Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Αλήθειες και μύθοι για το φυσικό αέριο στην πόλη μας

Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Αλήθειες και μ...

Ανακοίνωση με αφορμή τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα

Στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης "Ώρα Πατρών" αναφέρεται:

Η δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών και οι σχετικές συνεδριάσεις του Δημοτικού αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλίου ανέδειξαν πολλές αλήθειες αλλά κατέδειξαν και πολλούς μύθους σε σχέση με το φυσικό αέριο και την προσεχή έλευσή του στη Δυτική Ελλάδα.

Το φυσικό αέριο είναι μορφή ενέργειας φιλικότερη για το περιβάλλον και οικονομικότερη από το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν προοριζόταν μόνο για τις βιομηχανίες της περιοχής ή για τα πλοία της γραμμής Πάτρα-Ιταλία θα ήταν μια θετική εξέλιξη.

Μας αρκεί σήμερα αυτό; Όχι.

Τα νοικοκυριά της Δυτικής Ελλάδας απαιτούν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες, κάτι που προσφέρει το φυσικό αέριο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και στο σύνολο των μικρών και μεγάλων πόλεων της Ευρώπης. Η μείωση του κόστους στην ενέργεια είναι της τάξης του 30% περίπου και αυτός θα πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος του Δήμου. Να εφαρμοστεί το ίδιο τιμολόγιο του φυσικού αερίου με αυτό των υπόλοιπων πόλεων.  

Μπορεί να γίνει εφικτό αυτό με προτεραιότητα στα λαϊκά νοικοκυριά και τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες με δεδομένο ότι, η ΔΕΔΑ ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;  Χρειάζεται η ουσιαστική συμβολή και πίεση του Δήμου στον σχεδιασμό του δικτύου. Η Δημοτική Αρχή του κ. Πελετιδη δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν σχεδιασμό όπως εκμετάλλευση των θαλάσσιων ρευμάτων, αιολική ενέργεια, τηλεθέρμανση κάτι που αρκετές πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν καταφέρει. Θα μπορούσε έτσι να έχει εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, ακόμη και σε δημοτικό φωτισμό στα φτωχά νοικοκυριά.

Μπορεί και πρέπει να υπάρξει σύντομα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όχι μόνο της έλευσης, αλλά και της σύνδεσης των νοικοκυριών με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα πρέπει να ασκηθεί συντονισμένη πίεση όλων των ενδιαφερόμενων Δήμων από την Κόρινθο, το Αίγιο, την Πάτρα, τον Πύργο, την Αμαλιάδα αλλά και το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο, το Αγρίνιο ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων γεγονός που θα διευκολύνει την επαρκή τεκμηρίωση της διεκδίκησης κατασκευής αγωγού μεταφοράς.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να σχεδιάσει και να έρθει το φυσικό αέριο στην πόλη χωρίς να αφήσει το δυτικό άξονα μόνιμα και εκδικητικά εκτός αναπτυξιακής τροχιάς.

Προτείνουμε η ΔΕΥΑΠ να αναλάβει πρωτοβουλία συνεργασίας με άλλες ΔΕΥΑ άλλων πόλεων που ενδιαφέρονται για την έλευση φυσικού αερίου, προχωρώντας σε σύσταση φορέα έλευσης του αγωγού. Η παράταξή μας «Ώρα Πατρών» ψήφισε το δικό της ψήφισμα για το φυσικό αέριο καταθέτοντας σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων κατά τη συνεδρίαση.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις