Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Η Επόμενη Μέρα ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ξεκίνησε η διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων για «Το Γιοφύρι της Άρτας»

Ξεκίνησε η διάθεση των δωρεάν εισιτηρίων...

Θα ακολουθήσουν οι Παραλογές "Του Νεκρού Αδελφού" 1η και 2 Αυγούστου και "Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου", στις 6 και 7/8 στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στο πλαίσιο της ενότητας «Θέατρο της Αφήγησης και της Επινόησης» παρουσιάζει  το φετινό ιδιαίτερο καλοκαίρι, τις «Παραλογές» που αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών, αναπτύσσουν ένα μύθο που εξελίσσεται σταδιακά και έχει όλα τα γνωρίσματα και τα στοιχεία της αφηγηματικής ποιητικής γραφής. Αντλούν το περιεχόμενό τους από αρχαίους ελληνικούς μύθους, από νεότερες παραδόσεις  ή ακόμη και από δραματικού χαρακτήρα κοινωνικά περιστατικά.

Για την σκηνική απόδοση των Παραλογών έχουν επιλεγεί  3 χαρακτηριστικά δημοτικά τραγούδια: Το Γιοφύρι της Άρτας , Του Νεκρού Αδελφού και Ο Γυρισμός του ξενιτεμένου που θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο και στο Αίθριο του Παλαιού Νοσοκομείου της Πάτρας σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 

Η αρχή γίνεται με «Το Γιοφύρι της Άρτας» που θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο στις 21 και 22 Ιουλίου στις 21:30.

Πρόκειται για μία ιστορία μεταξύ ζωής και θανάτου. Μια ιστορία, που διατρέχει το χρόνο περνώντας από στόμα σε στόμα, που χωρίς να γνωρίζει σύνορα τραγουδιέται, ακούγεται, υπάρχει στα Βαλκάνια. Γιοφύρια-Κάστρα-Φρούρια κρύβουν στις παρυφές τους τη γυναικεία φύση που θυσιάστηκε για τη στερέωσή  τους. Η παράσταση είναι βασισμένη στο γιοφύρι της Άρτας.

Μια ιστορία-τραγούδι, που τραγουδιέται είτε με τη μορφή νανουρίσματος - όπου γιαγιάδες κοιμίζουν τα εγγόνια τους , είτε σαν τραγούδισμα στους δρόμους από τυφλούς, συνήθως, τραγουδιστές με τη συνοδεία φλογέρας. Ένας τρόπος των ανθρώπων να εκφράσουν τον πόνο μέσω της ποίησης.

Ένας μονόλογος, που μας ταξιδεύει στα χνάρια μιας παράδοξα ελεύθερης για την εποχή της γυναίκα, η οποία παραδομένη στον έρωτα, παντρεύεται σε ξένο τόπο. Δίνοντας τη δική της πλευρά του μύθου φτάνει στο σημείο, εν αγνοία της στην αρχή, αλλά στην πορεία, οικειοθελώς, να ακολουθήσει  την πορεία θανάτου και να θυσιαστεί για το κοινό καλό. Η γυναίκα, που αέναα στεριώνει κάθε γεφύρι, ξυπνάει, αναδύεται από τον κάτω κόσμο, ζει ξανά και πεθαίνει. Πόσο η ελευθερία είναι δύναμη;

Κείμενο: Νάνσυ Χριστοπούλου

Σκηνοθεσία: Βάσια Χριστοπούλου, Πέπη Παπαδοπούλου

Σκηνογραφία: Βάσια Χριστοπούλου

Μουσική Σύνθεση: Βαγγέλης Μουρελάτος

Χορογράφος-Κινησιολόγος: Κατερίνα Σοφοτάσιου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιάννης Αναστασόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής :Τίνα Γιοβάνη

Παίζει η Νάνσυ Χριστοπούλου.

Συμμετέχουν οι χορευτές: Κατερίνα Σοφοτάσιου, Γιάννης Μήλλας.

Στην συνέχεια θα παρουσιαστούν οι Παραλογές «Του Νεκρού Αδελφού» στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου την 1η και 2 Αυγούστου στις 21:30 και «Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου» επίσης στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 6 και 7 Αυγούστου στις 21:30.

Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων γίνεται γνωστό, ότι ξεκίνησε από τη Πέμπτη 16 Ιουλίου η δωρεάν διάθεση εισιτηρίων για την θεατρική παράσταση το «Γιοφύρι της Άρτας», η οποία είναι ενταγμένη στην ενότητα «Συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας».

Ο αριθμός των εισιτηρίων είναι περιορισμένος λόγω των προβλεπόμενων μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

Η διάθεση των εισιτηρίων θα συνεχιστεί και την Παρασκευή 17 Ιουλίου και την επόμενη εβδομάδα, Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Ιουλίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.

Culture