Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σήμερα- Ελπίδες για συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής: Νέος γύρος διαπραγματεύ...

Τέταρτη μέρα διαπραγματεύσεων

Στην 4η ημέρα διαπραγματεύσεων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης μπαίνει σήμερα η Σύνοδος Κορυφής, ύστερα από ένα τριήμερο θυελλωδών διαπραγματεύσεων. Και μόνο το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που η Σύνοδος Κορυφής κρατά 4 μέρες (τελευταία φορά ήταν το 2000, όταν οι ηγέτες διαπραγματεύονταν τη Συνθήκη της Νίκαιας) δείχνει τη βαρύτητα της διαπραγμάτευσης, τη σκληρή αντιπαράθεση αλλά και τη θέληση όλων να βρεθεί μια φόρμουλα για να υπάρξει συμφωνία.

Το διακύβευμα είναι το Ταμείο Ανάκαμψη των 750 δισ. ευρώ και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Τα μεγάλα αγκάθια για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η αναλογία επιχορηγήσεων δανείων (η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν 500 δισ. επιχορηγήσεις 250 δισ. δάνεια) και οι όροι που θα το συνοδεύουν.

Οι χώρες στοιχίζονται γύρω από δύο μπλοκ: Αυτό των φειδωλών, με ηγέτη την Ολλανδία, και αυτό των νοτίων, με το οποίο στοιχίζονται ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ.

Οι «φειδωλοί» ζητούν μεγαλύτερη αναλογία σε δάνεια και μικρότερη σε επιχορηγήσεις και αυστηρούς όρους για τη χορήγησή τους και την έγκριση των εκταμιεύσεων.

Το Σάββατο κατατέθηκε μια νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η οποία όμως ούτε και αυτή κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις και να λειτουργήσει ως βάση συμφωνίας. Την Κυριακή, σε συνέχεια του Σαββάτου, συνεχίστηκαν οι πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις, με τον Σαρλ Μισέλ να ηγείται αυτών προκειμένου να καταφέρει να καταρτίσει μια νέα πρόταση που θα συγκεράσει όλες τις απόψεις και θα ανοίξει τον δρόμο σε μια συμφωνία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε όντως μια νέα πρόταση τα ξημερώματα και ύστερα από μια νύχτα έντονων καβγάδων και αντιπαραθέσεων. Η πρόταση, σύμφωνα με το Reuters, κατεβάζει τον πήχη των επιχορηγήσεων κάτω από τα 400 δισ. ευρώ, στα 390 δισ. ευρώ συγκεκριμένα. Νωρίτερα κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι το μπλοκ των νοτίων δεν δέχεται το ύψος των επιχορηγήσεων να πέσει κάτω από τα 400 δισ., ενώ από την άλλη πλευρά οι «φειδωλοί» επέμεναν σε μια λύση 50%-50%. Αν ισχύουν οι πληροφορίες για τη νέα πρόταση Μισέλ και με βάση την αισιοδοξία των ηγετών, τα 390 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις ίσως αποδειχθούν η πρόταση που θα ξεκλειδώσει το δύσκολο παζλ της συμφωνίας.

Μακρόν και Μέρκελ εκφράζουν την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ εξέφρασαν σήμερα την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης κατά την τέταρτη ημέρα των μαραθώνιων συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες επαναλαμβάνονται «με εν δυνάμει ελπίδες για συμβιβαστική συμφωνία. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, κατά συνέπεια θα παραμείνω επιφυλακτικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Την χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ πριν από την επανάληψη των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πληροφορίες από iefimerida & ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις