιτήσεων μπορείτε να αναζητήσετε στην επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του ΕΑΠ (www.eap.gr ).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις