Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γώγος: Τι ισχύει για την αερόβια μετάδοση του κορωνοϊού

Γώγος: Τι ισχύει για την αερόβια μετάδοσ...

Τι είπε ο λοιμωξιολόγος

Για την πιθανότητα αερόβιας μετάδοσης του κορονοϊού, μίλησε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA, ο Χαράλαμπος Γώγος, λοιμωξιολόγος, καθηγητής παθολογίας Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κορονοϊός ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του. Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι “υπάρχει συζήτηση γι αυτό το θέμα από την αρχή της πανδημίας”.

“Υπάρχουν δύο τρόποι ή μέσω σταγονιδίων, ή αερογενώς. Στα σταγονίδια έχουμε μεγαλύτερα σταγονίδια, πάνω από 10 μικρά, οπότε πέφτουν γρηγορότερα κάτω και η κοινωνική απόσταση αποδίδει. Η διαφορά με την αερογενή μετάδοση, είναι ότι τα σταγονίδια μπορούν να γίνουν μικρότερα και να δημιουργήσουν αερόλυμα (αεροζόλ) και να κυκλοφορούν σε όλο το δωμάτιο”, εξηγεί ο Χαράλαμπος Γώγος.

Και συνεχίζει: “Η αερογενής μετάδοση υπάρχει στην περίπτωση που ο άρρωστος παράγει αεροζόλ. Ο ασυμπτωματικός ασθενής δεν βήχει. Αν ο ασυμπτωματικός που φτερνιστεί ή βήχει ή έχει μεγάλη παραγωγή αερολύματος και υπάρχει αέρας στο δωμάτιο, τέτοιος που βοηθάει τη μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να συμβεί. Δεν έχει αποδειχθεί. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αγχώνει τον κόσμο. Μπορεί να γίνει υπό ειδικές συνθήκες. Η εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται με στενή επαφή”.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις