Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Φτου κι από την αρχή" με τις αποθήκες του ΑΣΟ στις Ιτιές της Πάτρας

Φωτογραφία Βασίλη Παπαϊωάννου

Φωτογραφία Βασίλη Παπαϊωάννου

Το κτίριο δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί σύντομα

Επαναπροκήρυξη μέσα στο 2020 για το έργο μετατροπής των πρώην αποθηκών του ΑΣΟ σε κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, μετά την αποχώρηση του εργολάβου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η κριτική εστιάζεται στο γεγονός ότι ενώ ο εργολάβος είχε καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης από τις 21 Φεβρουαρίου, κάτι που ήταν εν γνώση της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο η μεταφορά των καρναβαλικών πληρωμάτων έγινε πολύ αργότερα. Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής η ευθύνη μετακυλίεται τόσο στον εργολάβο, όσο και στα πληρώματα που όπως αναφέρουν δημοτικοί παράγοντες καθυστέρησαν να αποχωρήσουν. 

Κι από την πλευρά των πληρωμάτων υπάρχει όμως δυσαρέσκεια καθώς δεν έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος για να στεγάσει τις δημιουργίες τους. Την ίδια στιγμή 

Το έργο αποτελεί ένα από τα πρώτα στοιχήματα της δημοτικής Αρχής Πελετίδη. Μάλιστα, ο ίδιος ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης μαζί με τον αντιδήμαρχο Έργων Χρήστο Κορδά, είχαν επισκεφθεί προ τετραετίας το χώρο και είχαν ενημερώσει τους εκπροσώπους των καρναβαλικών πληρωμάτων ότι θα έπρεπε να μετεγκατασταθούν για να ξεκινήσουν τα έργα, αναμόρφωσης των παλιών αποθηκών σταφίδας σε σύγχρονο κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 17 χρόνια, οι αποθήκες του ΑΣΟ, αποτελούσαν το «σπίτι» και το εργαστήρι πολλών πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού, τα οποία δημιουργούσαν εκεί τα άρματα και τις κατασκευές τους, παρουσιάζοντάς μας κάθε χρόνο την ευφάνταστη και δημιουργική πλευρά του Πατρινού Καρναβαλιού.

Ωστόσο, από τότε μέχρι και φέτος, δεν είχε βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση από τον Καρναβαλικό Οργανισμό και τους καρναβαλιστές που στεγάζονταν στον ΑΣΟ για τον νέο χώρο που θα τους φιλοξενήσει.

Τελικά τα καρναβαλικά πληρώματα έφυγαν από τον ΑΣΟ στις αρχές του Μαΐου του 2020 και ενώ είχε ενσκήψει η πανδημία του κορωνοϊού. Στο μεταξύ, ο ανάδοχος του έργου, που είχε αναδειχθεί, αποχώρησε και αυτός από την εργολαβία. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή ο εργολάβος επικαλέστηκε ως αιτία διάλυσης της σύμβασης το γεγονός ότι παρέμεναν στο χώρο οι καρναβαλιστές και πως κατά συνέπεια δεν μπορούσε να ξεκινήσει τις εργασίες.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον βρισκόμαστε στο μηδέν και η δημοτική Αρχή θα πρέπει να επαναπροκηρύξει το έργο, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του 2020, και να ακολουθηθεί από την αρχή όλη η γραφειοκρατική διαδικασία ανάδειξης εργολάβου. Στη δημοτική Αρχή είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και θεωρούν ότι τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ - δεν θα χαθούν και ότι το έργο θα γίνει.

Οι χειρισμοί της δημοτικής Αρχής στο θέμα, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία ασκεί κριτική τόσο στην πολιτική που ακολούθησε απέναντι στους καρναβαλιστές, όσο και προς τον εργολάβο.

 

Μιλώντας στο thebest.gr, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, ο οποίος χειρίστηκε από την αρχή το όλο θέμα, επί της ουσίας επιρρίπτει τις ευθύνες για το "ναυάγιο" στα καρναβαλικά πληρώματα, αλλά και στην τακτική του εργολάβου, ο οποίος λόγω της καθυστέρησης υπέβαλε στο Δήμο Πατρέων αυξημένες απαιτήσεις αποζημίωσής του.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση που υπήρχε από τη δημοτική Αρχή, τα πληρώματα θα παρέμειναν στον ΑΣΟ μέχρι την 1η Μαρτίου που ήταν η τελευταία Κυριακή του Καρναβαλιού. Βέβαια, στο μεταξύ λόγω της πανδημίας δεν έγινε καρναβάλι και ακολούθησε η καθολική καραντίνα. 

Γιο το θέμα ο κ. Κορδάς είπε στο thebest.gr: "Ο εργολάβος κατάθεσε την αίτηση διάλυσης έχοντας υπόψη του ότι τα καρναβαλικά άρματα δεν θα έπεστρεφαν στον ΑΣΟ μετά την παρέλαση. Εμείς έγκαιρα και πολλές φορές, είχαμε προειδοποιήσει τα πληρώματα να αδειάσουν το χώρο, ώστε να ξεκινήσει το έργο. Ωστόσο, τα πληρώματα άργησαν να φύγουν με αποτέλεσμα ο εργολάβος να έχει αυξημένες απαιτήσεις αποζημίωσης, λόγω της καθυστέρησης. Απαιτήσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν από τις επιβλέπουσες υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων. Εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε παρακαλέσει τα πληρώματα να αδειάσουν τον χώρο και έχουμε υποδείξει λύσεις μετεγκατάστασης, για να γίνει το έργο του ΑΣΟ."

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις