Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πλημμύρισε από πιστούς η Παντάνασσα - Κόσμος έως και αργά τη νύχτα

Πλημμύρισε από πιστούς η Παντάνασσα - Κό...

Ο ιερός ναός Παντανάσσης απέδειξε πόσο αγαπητός είναι σε όλους τους Πατρινούς και όχι μόνο

Το ότι είναι μία κεντρική και ιδιαίτερα αγαπητή ενορία στον κόσμο απέδειξε γι’ άλλη μία χρονιά κατά τον λαμπρό εορτασμό του Γενέσιου της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο ιστορικός και περικαλλής ιερός ναός Παντανάσσης. Εξάλλου το είπε στην πανηγυρική Θεία λειτουργία το πρωί της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου 2020 και ο ίδιος ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ότι σαν την Παντάνασσα δεν έχουν εκκλησία οι άλλες πόλεις!

Η προσέλευση του κόσμου φέτος ήταν εντυπωσιακή και πολλοί το εξήγησαν όχι μόνο στο ότι είναι η 1η μεγάλη θρησκευτική πανήγυρη του νέου εκκλησιαστικού έτους που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2020 αλλά και στο γεγονός του lockdown που ζήσαμε όταν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στους πιστούς στις Θείες λειτουργίες ούτε καν την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Μας μετέφεραν πως πολύς κόσμος και μάλιστα και πολλοί νέοι πήγαν να προσκυνήσουν τη χάρη της Χρυσοπαντάνασσας αργά το βράδυ, στις 12 μετά τα μεσάνυχτα στη διάρκεια της ιεράς αγρυπνίας που ολοκληρώθηκε μετά τη 1.

Σε όλους προσφέρθηκε άρτος ενώ εντυπωσιακός ήταν και ο άνθινος στολισμός της εικόνας και του ιερού ναού. Τηρήθηκε και η τάξη με τους επιτρόπους και λοιπούς υπευθύνους να έχουν φροντίσει για όλες τις λεπτομέρειες ενώ αρκετοί από τον κόσμο φορούσαν μάσκες προστασίας.

Γι’ αυτό και ο Μητροπολίτης Πατρών στο τέλος της Θείας λειτουργίας την Τρίτη το πρωί απέδωσε τα εύσημα στον προϊστάμενο του ναού, πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και στους άλλους ιερείς του ναού (π. Σωτήριος Μανέτας, αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Παπσταύρου, διάκονος Γεράσιμος Αθανσίου) ενώ συγκινητική ήταν και η αναφορά του στους μνημονευθέντες ιερείς που είχαν υπηρετήσει τα προηγούμενα χρόνια στην Παντάνασσα και έχουν κοιμηθεί, τους π. Γεώργιο Παπασταύρου, π. Θεμιστοκλή Δρουκόπουλο, π. Ανδρέα Ράπανο και π. Χρόνη Παπανικολόπουλο.

Δεν έλειψαν και οι «εκπλήξεις» όπως η χειροτονία σε Διάκονο του Χρήστου Δριμάλα, ο οποίος την προσεχή Δευτέρα 14/9, στον εορτάζοντα ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού Κάτω Αχαΐας θα χειροτονηθεί από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο σε Πρεσβύτερο, και στη συνέχεια θ’ αναλάβει δύο μικρά χωριά, το Κυπαρίσσι και τον Άγιο Δημήτριο Τριταίας. Ο διάκονος Χρήστος Δριμάλας μάλιστα όπως είπε ο Μητροπολίτης θα υπηρετεί το ιερό θυσιαστήριο αμισθί καθώς θα συνεχίσει να δουλεύει στα χωράφια του, υπηρετώντας όμως πλέον και την εκκλησία που ήταν βαθιά του επιθυμία. Ο π. Χρήστος πρόκειται να διαδεχθεί στα χωριά Κυπαρίσσι και Άγιος Δημήτριος τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Ζαχαρόπουλο που συνταξιοδοτήθηκε και ο οποίος ήταν επίσης παρών στην Παντάνασσα το πρωί.

Την πρωινή αρχιερατική Θεία λειτουργία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και νυν επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Νέα Πάτρα», Νίκος Νικολόπουλος, ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Πάτρας του Οργανισμού Καλλιτεχνικών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, κ.α.  

Να προσθέσουμε πως ο Μητροπολίτης Πατρών συνεχάρη και τους ψάλτες για τα ωραιότατα τροπάρια για την Υπεραγία Θεοτόκο που έψαλαν.

Στον εσπερινό στις 18.30 το απόγευμα της Τρίτης χοροστάτησε στην Παντάνασσα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο ενώ το πρωί της Τετάρτης 9/9/2020 στη Θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι της Παντάνασσας στη Βότση και Αλ. Υψηλάντου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, των γονέων της Παναγίας, θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανήγγειλε και τη διοργάνωση φιλανθρωπικής εκδήλωσης με θέμα την Αγιά Σοφιά, στις 30/9 στο κλειστό γήπεδο του Απόλλωνα στην Περιβόλα καθώς και τον 2ήμερο εορτασμό της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου από την Ρώμη στην πόλη όπου μαρτύρησε, την Πάτρα (είχε λάβει χώρα στις 26/9/1964). Ο φετινός εορτασμός θα γίνει το σαββατοκύριακο 26 και 27/9, ωστόσο άγνωστο παραμένει λόγω των υγειονομικών μέτρων και απαγορεύσεων αν θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη λιτανεία από την πλ. Τριών Συμμάχων κατά μήκος της Αγίου Ανδρέου έως το ναό.

*Τις πανηγυρικές Θείες λειτουργίες και ακολουθίες μετέδωσε ζωντανά το τηλεοπτικό κανάλι της Μητροπόλεως "Λύχνος".

Κείμενο: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις