Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Καταλήψεις ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ενενήντα ταινίες μεγάλου μήκους & 48 μικρού στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ενενήντα ταινίες μεγάλου μήκους & 48...

Το φετινό πρόγραμμα ανακοινώθηκε στην Αίγλη Ζαππείου στην Αθήνα την Τετάρτη 16/9/2020 το βράδυ

Tην Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, δόθηκε η συνέντευξη Τύπου του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας στον θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα παρουσία του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ο κ. Κατσίκας υπογράμμισε με αισιοδοξία τη σημασία της φετινής διοργάνωσης λέγοντας ότι «σε μια ξεκάθαρα δυστοπική χρονιά, όπου ο κινηματογράφος και η ίδια η αίθουσα παρ’ ολίγον να αποτελέσουν απειλούμενο είδος, οι Νύχτες Πρεμιέρας θέλησαν να υπερασπιστούν όσο ποτέ άλλοτε τη σημασία του σινεμά ως φυσικό χώρο και ως συμμετοχική διαδικασία, να συσπειρώσουν ξανά το κοινό γύρω από την θεσπέσια εμπειρία τού να βλέπουμε μαζί ταινίες και να δημιουργήσουν τις πιο ασφαλείς συνθήκες θέασης προκειμένου να συμβεί αυτό. Όταν και η τελευταία προβολή του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρωθεί για φέτος, ο κινηματογράφος και ο πολιτισμός θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν προσφέρει το δικό τους αντίδοτο. Θα έχουν νικήσει την εσωστρέφεια και την ανασφάλεια, θα έχουν διώξει μακριά την καταστροφολογία και την κατήφεια και θα έχουν θωρακίσει τους θεατές με συναρπαστικές νέες εικόνες και μεγάλα αποθέματα αισιοδοξίας: απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουμε».

Ο Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης εξέφρασε την χαρά του για την υλοποίηση του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας τονίζοντας πως «αυτή την χρονιά, η πραγματοποίηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης «δεν ήταν ούτε προφανής, ούτε αυτονόητη» και το γεγονός ότι «οι Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν πιστοποιεί την ανθεκτικότητα και ευελιξία του θεσμού» και προέτρεψε τους θεατές να «είμαστε πολύ ενεργοί, να πηγαίνουμε στα σινεμά (της γειτονιάς μας) και να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πολιτισμού».

Ο Λουκάς Κατσίκας ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Κινηματογραφικής Εταιρίας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα, για την πίστη που έδειξε και φέτος στη διοργάνωση τονίζοντας πως «αντιμετωπίσαμε μαζί τις προκλήσεις που επέβαλε αυτή η έκτακτη υγειονομική συνθήκη».

Ακόμα ευχαρίστησε θερμά και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού για την αμέριστη υποστήριξη στην υλοποίηση των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας καθώς και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ ημήτρη Σκάλκο για την ενίσχυση στο Φεστιβάλ και ευχήθηκε η Πολιτεία να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

Σταθερός και σημαντικός συνεργάτης των Νυχτών Πρεμιέρας αλλά και του Athens Open Air Film Festival είναι και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), η πρόεδρος του οποίου Άννα Ροκόφυλλου, ανέφερε στον χαιρετισμό που απέστειλε, τα εξής: «Οι Νύχτες Πρεμιέρας 26 χρόνια μάς αποδεικνύουν ότι δεν είναι μία στατική έννοια. Κάθε χρόνο ανανεώνονται και εμπλουτίζονται όχι μόνο με ταινίες, αλλά δίνουν και την ευκαιρία στους φίλους της 7ης τέχνης να επικοινωνήσουν με το σύγχρονο κινηματογράφο, τους προβληματισμούς και τις καινούργιες ιδέες, επιτρέποντας στον ίδιο τον κινηματογράφο να εξελιχθεί, να συμπληρωθεί και να συνεισφέρει στην αποτύπωση του ανθρώπινου πολιτισμού».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ – Νύχτες Πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας αναφέρθηκε με περηφάνια στον υβριδικό σχεδιασμό της 26ης διοργάνωσης καθώς είναι ένα από τα λίγα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται φέτος στον φυσικό τους χώρο, τις κινηματογραφικές αίθουσες, συνδυάζοντας για 1η φορά στην Ελλάδα τα κλειστά και θερινά σινεμά αλλά & online προβολές ενώ στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα, το οποίο φιλοξενεί 90 μεγάλου μήκους ταινίες, 48 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα ενώ μεγάλο μέρος του προγράμματος αναδεικνύει «και φέτος γυναικείες φωνές, ερμηνείες και ιστορίες με συναρπαστικές δημιουργούς και πρωταγωνίστριες που μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε το σινεμά μέσα από τη δικαιότερη εκπροσώπηση».

Ο Επικεφαλής Προγράμματος του Φεστιβάλ, Κωστής Θεοδοσόπουλος παρουσίασε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος (μυθοπλασίας) και του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ. Από την Κίνα και τη Ρωσία, στη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελβετία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα ως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κούβα και το Μεξικό οι 20 ταινίες που θα διαγωνιστούν φέτος στα Διεθνή Τμήματα της διοργάνωσης, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες, φέρουν βραβεία από τα πιο μεγάλα Φεστιβάλ του εξωτερικού (Βερολίνο, Σάντανς, IDFA), ήταν επίσημες επιλογές στο Φεστιβάλ Καννών 2020 ενώ σε ορισμένα από αυτά θα τιμήσουν τις Νύχτες Πρεμιέρας με την παρουσία τους και οι δημιουργοί.

Ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και Αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr, Πάνος Γκένας, παρουσίασε με τη σειρά του, ένα από τα πιο αγαπημένα, δημοφιλή και δυναμικά τμήματα του Φεστιβάλ, τις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», με χορηγό τη Nespresso. Ο κ. Γκένας  ανέφερε ότι το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους έχει φιλοξενήσει συνολικά περισσότερες από 470 ταινίες τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ για την φετινή 26η διοργάνωση οι συμμετοχές ξεπέρασαν και τον περσινό αριθμό-ρεκόρ (311) φτάνοντας τις 342, «γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό σινεμά είναι παρόν και δραστήριο αλλά και ότι οι νέοι Έλληνες και οι νέες Ελληνίδες δημιουργοί εμπιστεύονται την παρουσία του έργου τους στις Νύχτες Πρεμιέρας και το κοινό τους».

Φέτος σημειώνονται δύο αλλαγές στο τμήμα: η αύξηση των χρηματικών επάθλων των βραβείων κατά 2.000 ευρώ, φτάνοντας συνολικά το ποσό των 5.000 ευρώ με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Nespresso καθώς και ότι τα βραβεία καλύτερης ταινίας παίρνουν και αυτά το όνομα της Χρυσής Αθηνάς σε συνάφεια με τα υπόλοιπα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

Έγινε αναφορά στη συνέντευξη Τύπου και στα αφιερώματα του Φεστιβάλ, την "Carte Blanche στο περιοδικό Βαβέλ" και το «A dream within a dream: το σινεμά ονειρεύεται» καθώς και στις βραβευμένες και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που θα φιλοξενηθούν στα τμήματα Festival Darlings, Music & FIlm και Icons.

Πριν την ολοκλήρωση της Συνέντευξης Τύπου, η υπεύθυνη επικοινωνίας των Νυχτών Πρεμιέρας, Μαρία Ναθαναήλ, παρουσίασε αναλυτικά τις Οδηγίες Ασφάλειας για την ειδική φετινή διεξαγωγή των προβολών στις αίθουσες και αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική του Φεστιβάλ, σε σχέση με τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων (υποστήριξη του έργου της οργάνωσης «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» μέσω της αγοράς των εισιτηρίων  στο viva.gr) και την προσβασιμότητα των προβολών.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του και πριν ευχηθεί «Καλό Φεστιβάλ, με ασφάλεια» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας ευχαρίστησε τους συνεργάτες, υποστηρικτές και ειδικότερα τον Μεγάλο Χορηγό, την Cosmote TV.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ και ΛΗΞΗ

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα κάνουν πανηγυρική έναρξη με την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας «Nomadland» της Κλόι Ζάο την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, λίγες μόνο μέρες μετά την παγκόσμια πρώτη προβολή και τη σπουδαία διάκρισή του στο Φεστιβάλ Βενετίας με την απονομή του Χρυσού Λέοντα.

Η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ θα πέσει το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 στο Ιντεάλ με την Τελετή Λήξης και την απονομή των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας και την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Η Νύμφη του Νερού – Undine» του Κριστιάν Πέτζολντ. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η σαγηνευτική Πόλα Μπέερ τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ευχαριστούν την ΑΜΑ Films για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας.

Οι φωτ. μας εστάλησαν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

www.aiff.gr

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ο Πάνος Γκένας.

Ο Κωστής Θεοδοσόπουλος.

Culture