Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ένα από τα καλύτερα animation επιστημονικής φαντασίας προβάλλει ο Γυμνός Οφθαλμός την Πέμπτη 25/6

Ένα από τα καλύτερα animation επιστημονι...

Ο λόγος για τον "Άγριο Πλανήτη", βραβευμένο στις Κάννες το 1973 - Στον πεζόδρομο Παντανάσσης και Καραισκάκη

Ο «Γυμνός Οφθαλμός» του Νίκου Καββαδία επανακάμπτει μετά από 120 μέρες, δύσκολες και παράξενες, που μας οδήγησαν σ' ένα εξίσου παράξενο καλοκαίρι, που μόνο με καλοκαίρι δεν μοιάζει.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό ο διά "γυμνού οφθαλμού" Κινητός Κινηματογράφος "σκάει" μύτη για να προβάλλει ένα αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου, που, από την μια παραμένει καλλιτεχνικά ανέγγιχτο από τον χρόνο κι από την άλλη αποδεικνύεται τραγικά επίκαιρο στις παράξενες μέρες μας.

Ο λόγος για το φιλμ «Άγριος Πλανήτης»  του Ρενέ Λαλού που θα προβληθεί στον (πεζόδρομο) Καραϊσκάκη και Παντανάσσης την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 στις 9.30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Νίκος Καββαδίας θα ήθελε σύντομα θα σημειώσει τα εξής:

1. η προβολή αυτή μπορεί να είναι η πρώτη και η τελευταία του διά "γυμνού οφθαλμού" Κινητού Κινηματογράφου 2020 γι' αυτό το καλοκαίρι.

Είναι κάτι, που δεν εξαρτάται καθόλου από εμένα κι έτσι με αφήνει παγερά αδιάφορο αν θα υπάρξει συνέχεια.

Μακάρι να μην είναι η τελευταία, αλλά, όπως και να γίνει, μου φτάνει και μου περισσεύει η ευτυχία για την προβολή της ερχόμενης Πέμπτης.

2. Ο Κινητός Κινηματογράφος Πατρών μπορεί να είναι ένα δρώμενο λαϊκό μέχρι το μεδούλι, αλλά αυτό, σε καμιά περίπτωση, δεν σημαίνει, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για την επώδυνη και ντροπιαστική απουσία Θερινού Κινηματογράφου στην πόλη μας (πάλι καλά, που υπάρχει το σινε - Κάστρο στο Ρίο Πατρών).

Από υποσχέσεις χορτάσαμε, στην πράξη θα γίνει κάτι;

Είναι ανάγκη να θυμίσω, ότι "με πορδές δεν βάφονται τ' αυγά;"

3. ο τόπος προβολής δεν είναι διόλου τυχαίος (πώς θα μπορούσε, άλλωστε;).

Η γειτονιά της Παντάνασσας είναι μια γειτονιά, που σημαίνει πολλά για μένα, παρ΄ότι δεν είναι η γειτονιά μου με την στενή έννοια του όρου. Είναι μια γειτονιά, που αγαπάω και, που τα τελευταία χρόνια, ομορφαίνει όλο και πιο πολύ.

Νιώθω περήφανος, που τρεις από τους νεαρούς επιχειρηματίες της γειτονιάς κατάλαβαν αμέσως την πρόθεσή μου και την στήριξαν οικονομικά χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Από καρδιάς πολλά ειλικρινή "ευχαριστώ!" στον Μιχάλη (Motel Vintage Stores), τον Γιώργο και την Ιωάννα (Makina Cafe), την Σοφία και τον Ορέστη (Rubik's Superfood & Coffee)

4. Για το τέλος αφήνω τους: Νικηφόρο Σπίνο (NS Sound), το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας και Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Αυτοί ξέρουν...

*Η προβολή είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη και, πάνω απ΄όλα ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλο, που το βράδυ της περασμένης Παρασκευής «μπαρκάρησε» στο πλοίο του αγαπημένου του Μίλτου Σαχτούρη...

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος με την παρουσία του στις προβολές του εξαιρετικού "Μικρού Δραπέτη" του στήριξε τον διά "Γυμνού οφθαλμού" Κινητό Κινηματογράφο Πατρών στο πρώτο του ταξίδι στις γειτονιές της Πάτρας το 1996.

Διοργανωτές της προβολής: "γυμνός οφθαλμός" και NS Sound.

Υποστηρίζουν: Makina Cafe, Motel Vintage Stores, Rubik's Superfood & Coffee

και: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος + Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα

*Για την ταινία ο Τάσος Χατζηευφραιμίδης έχει γράψει στο flix.gr πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα animation όλων των εποχών και μαζί μια σπουδαία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο «Άγριος Πλανήτης» του Ρενέ Λαλού βλέπεται και σήμερα με την ίδια μαγεία όπως την πρώτη φορά που ήρθε αντιμέτωπος με τον... άνθρωπο.

Ο «Άγριος Πλανήτης» του Ρενέ Λαλού κατάφερε μέσα στις δεκαετίες που ακολούθησαν την πρώτη του προβολή στο Φεστιβάλ των Καννών το 1973 και τη βράβευσή του με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής όχι μόνο να αποκτήσει ένα αξιοσέβαστο cult status, αλλά και να θεωρείται ένα από τα πιο ιδιαίτερα και μοναδικά δείγματα του είδους, ένα ιδιόμορφο πάντρεμα επιστημονικής φαντασίας και κοινωνικοπολιτικής αλληγορίας, ανοιχτό ακόμα και σήμερα σε ποικίλες αναγνώσεις και ερμηνείες, αλλά και τόσο αντιπροσωπευτικό του ιστορικού πλαισίου μέσα από το οποίο ξεπήδησε. τους δικούς του.

O «Άγριος Πλανήτης» προβλήθηκε σε αποκατεστημένη 2k ψηφιακή κόπια την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, στο πλαίσιο αφιερώματος στην κινηματογραφική επιστημονική φαντασία που είχαν διοργανώσει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το flix.gr. Πριν από την ταινία εόχε τότε προβληθεί το μικρού μήκους «Οι Αστροναύτες» του Βαλέριαν Μπόροβτζικ και του Κρις Μαρκέρ.

facebook: https://www.facebook.com/events/257926115638724/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture