Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Παρέμβαση του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την επιθετική στάση της Τουρκίας

Παρέμβαση του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο ...

«Είναι επείγον να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, έχει γίνει και στο παρελθόν», αναφέρει

Παρέμβαση έκανε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, «ήμουν Υπουργός Εξωτερικών επί οκτώ χρόνια. Συνέβαλα (όταν πετύχαμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ), στο να πάρει πράσινο φως η Τουρκία σε ότι αφορά την υποψηφιότητα της στην ΕΕ, καθώς και στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης Ελλάδας και Τουρκίας σε συνεργασία με τους τότε Υπουργούς Εξωτερικών της χώρας αυτής, Ισμαήλ Τζέμ και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ξεκίνησα τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ήμασταν πολύ κοντά στην επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και την εποχή εκείνη έγιναν και σημαντικά βήματα σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Δηλαδή, οι λύσεις είναι εμφανείς αν υπάρχει πολιτική βούληση.

Σήμερα όμως, δυστυχώς, διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή σε ένταση, όχι μόνο ρητορική αλλά και επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Είναι επείγον να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Έχει γίνει και στο παρελθόν. Μπορούμε να το πετύχουμε και χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων.

Ρωτώ όμως τους Τούρκους συναδέλφους, μπορούμε να συζητήσουμε με καλή πίστη αν δεν σταματήσει αυτή η εχθρική  ρητορική, αν δεν σταματήσουν αυτές οι επιθετικές κινήσεις; Το ίδιο επεσήμανε η κυρία Μπακογιάννη και είναι απαραίτητο να γίνει άμεσα.

Επίσης, ο κύριος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι χρειάζεται μια συζήτηση στο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής.

Απαιτείται ένας διάλογος για τον καθορισμό των οικονομικών θαλάσσιων ζωνών και σε περίπτωση μη συμφωνίας υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι παράγοντας που συμβάλει στη συνεργασία και τη σταθερότητα, όχι αιτία συγκρούσεων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις