Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το παλιό Χολυγουντιανό φιλμ "Αλγέρι" με Σαρλ Μπουαγιέ & Χέντι Λαμάρ σε επανέκδοση στην Ελλάδα

Το παλιό Χολυγουντιανό φιλμ "Αλγέρι...

Η ταινία αυτή του 1938 που προτάθηκε για 4 Όσκαρ ενέπνευσε όπως λέγεται, και την θρυλική "Καζαμπλάνκα" του 1943

Σε επανέκδοση για τους λάτρεις των παλιών κλασικών ταινιών, θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, το φιλμ «Αλγέρι» του μακρινού 1938, σε σκηνοθεσία  John Cromwell με πρωταγωνιστές τον Charles Boyer - Σαρλ Μπουαγιέ (1899-1978) και τις Sigrid Gurie και Hedy Lamarr (1914-2000).  

Το φιλμ αυτό που μάλιστα προτάθηκε για 4 βραβεία Όσκαρ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους σεναριογράφους της θρυλικής ταινίας «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κέρτιζ, πέντε χρόνια αργότερα. 

Η Αλγερία είναι ένας τόπος ενοποίησης διαφόρων πολιτισμών. Εδώ, συναντιέται η έρημος με τη θάλασσα και η Αφρική με την Ευρώπη. Στην αρχαία συνοικία Kasbah, που υψώνεται πάνω από την υπόλοιπη περιοχή, μπορείτε να συναντήσετε κάθε είδους ανθρώπους - περιπλανώμενους και εξόριστους, πόρνες και απατεώνες.

Ο Pepe le Mokko καταζητείται καιρό από την αστυνομία, αλλά το Kasbah είναι ο κόσμος του, όπου αισθάνεται σαν ένα ψάρι στο νερό. Αλλά μια ζωή χωρίς δράση και διασκέδαση τον σκοτώνει περισσότερο από τη θανατική ποινή. Όταν συναντά την γοητευτική τουρίστια Gaby, αισθάνεται και πάλι γεύση για τη ζωή. Αλλά αυτή η αγάπη θα είναι σωτηρία ή καταστροφή για τον Pepe; 

Η ρομαντική χημεία μεταξύ της αιθέριας Hedy Lamarr (Gaby) και του Charles Boyer (Pepe) είναι ίσως μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της ταινίας ενώ λαμπρή ήταν και η ασπρόμαυρη φωτογραφία του James Wong Howe.

Σκηνοθεσία του John Cromwell 

Ο Charles Boyer χρόνια αργότερα έπαιξε στην μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Ξυπόλητη στο πάρκο» το 1967 με την Τζέιν Φόντα, τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Mildred Natwick.

"Παίζουμε το παιχνίδι, αλλά η μοίρα ελέγχει τα χαρτιά".

Το "Algiers – Aλγέρι" είναι το remake της Γαλλικής ταινίας "Pepe Le Moko", η οποία είχε προβληθεί μόλις ένα  χρόνο νωρίτερα. Η συνετή, φειδωλή χρήση της μουσικής (ασυνήθιστη σε εκείνες τις μέρες του Max Steiner με υπογράμμιση-τα πάντα με μια μελωδία) προσθέτει στην ατμόσφαιρα του φιλμ, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.  

Η ιστορία είναι εξαιρετική, όπως επίσης πολύ καλός είναι και ο Charles Boyer και αυτή ήταν η πρώτη αμερικανική ταινία της Hedy Lamarr, η οποία είχε γεννηθεί στη Βιέννη της Αυστρίας.

Η ομορφιά της είναι αρκετή για να κάνει οτιδήποτε εξαιρετικό όπου εμφανίζεται. 

Κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Έγινε αστέρι με την ερμηνεία της στο «Αλγέρι» (1938),  την πρώτη της ταινία που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο σκηνοθέτης John Cromwell είχε κυνηγηθεί επί γερουσιαστή Μακάρθι και μπήκε στην Μαύρη λίστα των αριστερών καλλιτεχνών του Χόλυγουντ.

Η διάρκεια του εξωτικού αυτού νουάρ φιλμ είναι 99 λεπτά.

Διανομή: New Star.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture