Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αρχαία Ολυμπία: Κάλεσμα ειρήνης στους δημάρχους της Ανατολικής Μεσογείου

Αρχαία Ολυμπία: Κάλεσμα ειρήνης στους δη...

Πρόταση του δήμου και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Την διεξαγωγή διεθνούς συνάντησης ειρήνης και συνεργασίας στην Αρχαία Ολυμπία, με τη συμμετοχή των δημάρχων των μεγάλων πόλεων της Ανατ. Μεσογείου, προτείνουν από κοινού, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Η πρόταση αυτή, περικλείεται σε κοινή επιστολή των δύο φορέων προς τους δημάρχους μητροπολιτικών πόλεων της Ανατ. Μεσογείου, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ειρήνης, που γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Στην επιστολή προς τους δημάρχους αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 «Ζούμε στην σπουδαιότερη, για την ανθρώπινη ιστορία και το πολιτισμό, περιοχή του πλανήτη.

Από τη γη της Γόνιμης Ημισελήνου, 8.000 χρόνια πριν, μέχρι το Νείλο και τη Λιβύη, τα Μικρασιατικά παράλια, τον Εύξεινο Πόντο και την ελληνική Χερσόνησο, γύρω από μια θάλασσα, έζησαν λαοί και άνθησαν πολιτισμοί που άφησαν έντονο όσο πουθενά αλλού, το αποτύπωμά τους στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Σήμερα, η ίδια θάλασσα, που έζησε και ένωσε τους λαούς μας χιλιάδες χρόνια, μας χωρίζει και μας διαιρεί.

Σήμερα, η ίδια αυτή θάλασσα βλέπει τη δυστυχία, την προσφυγιά, τον πόνο, το δάκρυ, τον πόλεμο και το αίμα των λαών που ζουν γύρω της.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι θεσμικοί εκπρόσωποι των ιστορικών και μεγάλων πόλεων του χθες και του σήμερα, οι δήμαρχοι των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αδιάφοροι και αδρανείς.

Ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, ως θεσμικός εκπρόσωπος του ιερού τόπου που γεννήθηκε το Ολυμπιακό Ιδεώδες, το ευ αγωνίζεσθαι, η συναδέλφωση των ανθρώπων και η ειρήνη και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ως σύγχρονος Ολυμπιακός θεσμός, που προωθεί το διάλογο και την αλληλοκατανόηση μεταξύ κοινωνιών, πολιτισμών και θρησκειών, μέσω της δύναμης του αθλητισμού, εργάζονται από κοινού τα τελευταία χρόνια, για την προώθηση της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης των λαών και την καλλιέργεια της διεθνούς κατανόησης.

Με στόχο την κινητοποίηση των πολιτών, τη γεφύρωση των διαφορών, την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας και εν τέλει τη συνειδητοποίηση πως όσα μας ενώνουν είναι περισσότερα από όσα μας χωρίζουν, ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προσκαλέσουν δήμους, την κοινωνία των πολιτών, φορείς και θεσμούς που σχετίζονται με την ειρήνη σε διάλογο, ώστε να αναζητηθούν ευρύτερες και ειδικότερες συγκλίσεις, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας και συναδέλφωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της ειρήνης, όπως έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για την ενδυνάμωση των ιδανικών της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη, απευθύνουμε πρόσκληση σε εσάς, τους δημάρχους των πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου και σας καλούμε σε συνάντηση στην Αρχαία Ολυμπία, την πόλη σύμβολο της ειρήνης και της έννοιας της εκεχειρίας, τον Μάιο του 2021 και σε ημερομηνία που θα ορίσουμε από κοινού, όταν βέβαια το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι εξελίξεις της πανδημίας που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις